ramka dh

piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

solidna,tylko ma srednio sztywny wachacz...
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Kart_kRk
Kontakt:

Post autor: Kart_kRk »

Michał_krk moj kuzyn ma do spzedania
azonic eliminator w calosci za 5000 z dobrym osprzetem.Konczy jazde przesiada sie na motocross :/
Banda:
http://www.pinkbike.com/photo/3491292/
Michał_krk
Kontakt:

Post autor: Michał_krk »

Kart_kRk nie no ja tylko rame potrzebuje wiec thx... ale chyba sie zdecyduje na sgs'a albo wlasnie eliminatora....
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Michał_krkbardzo solidna ramka, czesto ją mozna spotkać (można było) w pucharach świata etc...

piotrexwhy ma mało sztywny wahacz? sztywna ośka jest, cały system amortyzacji wygląda na pancerny, nie sądze, zeby ta rama miała jakieś problemy ze sztywnością...:] Prędzej AZONIC moze mieć problem ze sztywnościa, bo chyba ma normalne haki, nie na ośkę, ale moge sie mylić...
www.feel-free.pl
Michał_krk
Kontakt:

a na takim sgsie pojezdze tez trh w fr czy tylko i wylacznie do dh sie nadaje...?
aha no i jeszcze czy specialized big hit expert wchodzilby w gre? (sry za upierdliwosc ale wola sie dowiedziec wszystkiego na 100% i pozniej nie zalowac :P)
yasiuuu
Kontakt:

Michał_krkjezeli chcesz uprawiać 'czyste' zawodnicze DH, to BigHit chyba niejest dobrym rozwiazaniem zwg. na 24" koło tylne...

SGS nada sie i do FR i do szarżowania o najlepszy czs w DH... zresztą kto dziś używa ramy do DH tylko i wyłącznie w DH... podział na DH a FR powoli sie zaciera jesli chodzi o zastosowanie ramek i amorków - nie raz sie widzi co kolesie robią na czysto racingowym sprzecie - czasem, aż się łezka w oku kreci (zal sprzętu)...:P

z ww. ramek skusilbym sie i na Gianta i na IronHorse'a - ale chyba bardziej na Gianta... podoba mi sie ramka, a kurat Ty sie nie musisz martwić o 'katowanie sprzętu' pod wzgledem wagi, więc myśle, ze Giant będzie pasował... a moze po sezonie odkupie go od Ciebie 'po koleżeńsku':P <joke>
www.feel-free.pl
Michał_krk
Kontakt:

no git dzieki za rady mozecie juz zamknac... pzdr600
Michał_krk
Kontakt:

aha i jeszcze bym prosil o jakies recenzje kony stab... bo w sprzetowni malo pisza... thx
piotrex
Kontakt:

yasiuuubo mi Kamil (Skylinegtr) pokazywal jak mozna to lapa powyginac w dowolna strone :).zreszta-gemini ktory stoi/stal na wystawie w mavericku tez jest na gruba oske i tez wachacz jest niesztywny...
wez jeszcze pod uwage ze Giant dh-comp/team (roznia sie tylko malowaniem) nie nadaje sie za bardzo do skokow.to byla rama projektowana pod zawodniczy zjazd w czasach kiedy w racingowym zjezdzie bylo malo hop-zawiecha po prostu klei sie do ziemi i ciezko sie z tego wybic.
yasiuuu
Kontakt:

piotrexnie chce byc nie miły ale w Twoich rękach to sie wszystko wygina... jak dla Ciebie Cannondale i Giant nie mają sztywnych wahaczy, to co powiesz o ramach ze zwykłą ośką? ze są jak autobusy przegubowe i sie skrecaja na zakręcie?:D

Moze mial poprostu koła zaplecione mało sztywnie i sie bujało... bo jakos mi sie nie chce wierzyć, ze dwie topowe ramki (Giatn i Cannondale) mają problem z sztywnością wahacza...:P
www.feel-free.pl
Wolker1990
Kontakt:

Post autor: Wolker1990 »

mialem dh teama ramka z dupy moim zdaniem zawieszenie nie jest takei super polecam big hita to smiga piknie :):)
Życie jest jak rwąca rzeka...
Nigdy nie wiesz co cię czeka !
piotrex
Kontakt:

ten cannon nie jest topowym modelem ;).rodzaji gemini jest bodajze 5.zreszta sprawdzilbys sam,a nie tlumaczyl mi ze zle mowie ;]
Zaui
Kontakt:

Post autor: Zaui »

moje v10 zapraszam na gg 5289186
http://img31.imageshack.us/img31/9949/img40279jm.jpg/
yasiuuu
Kontakt:

piotrexgemini w swoich wersjach roznia sie skokiem, ale konstrukcja wahacza jest ta sama - moze nie rozumiesz pojecia sztywnosci...:P Poza tym koło i wahacz nie mają być sztywne do granic wytzrymalosci materiału - jakas sprezystosc muszą miec;]

Poza tym co z tego ze jest sztywny czy nie? jezdziles na ktoryms z tych rowerów? Twierdzisz ze 'nie maja sztywności' - a wg. mnie mają (a nawet jak by nie miały) to i tak sie na nich jezdzi zajebiscie (i nie mówie o jezdie po podwórku Maverik'a i macaniu wahacza w bike'u Skyline'a tylko o jezdzie w dosłownym tego słowa znaczeniu);]

Oj piotrex, piotrex, podziwiam Twoje zaplecze merytoryczne -> wiedze na temat rowerów... tylko gdybyś czasem to co przeczytasz i usłyszysz od osób trzecich chciał sprawdzić w realu (w jezdzie):D

Wg. mnie wyzej wymienione ramy nadadzą sie spokojnie do DH - bo do tego zostały stworzone (odnosnie pytan autora tematu), skoro nikt poza piotrexem nie ma nic im do zarzucenia tzn. ze to są dobre ramy i osobiscie jak bym miał kase i bawił sie w 'DH racing" i zależało by mi na designie, wadze i jakości sprzetu to bym rozważał i Gianta i Cannona (oraz wspominane na pocz. tematu ramy)...
www.feel-free.pl
Michał_krk
Kontakt:

no a stab?
yasiuuu
Kontakt:

Tu pisza o Stabie całkiem 'pochlebnie':
http://www.rower.com/archiwum.php?art=2339

no i pytanie który STAB? Primo? Supreme? DeeLux? który rocznik? na 2006 juz był tylko Stab i Stab Supreme...

Zwykły Stab od Suprem'a i DeeLux'a różnił się nieco wahaczem (był to chyba niższy model). DeeLux miał 'pływający zacisk hebla' (nie wiem czy to było opcjonalnie, czy standard)...

Stab 2006: http://tiny.pl/9tgn
Stab Supreme 2005: http://tiny.pl/9tg8
Stab DeeLux 2007: http://tiny.pl/9tgb
Stab Primo 2004: http://tiny.pl/9tg3

Od bidy można powiedzieć, że Supreme 2005 i Primo 2004 to te same ramy - na 1st rzut oka różnią sie tylko kątem sztycy (i damperem)...?

także, jak sam widzisz, troche tych ramek jest... nie wiem tylko jak Kona oznacza dane modele co roku, bo z roku na rok nie ma np. Supreme'a, ale jest DeeLux, Nie ma Primo, ale jest zwykły STab - i tak na zmiane...
www.feel-free.pl
piotrex
Kontakt:

yasiuuukuzwa Jasiu zamiast deliberowac o dupie maryny pojdz i pomacaj.btw-Kamil mial gdzies zdjecie na ktorym widac jak podczas skretu tylne kolo "szuka" wlasnej drogi.

ad kony-razem ze zmiana kata sztycy idzie chyba zmiana kata glowki a to juz spora roznica w geo..
yasiuuu
Kontakt:

piotrexnie oceniam sztywnosci roweru po 'macaniu wahacza' jak Ty - tylko wsiadam na rower i jade. i z własnej oceny ww. ram wnioskuje, ze pracują znakomicie.

A jesli koło kamila 'szukało' własnej drogi to raczej świadczy o marnym zapleceniu koła, bo watpie, żeby wahacz aż tak sie bujał;]
www.feel-free.pl
piotrex
Kontakt:

ja nie mowie ze nie pracuje wysmienicie bo pracuje :).
no to jak wszystko jasne to zycze trafnego wyboru.
ODPOWIEDZ