Zwichnięty bark :/

tinkki
Kontakt:

Zwichnięty bark :/

Post autor: tinkki »

Zwichnąłem sobie bark w niedziele na dircie <z 2 m na bark >- teraz dopiero o tym sie dowiedziałem bo byłem na RTG - lekarz <nie chirurg- z nim bede mówił dopiero> zaproponował operacje- "z punktu medycznego jest to dość poważny uraz, mogący ponieśc za sobą bóle pourazowe - w przyszłości, czy ograniczenia w ruchliwości reką"- według niego operacja bardzo wyklucza te powikłania , ale tez nie jest konieczna - po opoeracji 3-4 tyg w szynie, a potem 2-4 miesięcy powrotu do sprawności ręki - w tej chwili normalnie potrafię ruszac ręką (prawie nie boli, tylko czuje chodźbym miał jakis luz w stawie i jak chce rower na jedno koło poderwac to to mnie sieka w barku, pozatym mam koniec obojczyka troszke do góry wywalony (takak klucha na barku)
sam nie wiem czy godzic sie na tą operację - dopiero co zacząłóem sobie ostrzej na rowerze śmigać i zajebiście mi się to podobało to teraz conajmniej 2 miechy w dupie bede miał - h... mnie strzela - co byście doradzili , może ktoś miał podobny uraz to wie cos na ten temat
Pozdro
skane
Kontakt:

Post autor: skane »

zima jest (prawie)wiec mozesz sie operowac:)
http://www.mindistortion.net/iwantyoursoul/?i_am=skan3
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

....jak masz RTG to idz do dobrego specjalisty aby ocenił!!! Mnie właśnie taki konował pozbawił więzadeł w kolanie....

jeśli się wachasz przed operą to poczekaj 2-3 tyg aż się w stawie polepszy ( BEZ ROWERU ) i zweryfikuj raz jeszcze :)) Czasem ktoś coś powie i się tego łapiemy :)) jak ręka będzie dalej mało sprawna to jeszcze masz w zimie sporo czasu :))
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gość

Post autor: Gość »

hmm spytaj sie rodzicow jeszcze i idz sie operowac ale troche prze**** masz ;/
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

po pierwsze to zdejmij ten uszcztywniacz czy co to jest bo to gowno daje ( mam taki sam uraz , mialem) bylem u chyba 6 pro lekarzy i kazdy mowil ze mozna robic operacje , tylko dwoch kazalo (jeden prywatny a drugi w MSWiA szpitalu) . W koncu nie mialem operacji wszystko dziala jak nalezy i wyglada obrzydliwie jak zdejme koszulke :) wiekszosc lekarzy mi mowila ze operacje mozna ale to jest tylko "wada kosmetyczna" i ze wogle zapasnicy to sobie tego nie operuja a u nich czesto takie cos sie zdarza

tak wyglada moj bark , zerwane wiezadla i obojczyk sie uwolnil od tej kosci kruczej czy cos takiego i poszedl w gore :)

http://img502.imageshack.us/img502/3464/dsc0023sw9.jpg

aha , przed jazda najlepiej poczekaj z miesiac jak juz nic nie bedzie bolalo powoli musisz rozruszac reke ale delikatnie zeby nie bolalo i bedzie spoko za miesiac i pol wrocisz do pelnej sprawnosci ... tylko na silowni na klate jak bedziesz wyciskal to bedzie gorzej niz przed bo boli jednak ( staw sie "regeneruje" 4-6 tygodni a potem umacnia kolo pol roku wiec sie nie dziw jak czasem zaboli )
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
tinkki
Kontakt:

tak jak na Twoim zdjęciu identycznie mi bark wygląda... <chodźby mi ktoś fotke machnął> w poniedziałek na badania idę i tam pogadam dopiero z ortopedą i chirurgiem co najlepiej zrobić...
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

ziom tylko nie daj sie namowic na zaden gips i na "operacje" polegajaca na wkreceniu srub w obojczyk , bo po tym sie nawraca (wedlug jakichstam badan , nie pamietam ) . Najlepiej by bylo zeby zrobili Ci rekonstrukcje wiezadel i takie inne badziewia

ja mialem dokladnie to :

Więzadła barkowo-obojczykowe rozerwane, staw barkowo-obojczykowy zwichnięty, bark przemieszczony w dół. Więzadło kruczo-obojczykowe rozerwane, odległość kruczo-obojczykowa zwiększona. Przyczep mięśnia naramiennego i czworobocznego oderwane od dalszego końca obojczyka.
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
tinkki
Kontakt:

właśnie wróciłem ze szxpitala- 7 dni pobytu - w środę miałem operacje- wstawione pręty do obojczyka - staw jakąś nicią co za pół roku się rozpuści owinięty- miałem tylko więzadła obojczykowo -barkowe całkiem zerwane i obojczyk przemieszczony w górę - staw barkowy wporzo więc i powrót do sprawności zdaniem lekarza będzie i szybki... wreszcie browarrrr :) po 7 dniach postu
tinkki
Kontakt:

Jak u was wyglądał powrót do jeżdżenia?? - po jakim czasie_ Jestem 2 dzień bez ortezy <usztywninia> 26 stycznia wyciagaja mi druty z obojczyka- miałem dokłdnie "zwichnięcie ACJ no3" lekarz powiedział że mam zacząć ćwiczyć ruchy ręką, ale nie wiem czy obciążażać tą rękę przed wyciąganiem drutów?? jak to sie ma z więzadłami zerwanymi- po jakim czasie będąc w podobnym przypadku zaczęliście jeździć <tzn skakać, robic whellera- bo nawet tego się obawiam tzn podrywania kiery- żeby sobie czegos nie przestawić> cholera bo już sam nie wiem ... :/
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

wedlog mnie to 3-4 miechy spokojnie odpoczniesz;] rehabilitacja cie czeka i to dluga...
tinkki
Kontakt:

buuuuu :(
3-4 miechy to sie zzalkoholizuje do reszty, albo puzle zaczne układac?? nie no przejebane... ;/ może jakas bardziej pozytywna wizja...??
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

nie ja jestem lekarzem, jedynie tak przypuszczam, zlamana reka dala mi prawie 2 miechy przerwy, a uraz barku to juz nie przelewki, mozesz odczuwac powracajacy bol do konca zycia, reka moze pozostac niesprawna itp, bedzie ci bark wypadal ze stawu etc etc czyli nic przyjemnego ogolnie
ODPOWIEDZ