Manual

padix
Kontakt:

Post autor: padix »

A ja mogę Ci polecić film RyyS'ia "eee" .. tam bardzo ładnie na początku jest pokazane piękno manuala ;)
gg# 3594350

[s] 2 x koła 24 !!

http://tiny.pl/ddt3
lankru
Kontakt:

Post autor: lankru »

teoria mówi, że gdy przednie koło opada na dół to prostujesz nogi, jak lecisz do tyłu to zginasz kolana...;p pamietaj o tym zeby miec caly czas wyprostowane rece i przy wyciagania roweru do manuala odchylać sie do tylu i jednoczesnie prostowac nogi:)
praktcznie powiem Ci, że musisz trenowac.
Ema!
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
Simonz
Kontakt:

Post autor: Simonz »

manual toz to banał. Gorzej jesli trzeba go wytlumaczyc, trzeba duzo cwiczyc i tyle tylko cwiczac dojdziesz do niego (nie jezdze juz ze 2 lata, ale dalej potrafie zrobic go dowolnie dlugo ;) tak, ze bedziesz go juz zawsze umial.

Moj rekord z hamulcem to hmm okolo 500-600 metrow, potem juz sie droga skonczyla,
bez hantla to moze z polowe boiska i to na bmx :)

Pozdro dla starej ekipy dh-zone, ja sie wykruszylem 2 lata temu, respekt dla tych co tu dalej siedza! :)
Hardcore rulez!
gg: 846952
RyyS
Kontakt:

Post autor: RyyS »

po pierwsze - im nizej bedziesz mial przednie kolo tym bezpieczniej - po prostu zanim mialoby cie wywalic do tylu naprawde duzo czasu musi minac, spokojnie zeskoczysz z pedalow. po drugie sam badz nisko, latwiej utrzymac balans.
dlugi wysoki mostek? wg. mnie kompletnie bez sensu. nie chodzi o wheelie tylko o ladnego, niskiego=bezpiecznego manuala, a to zupelnie inna pozycja roweru. ja nauczylem sie manuala dopiero gdy zdjalem hamulec, po pewnym czasie zalozylem ale przyzwyczajenia zostaly a i wyglada to plynniej i panowanie lepsze. dziekuje za skierowanie do mojego filmiku - owszem, jest tam kawalek manuala, nie za dlugi bo i wiecej po plaskim napedzic juz sie nie moglem :]
Bagniak
Kontakt:

Post autor: Bagniak »

A jak zrobić manuala mają SPD i przeżyć upadek??? :D
kondzik16
Kontakt:

Post autor: kondzik16 »

Bagniak to ze masz spd wcale cie nie dyskwalifikuje. ja przykladowo mam zatrzaskowe pedaly i nie widze roznicy miedzy platformami czy nie. poprstu trzymaj jednym palecem klamke hamulca i w razie potrzby lekko naciskam(nie za mocno zeby nie spasc przednim kolem). pozatym, jak jezdzisz juz troche w zatrzaskach, to masz nawyk wypinania sie. tylko w psychice siedzi problem, ze sie nie wypniesz czy cos takiego.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
Bagniak
Kontakt:

Na SPD skacze juz 2 lata i Manuala nadal nie moge normalnie zrobić, kondzik16 masz racje to w psychice siedzi problem tylko jak się go pozbyć??
NIN
Kontakt:

Post autor: NIN »

Bagniak zmień SPD na platformy. Też skakałem na DX-ach z SPD przez długie lata, i chciałem się nauczyć wheeliego i psychika nie dała rady! Ale na początku tego roku zmieniłem na najtańsze platformy (z myślą o powrocie póżniej do SPD) i w miesiąc nauczyłem się wheeliego i bunnego, a teraz zaczynam manuala! A DX-y chyba sprzedam.
cinasek
Kontakt:

Post autor: cinasek »

Żeby nauczyć sie dobrze jeździć manualem musisz obniżyć siodło na maxa rama też by sie przydała jakaś mała a potem ćwiczyć i ćwiczyć a co do podwyższania przodu w rowerze to jest to nie najlepszy sposób i dużo Ci to nie da gdyż jeździłem już na różnych rowerach i na każdym wychodził mi manual tylko była to kwestia przyzwyczajenia POZDRO :D
http://www.pinkbike.com/photo/1082026/ maybe POD funny :P
Bagniak
Kontakt:

NIN Nie mam zamiaru zmieniać pedał na platwormy poniewaz jezdze w DH a SPD są tam niezastąpione

Ps. Nie piszcie że jeździce w DH na platformach i wam się powodzi. Na temat SPD w DH to moje zdanie ;]
ODPOWIEDZ