klocki hamulcowe
klocki hamulcowe
Mam takie pytanko czy okładziny cierne w klockch hamulcowych w rowerze i w samochodzie mają taki sam skład hemiczny i twardość? i czy jakby odpowiednio obciąć oszlifować klocki do samochodu , to czy jak bym je załozył do roweru to nie zniszczyły by mi tarczy w rowerze?
www.krisss.4.pl pozdro 4 [you]
nie ma sensu obecnie kombinować z takimi patentami :) są czasochłonne i nie zawsze trafione.....rozumiem że tak się robiło 8 lat temu gdy nie było komponentów :)) Obecnie zawodowe okładzin kosztują mniej niż 100pln a starczają na wiele....wiele ...wiele :)) Na płaskim to i 3 sezony wydolą a w górach spokojnie ponad sezon ostrego trenowania :)) 50 rzy w roku zjazdy w górach to tyle co 5 lat na płaskim :))
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
no wiec ja zrobilem sobie takie klocki do sainta z klockow od (uwaga) wartburga.
Sa duuuuuzo mocniejsze niz oryginalne metaliki tylko maja taka dziwna modulacje.
nastepne zrobie sobie z jakichs sportowych klockow samochodowych, zobaczymy jak bedzie.
PS. kombinuje tak w poszukiwaniu jeszcze wiekszej mocy hampli a nie przez oszczednosc.
Sa duuuuuzo mocniejsze niz oryginalne metaliki tylko maja taka dziwna modulacje.
nastepne zrobie sobie z jakichs sportowych klockow samochodowych, zobaczymy jak bedzie.
PS. kombinuje tak w poszukiwaniu jeszcze wiekszej mocy hampli a nie przez oszczednosc.
Bierut a wiesz ile kosztują dobre sportowe klocki? A czy wiesz, że taki dobry sportowy klocek zaczyna poprawnie działać po rozgrzaniu, w rowerze nie osiągniesz takich temperatur.
Powiem tak takie wzmocnione klocki do codziennej jazdy np. EBC REdStuff, Pagid itd. to od około 200-250zł nie wiem jaka to oszczędność:/
Powiem tak takie wzmocnione klocki do codziennej jazdy np. EBC REdStuff, Pagid itd. to od około 200-250zł nie wiem jaka to oszczędność:/
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
mysle ze nawet przed rozgrzaniem beda lepsze niz od wartburga.Czarnuch pisze:Bierut a wiesz ile kosztują dobre sportowe klocki? A czy wiesz, że taki dobry sportowy klocek zaczyna poprawnie działać po rozgrzaniu, w rowerze nie osiągniesz takich temperatur.
Nigdzie nie pisalem ze z oszczednosci to robie. czytaj uwazniej
Czarnuch no dokładnie... Temperatura w której taki klocek ma najlepszą wydajność jest poza zasięgiem Twojego hamulca w rowerze. Pooglądaj filmy z rajdów, nawet z tych krótkich oesów i zobacz jak wyglądają tarcze w takich samochodach. A poza tym to takie klocki kosztuja tyle co nowy hebel deore. Tak więc nie wiem czy się opłaca.
Bierut Nie warto docinać klocków samochodowych i montować ich w rowerze.
Po pierwsze bardzo ciężko byłoby dociąć idealnie takie klocki. Różnica 1mm w grubości to dyskwalifikacja klocka.
Po drugie zamocowanie takiej okładziny na blaszce z oryginalnych klocków jest ryzykowne. Nawet najlepszy klej puści, gdy zadziałają większe siły podczas hamowanie. Po drugie klocki mogą się mocno nagrzać i na pewno nie znajdziesz kleju, który wytrzyma gwałtowne zmiany temperatur od powiedzmy 0* C do 200* C i nie popęka przy tym.
Chcesz nagle stracić hample i rozbić sobie twarz o maskę tira - kombinuj dalej:D
KUP KLOCKI EBC DO ROWERU I NIE KOMBINUJ!! Tylko nie bierz zielonych, lecz zółte(gold) lub czerwone.
Po pierwsze bardzo ciężko byłoby dociąć idealnie takie klocki. Różnica 1mm w grubości to dyskwalifikacja klocka.
Po drugie zamocowanie takiej okładziny na blaszce z oryginalnych klocków jest ryzykowne. Nawet najlepszy klej puści, gdy zadziałają większe siły podczas hamowanie. Po drugie klocki mogą się mocno nagrzać i na pewno nie znajdziesz kleju, który wytrzyma gwałtowne zmiany temperatur od powiedzmy 0* C do 200* C i nie popęka przy tym.
Chcesz nagle stracić hample i rozbić sobie twarz o maskę tira - kombinuj dalej:D
KUP KLOCKI EBC DO ROWERU I NIE KOMBINUJ!! Tylko nie bierz zielonych, lecz zółte(gold) lub czerwone.