Manual

Baunsik
Kontakt:

Manual

Post autor: Baunsik »

Siema, chce sie nauczyć manuala, jednakże mam małe problemy xD mianowicie kiedyś próbowałem zrobic, to sie nadziałem dziwnie siodełkiem na nie powiem co (oczywiste). Dajcie jakieś porady, jezeli mozecie jak upadać w razie czego i takie tam PZDR
Villen
Kontakt:

Post autor: Villen »

owin sobie siodlo gabka i probuj
http://www.pinkbike.com/photo/1136980/

Kupie Kamere Canona MVX !!!!!!!!!
psycho144
Kontakt:

Post autor: psycho144 »

a ja tylko moge polecic :P jezeli chcesz latwiej robic heh :P
Amor - skok z 130mm :) 24" na tyl , 26" na przod
i jakis fajny mostek ;) dluzszy niz standardowo - > wypasik :P ostatnio testowalem secik kuzynka , moze stary rowerek (nie jezdzony z rok) ale ladnie sie sprawuje
Obrazek
bikerwashere
Kontakt:

Post autor: bikerwashere »

lol zdejmij siodlo :D
Giant Reign
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

to jak wyrywasz tego manuala?;]
Wypychaj rower i jednocześnie odchyl się do tyłu i zegnij w pasie:d bo inaczej bedziesz bezpłodny:D
Kart_kRk
Kontakt:

Post autor: Kart_kRk »

Metoda prob i bledow powtarzaj do znudzenia tylko tak sie nauczysz...
Banda:
http://www.pinkbike.com/photo/3491292/
NoFuckinName
Kontakt:

Post autor: NoFuckinName »

Kart_kRk dokładnie. Ja się tak nauczyłem. grunt w tym to wyczuć równowagę. Dalej to już samo pójdzie. I mogę ci powiedzieć, że lądowaie na dupie wacle nie jest takie złe.
Powodzenia w nauce
MurDer1990
Kontakt:

Post autor: MurDer1990 »

Kart_kRk
Dokładnie...
Radziłbym obniżyc siodełko xD
Baunsik
Kontakt:

Post autor: Baunsik »

hehe spoko :), ale mam jeszcze jedno pytanko, co mam zrobić, kiedy zaczyna mnie za bardzo wypychać do tyłu? zazwyczaj zaraz robie bunnego... :|
http://www.pinkbike.com/photo/1337312/ http://www.pinkbike.com/photo/1460123/
mAcieKz
Kontakt:

Post autor: mAcieKz »

Baunsik lekko przychamować lub nachylic sie do przodu zeby na plery nie glebnąć?
Kart_kRk
Kontakt:

Post autor: Kart_kRk »

Jesli chodzi o kolejne twoje pytanie to co powiedzial moj przedmowca mAcieKz przychamowac.I jeszcze dodam moze to sie wydac glupie ale tez pogladaj sobie troche filmikow o tematyce rowerowej, glownie street polecam tu filmy RyyS'a ktore mozna znalesc na tym zreszta forum w tematyce FILMY bo wlasnie glownie w streecie sie wykonuje manuala.Zwroc uwage jak doswiadczeni bikerzy robia manuala,zwroc uwage jak wyciagaja rower i jak nim operuja,balansuja w jezdzie mozesz poprostu cos przylukac i probowac nasladowac.

Ale przede wszystkim cwicz cwicz i jeszcze raz czwicz... :) i nie zalamuj sie jak ci nie wychodzi.
Banda:
http://www.pinkbike.com/photo/3491292/
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

ja mam taka bariere psychiczna ze jak juz jest ten moment w ktorym powinno sie znajdowac naciskam hampel no i po manualu. A najczesciej to wogole za malo podrywam przod i nic nie wychodzi. Co tam bede nudzil.... ide na rower ;)
Trekker
Kontakt:

Post autor: Trekker »

Manuala robi sie łatwiej gdy masz wyżej przód. Pokombinuj z podkladkami jeżeli nie spiłowałeś jeszcze rurki sterowej. Montowanie dłuższego i wyższego mostka wiąze sie z koszami na co niekazdy moze sobie pozwolic.

A co do manuala. Pewnie juz inni to napisali. Jedziesz z srednią prędkością i podrywasz przód. Trzeba mieś zgięte kolana i wysunieta dupe do tyłu. Jak uczyłem sie na samych początkach próbowałem pod leciutką góreczkę lub płaski a nie z górki odrazu. Hmm. Co do hamulca - nie używam. Choć Tobie moze sie przydać gdy juz lecisz na plecy.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3073431
[b]NEGOCJUJ CENY![/b]
Piku
Kontakt:

Post autor: Piku »

musisz dosc duzo balansowac nogami i hamulca uzywac. jesli chcesz zobaczyc jak to mniej wiecej wyglada to mozesz obejrzec jak ja robie manuala.
www.weride.xt.pl
dział filmiki
''manual to barspin''
http://www.pinkbike.com/photo/1696972/
Bunny Bar
*Misiek FR*
Kontakt:

Post autor: *Misiek FR* »

Ja teraz na sztywnym widelcu dopiero zaczynam łapać. Poprostu jak sobie gdzieś jade to przy każdej prędkości sobie podrywam rower, jak bierze mnie na plecy to przychamowywuje. Mysle, że jak pocwicze, to do wiosny zacznie mi juz jakiś wiekszy wychodzic, narazie pare metrów zaledwie.
..::Freeride i Street rulez::..
[s] piaste ns roller pod zwykla os, jak nowka!
Amator-Gilu
Kontakt:

Post autor: Amator-Gilu »

ja tez mam blokade psychiczna poniewaz, w dniu 02.09.2006r czyli prawie przed zaczeciem szkoly tez próbowalem zrobic manuala, jechalem chyba z 3 metry i.... przechylilo mnie do tyłu nogi odrazy nie spadly mi z platworm lecz juz prawie po upadku na plery. Dokladnie upadlem na prawą reke i ... trzask reka zlamana ;/ otwarte zlamanie z przemieszczeniem ohyda... 11 dni w szpitalu i jeszcze nawet do teraz odszkodowania nie dostalem ... ;/ masakra. Teraz juz prawie rowera niemoge wyrwac niewiem ale strasznie sie boje. Teraz tylko nieboje sie skakac naszczescie. No to na tyle co chcialem powiedziec
Pozdro
www.gilu.blog.interia.pl
manieq
Kontakt:

Post autor: manieq »

Ja robie manuale gora 20m ale ciagle sie ucze. Nogi zgiete, rece wyprostowane, palec na hamulcu i jazda. Nie uzywam hamulca, chyba ze w ciezkich chwilach (mocno przechyla na plecy). A reszta to jak juz duzo osob mowilo trzeba ćwiczyc!
Mundek
Kontakt:

Post autor: Mundek »

Ja nauczylem sie jezdzic na manualu na rowerze xc ;p To jest bardzo proste tylko zawsze czlowiek sie na poczatku boi ze poleci na plecy. Wiec ustaw sobie porzadnie tylny chamulec zebys mogl zachamowac jednym palce. Jak podrywasz rower to przechyl sie do tylu i do dolu. Tak jakbys siadal na kolo. Po pol godziny ladnie kolo unosi sie w powierze jak chcesz :) Potem tylko rownowage zlapac. A jak lecisz do tylu to masz dobrze wyregolowany hampel i zawsze trzymasz 1 palec na klamce i w razie co hamujesz. :) pozdro 600 ;p
Mundek
Kontakt:

Post autor: Mundek »

Sluchajac mojej rady nauczysz sie manuala na 20 metrow po 3 godzinkach nauki jak ja to zrobilem. Tlyko jak cwiczysz to nie tak ze wyjezdzasz na droge na 3 godziny i cwiczysz. Tylko po 20 minutek sobie cwiczysz. Tak szybciej sie nauczysz ;]
ODPOWIEDZ