sposoby upadania
najgorzej jest kiedy wyglebisz 'z nienacka'... tzn nie zeby byly gleby planowane i nie planowane bo, wiadomo, nikt gleb nie planuje, ale jest czasem tak ze wylecisz na hopie/dropie i wiesz z bedzie gleba, wtedy jest najbezpieczniej, bo masz niejako 'przygotowany odruch' upadania; gorzej jak wyglebisz 'z nienacka' np. zlamie ci sie suport przy ladowaniu albo lancuch zablokuje tuz przed wybiciem w idiotycznej pozycji, wtedy jest przejebane bo w zasadzie nie wiesz co sie dzieje i odruch nierzadko pojawia sie za pozno
http://bodzio.pinkbike.com/
masz racje ;] ja tez juz kilka gleb miałem (ani razu złamanych kosci nie mialem) i zawsze staram sie lodowac lapami i jak najdalej od roweru. zazwyczaj jest tak że juz mniej wiecej w polowie lotu albo nawet w 1/4 lotu wiem czy sie wyglebie czy nie. i wtedy mam czas na reakcje która u mnie i tak super szybka nie jest :P zawsze staram sie tą energie przy glebie jakos ztlumic obkrecajac sie.LinksFR pisze:najgorzej jest kiedy wyglebisz 'z nienacka'... tzn nie zeby byly gleby planowane i nie planowane bo, wiadomo, nikt gleb nie planuje, ale jest czasem tak ze wylecisz na hopie/dropie i wiesz z bedzie gleba, wtedy jest najbezpieczniej, bo masz niejako 'przygotowany odruch' upadania; gorzej jak wyglebisz 'z nienacka' np. zlamie ci sie suport przy ladowaniu albo lancuch zablokuje tuz przed wybiciem w idiotycznej pozycji, wtedy jest przejebane bo w zasadzie nie wiesz co sie dzieje i odruch nierzadko pojawia sie za pozno
Swistak1989 pisze:DLatego tak mi sie wydaje, bo i tak w naglej sytuacji organizm probuje sie obranic sam ruchem samozachowawczym i upada nie tak jak ktos mu powie...
Odruchem samozachowawczym w naglej sytuacji takiej jak na przykład wpadanie w poślizg na drodze jest wciśnięcie hamulca. A zobacz że wyszkoleni kierowcy potrafią jednak wyprowadzić samochód z poślizgu wciskając gaz - a to skolei nie jest tenże odruch :]. Więc sie z tobą nie zgadzam :)
Sam jesteś z dupy :P
A wogóle to dalczego nikt nie przyczepił sie do :pozdrawiam świątecznie"? Ja tu specjalnie puściłem intryge a tu cisza :)
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
-
- Kontakt:
hmmm przy locie gdy wiem ze dam kepe ewakuluje sie z roweru typu rzucam go pod siebe roznie
a co do upadania ?
polecam "parkourowa" sztuczke (i nie tylko) tzw. roll (kto cwiczy pk wie ) jest to przewrot przez bark ludzie cwiczycaly Parkour potrafia ladowac na nogach z bardzo duzych wyskosci np 6 m! na nogie
sam stosuje ta technike i chyba jest najlepsza z tego co mi wiadomo gdy wiem np ze nie dolece do ladowania
a co do upadania ?
polecam "parkourowa" sztuczke (i nie tylko) tzw. roll (kto cwiczy pk wie ) jest to przewrot przez bark ludzie cwiczycaly Parkour potrafia ladowac na nogach z bardzo duzych wyskosci np 6 m! na nogie
sam stosuje ta technike i chyba jest najlepsza z tego co mi wiadomo gdy wiem np ze nie dolece do ladowania
www.TOTEMSHOP.pl
Proponuje zamiast zakładania tematów "sposoby upadania" zainwestowac w ochraniacze i porządny kask...Wtesy mozna myslec o sposobach. To prawada, pewne odruchy da sie wyrobic, ale niektóre sytuacje są nie do przewidzenia.. Pare miałem.. Ludzie sie krzywo patrzą, ze smigam w ff dirt, ale ten ff uratował mi nie raz morde w tych sytuacjach gdzie orzeszek by mi gówno pomógł... pozdro..
http://www.pinkbike.com/photo/1368698/
Ano ważna sprawa - dobrze się ulożyc :)
No więc trudno sie teog nauczyc bo mało ma się czasu ale naprzykład szczęki :P jak robi backflipa i mu sie nie uda to zajebiscie sie w kłębek zmienia ;P co powoduje że za każdym razem wstaje odrazu :) i próbuje kolejny raz :)
Pozdrooo
No więc trudno sie teog nauczyc bo mało ma się czasu ale naprzykład szczęki :P jak robi backflipa i mu sie nie uda to zajebiscie sie w kłębek zmienia ;P co powoduje że za każdym razem wstaje odrazu :) i próbuje kolejny raz :)
Pozdrooo
http://www.pinkbike.com/photo/1220348/
-
- Kontakt: