piszczące chamulce v brake

krisss
Kontakt:

piszczące chamulce v brake

Post autor: krisss »

mam problem z chamulcami v brake bo podczes hamowania okropnie piszczy. czy nie da się tego jakoś zmniejszyć? aby działały ciszej a drugi problem to taki ze przedia przezutka się bardzo ciezko przekłada na wyszą tarcze z pszodu i musze dwiema rekami przekładać je na manetce to chyba wina tego ze zle je ustawiłem po tym jak malowałem rower i je sciągłem.natomiast tylna nie chce się przełozyć na mniejszą zębatke przekłada się dopiero po pewnym czasie z gury dziekuje ze pomoc
www.krisss.4.pl pozdro 4 [you]
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

jaki v-brake piszcza to sprubuj je nasmarować i sprawdz czy nie masz syfu na klockach,przeczysc obrecz i klocki i powinno byc oki,co do przeutki przud-musisz zapewne nasmaroweć linke w pancerzu.co do tylu to wyregulowac i tez musi byc oki,pozdro
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

krisss po pierwsze zajzyj do slownika bo jak widze Hamulec przez ,,ch'' to mnie to rozpierdala. Co od hamulca sciagnij wymyj wszystko ciepla woda z ludwikiem i powinno przestac piszczec i dzialac dobrze.
Ssij pento
dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

ale co piszczy-klocki o obręcz czy w samym ramieniu?? :/
a-gang
Kontakt:

Post autor: a-gang »

Generalnie to v-ki zwykle piszczą a najbardziej podczas i po deszczu. Jeśli piszczą ci na sucho to zdejmij klocki i przejedź po nich pilnikiem o dużej gradacji. POtem dobrze wyczyść obręcz i powinno przestać. W ostateczosci mozesz kupic nowe klocki.

Pozdrawiam.
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

najlepszym rozwiązaniem będzie jak kupisz sobie jakieś kool stopy miękkie najlepiej powinno przestać piszczeć ale generalnie klocki powinny być ustawione równolegle do obręczy jak najlepiej sie da no i oczywiście jak kasy nie masz to pilnik i jazda klocki zdzierać na równo podczas deszczu raczej nic nieporadzisz ale pewien nie jestem:)
pozdro
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

Ej, panowie - "dla poczatkujacych" - oznacza ze poczatkujacy tu pytania maja zadawac, a nie poczatkujacy udzielac rad ;D

Kolega ustaw klocki rownolegle do obreczy, z tym ze minimalnie blizej (ale doslownie o ulamek milimetra) klocki maja byc po przedniej stronie kol. Bo jak jest odwrotnie - czyli jak klocek zaczyna lapac tylna strona najpierw - to pozostala czesc klocka ktora jeszcze nie przylega do obreczy wpada w bardzo szybkie drgania co odczuwa sie jako pisk.
A juz ze smarowaniem klockow to mnie kolega rozwalil xD
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
Ktoś Nowy
Kontakt:

Post autor: Ktoś Nowy »

A ja gdzieś czytałem, że najpierw na dociskać tylna część klocka z tego powodu, żeby zbierała brud z powierzchni obręczy. A piszczenie to wina zazwyczaj zbyt twardych klocków lub/i zbyt mocnego naciagu szprych - wtedy wpadają w te "drgania" i piszczą.
http://www.pinkbike.com/photo/2662706/ na kili
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

To niejest forum filozoficzne "tata a marcin powiedzial". Ja mowie z doswiadczenia a nie z widzimisie albo wydajemisie.

Miekkie klocki magury piszcza az milo i co ty na to powiesz? A do zbierania brudu to sobie uzyj szmatki a nie klocka, Klocek ma hamowac.
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

pitikuku pisze:Miekkie klocki magury piszcza az milo i co ty na to powiesz?
ja powiem tak owszem piszczą ale jak nasmarujesz obręcz lepikiem(smoła) i wtedy wydają klocki dziwne dźwięki:)a z resztą magura to szczękowy hydraulik który łapie obręcz punktowo. poprostu musisz kombinować jak sie tylko da żeby nie piszczało
pozdro
krisss
Kontakt:

Post autor: krisss »

zaraz wyprubuje wasze rady dzieki za i pozdro

gg8868046
www.krisss.4.pl pozdro 4 [you]
felek
Kontakt:

Post autor: felek »

a może spróbuj po prostu spirytusem salicylowym wyczyścić obręcz i klocki
ODPOWIEDZ