witajcie
mam pewien problem ponieważ zauważyłem, ze od strony wewnętrznej mam lekko przetarta opone. i tu sie pojawia moje pytanie: czy zeby załatać ten defekt można kupić jakieś specjalne latki czy coś innego???
z góry dzieki.
Kup sobie do butaprenu albo latek z klejemi rob tak nalepiaj zwykla latke i sciskaj na np 1 dzien w imadle (z dwoch stron latki) i tak az zalatasz cala dziure. Jak tak robilem z calkiem przedartym oponami i pozniej jezdzilem na nich jeszcze hohoho. Tylko nie pompuj pozniej duzo powietrza. Noi opona bedzie miec lekkie bicie.
mialem z maxxisem HR tak, ze mi sie przetarl od zewnatrz (klocek go przypilowal jak pogiąłem kolo)- uzylem od zewnątrz łatke zwykłą, w imadło... trzyma drugi sezon:)
kumpel raz jak byliśmy w górach miał rozcięcie na oponie to przyłorzył od wewnętrznej strony wycięty kawałek z plastikowej butelki i wyśmienicie sie to sprawdziło:D
Ja nie wiem co to za problem wziasc kawalek detki starej i przykleic albo podlozyc nawet kartke papieru i i tak bedzie dzialalo, przeciez chodzi o to, zeby detka nie wyskoczyla na zewnatrz. Sprawa prosta a takie filozofie tutaj...
ja porwalem sobie kende kinetics. Obcierala mi o ramke. Mialem w zasadzie dziure na wylot. Od wewnarz przykleilem taka mala late z cienkiego aluminium i zakleilem to tasma. trzyma idealnie
ja zszyłem i skleiłem 3 warstwami dętki (2 od wewnątrz i 1 z zewnątrz) aha miałem przecięcie przy rancie opony takie na 1,5 cm. opona to schwalbe big jim. było to rok temu. opona trzyma sie do dziś
Parę lat temu jak koledze przecieli oponę, to dziurę zakleiliśmy mieszanką kleju do łatania dętek z kropelką i trzymało. Jednak polecam tak jak poprzednicy podkleić jakomś łatką lub dentką. Dodatkowo możesz wsadzić drugą detkę do opony.