Zwichnięty bark :/
Zwichnięty bark :/
Zwichnąłem sobie bark w niedziele na dircie <z 2 m na bark >- teraz dopiero o tym sie dowiedziałem bo byłem na RTG - lekarz <nie chirurg- z nim bede mówił dopiero> zaproponował operacje- "z punktu medycznego jest to dość poważny uraz, mogący ponieśc za sobą bóle pourazowe - w przyszłości, czy ograniczenia w ruchliwości reką"- według niego operacja bardzo wyklucza te powikłania , ale tez nie jest konieczna - po opoeracji 3-4 tyg w szynie, a potem 2-4 miesięcy powrotu do sprawności ręki - w tej chwili normalnie potrafię ruszac ręką (prawie nie boli, tylko czuje chodźbym miał jakis luz w stawie i jak chce rower na jedno koło poderwac to to mnie sieka w barku, pozatym mam koniec obojczyka troszke do góry wywalony (takak klucha na barku)
sam nie wiem czy godzic sie na tą operację - dopiero co zacząłóem sobie ostrzej na rowerze śmigać i zajebiście mi się to podobało to teraz conajmniej 2 miechy w dupie bede miał - h... mnie strzela - co byście doradzili , może ktoś miał podobny uraz to wie cos na ten temat
Pozdro
sam nie wiem czy godzic sie na tą operację - dopiero co zacząłóem sobie ostrzej na rowerze śmigać i zajebiście mi się to podobało to teraz conajmniej 2 miechy w dupie bede miał - h... mnie strzela - co byście doradzili , może ktoś miał podobny uraz to wie cos na ten temat
Pozdro
....jak masz RTG to idz do dobrego specjalisty aby ocenił!!! Mnie właśnie taki konował pozbawił więzadeł w kolanie....
jeśli się wachasz przed operą to poczekaj 2-3 tyg aż się w stawie polepszy ( BEZ ROWERU ) i zweryfikuj raz jeszcze :)) Czasem ktoś coś powie i się tego łapiemy :)) jak ręka będzie dalej mało sprawna to jeszcze masz w zimie sporo czasu :))
jeśli się wachasz przed operą to poczekaj 2-3 tyg aż się w stawie polepszy ( BEZ ROWERU ) i zweryfikuj raz jeszcze :)) Czasem ktoś coś powie i się tego łapiemy :)) jak ręka będzie dalej mało sprawna to jeszcze masz w zimie sporo czasu :))
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
-
- Kontakt:
po pierwsze to zdejmij ten uszcztywniacz czy co to jest bo to gowno daje ( mam taki sam uraz , mialem) bylem u chyba 6 pro lekarzy i kazdy mowil ze mozna robic operacje , tylko dwoch kazalo (jeden prywatny a drugi w MSWiA szpitalu) . W koncu nie mialem operacji wszystko dziala jak nalezy i wyglada obrzydliwie jak zdejme koszulke :) wiekszosc lekarzy mi mowila ze operacje mozna ale to jest tylko "wada kosmetyczna" i ze wogle zapasnicy to sobie tego nie operuja a u nich czesto takie cos sie zdarza
tak wyglada moj bark , zerwane wiezadla i obojczyk sie uwolnil od tej kosci kruczej czy cos takiego i poszedl w gore :)
http://img502.imageshack.us/img502/3464/dsc0023sw9.jpg
aha , przed jazda najlepiej poczekaj z miesiac jak juz nic nie bedzie bolalo powoli musisz rozruszac reke ale delikatnie zeby nie bolalo i bedzie spoko za miesiac i pol wrocisz do pelnej sprawnosci ... tylko na silowni na klate jak bedziesz wyciskal to bedzie gorzej niz przed bo boli jednak ( staw sie "regeneruje" 4-6 tygodni a potem umacnia kolo pol roku wiec sie nie dziw jak czasem zaboli )
tak wyglada moj bark , zerwane wiezadla i obojczyk sie uwolnil od tej kosci kruczej czy cos takiego i poszedl w gore :)
http://img502.imageshack.us/img502/3464/dsc0023sw9.jpg
aha , przed jazda najlepiej poczekaj z miesiac jak juz nic nie bedzie bolalo powoli musisz rozruszac reke ale delikatnie zeby nie bolalo i bedzie spoko za miesiac i pol wrocisz do pelnej sprawnosci ... tylko na silowni na klate jak bedziesz wyciskal to bedzie gorzej niz przed bo boli jednak ( staw sie "regeneruje" 4-6 tygodni a potem umacnia kolo pol roku wiec sie nie dziw jak czasem zaboli )
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
-
- Kontakt:
ziom tylko nie daj sie namowic na zaden gips i na "operacje" polegajaca na wkreceniu srub w obojczyk , bo po tym sie nawraca (wedlug jakichstam badan , nie pamietam ) . Najlepiej by bylo zeby zrobili Ci rekonstrukcje wiezadel i takie inne badziewia
ja mialem dokladnie to :
Więzadła barkowo-obojczykowe rozerwane, staw barkowo-obojczykowy zwichnięty, bark przemieszczony w dół. Więzadło kruczo-obojczykowe rozerwane, odległość kruczo-obojczykowa zwiększona. Przyczep mięśnia naramiennego i czworobocznego oderwane od dalszego końca obojczyka.
ja mialem dokladnie to :
Więzadła barkowo-obojczykowe rozerwane, staw barkowo-obojczykowy zwichnięty, bark przemieszczony w dół. Więzadło kruczo-obojczykowe rozerwane, odległość kruczo-obojczykowa zwiększona. Przyczep mięśnia naramiennego i czworobocznego oderwane od dalszego końca obojczyka.
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
właśnie wróciłem ze szxpitala- 7 dni pobytu - w środę miałem operacje- wstawione pręty do obojczyka - staw jakąś nicią co za pół roku się rozpuści owinięty- miałem tylko więzadła obojczykowo -barkowe całkiem zerwane i obojczyk przemieszczony w górę - staw barkowy wporzo więc i powrót do sprawności zdaniem lekarza będzie i szybki... wreszcie browarrrr :) po 7 dniach postu
Jak u was wyglądał powrót do jeżdżenia?? - po jakim czasie_ Jestem 2 dzień bez ortezy <usztywninia> 26 stycznia wyciagaja mi druty z obojczyka- miałem dokłdnie "zwichnięcie ACJ no3" lekarz powiedział że mam zacząć ćwiczyć ruchy ręką, ale nie wiem czy obciążażać tą rękę przed wyciąganiem drutów?? jak to sie ma z więzadłami zerwanymi- po jakim czasie będąc w podobnym przypadku zaczęliście jeździć <tzn skakać, robic whellera- bo nawet tego się obawiam tzn podrywania kiery- żeby sobie czegos nie przestawić> cholera bo już sam nie wiem ... :/