Jak wbic stery?

owiec
Kontakt:

Jak wbic stery?

Post autor: owiec »

Tak jak w temacie...
Z wybiciem nie mialem probelmow lecz z wbiciem jest gorzej.. Oczywiscie sa to stery A-head. Probowalem wlozyc na rure sterowa dwa mostki miedzy tym podkladki i pukac podtrzymujac rure sterowa od dolu palikiem. Niestety najmniejsza obrecz nie chce wejsc do konca i nie wiem co robic. Moze ktos ma jakis dobry domowy sprawdzony sposob.
pasqd
Kontakt:

Post autor: pasqd »

bo tu nie trzeba pukac. czasem trzeba po prostu wziac mlotek i NAPIERDALAC az wejdzie. sam tak zakladalem PIGI. Huk taki ze sasiedzi z bloku wygladali kto to tak wali, ale zalozylem i od kilku miesiecy nic sie nie dzieje :)

Najlepszy sposob - nakladasz stery w miare rowno na rure sterowa, na to kawalek deseczki (zeby nie uszkodzic biezni). Jesli nie masz pod reka deseczki to wysarczy jakis plaski klucz owiniety kilka razy szmata. Plaski na tyle, zeby pokrywal cala szerokoscia miske sterowa (a najlepiej gdyby byl szerszy). Mlotek w dlon (moze byc gumowy) i napierdzielasz z duza sila, ale i z wyczuciem (bo jak sie zeslizgnie mlotek i rozjebiesz sobie palucha to moze bolec) walisz w srodek klucza, badz deseczki.

A wczesniej lepiej posmaruj czesc sterow ktora wchodzi w rame jakims smarem stalym. Zapobiegnie to zapiekaniu sie misek i ulatwi pozniejsze zdejmowanie.
punkers
Kontakt:

Post autor: punkers »

albo do sklepu roweroweego pójśc może za darmo ci wbiją choć ja sam wbijałe sbie kiedyś ritchleye wyżej wymienianą metodą pwodzenia tylko bądź ostrożny aby nie uszkodzic misek
pedros$
Kontakt:

Post autor: pedros$ »

kladziesz miske
tak jak powinna
byc deseczka (zeby nie uszkodzic miski)ukladasz jakos tak glowke(od ramy) zeby miska sie prostow wbijala mlotek do reki i jazda tylko nie przesadz z moca

pozdro
::CZERPMY Z JAZDY JAK NAJWIECEJ PRZYJEMNOSCI::
badam
Kontakt:

Post autor: badam »

imadłem wkrecałem a deseczkami przelozyulem by nie podrapac
owiec
Kontakt:

Wszystko fajnie tylko ze mi chodzi o inna czesc sterow. Miski lozyskowe juz sa wbite. Mam problem z trzeba nakladkami na lozyska. Nie wiem jak to sie dokladnie nazywa wiec nie podam szczeglow. Moge tylko powiedziec ze jedna (ta o najmniejszej sredniy) jest na klin. Domyslam sie ze trzeba poprostu mocniej puknac ale jezeli ktos ma jakis inny sposob to prosze pisac.
badam
Kontakt:

mozesz to troche jasniej wytlumaczyc bo rozumiem ze wbiles miski ale nie umisz dalej tego zlozyc??
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

najlepiej oddać do sklepu z serwisem i Ci nabiją stery od ręki za 20-30zł, będziesz pewny że niczego nie zjebiesz

ja swoje wbijałem młotwkiem, i musze przyznać że szło bardzo powoli i się nawet zmęczyłem :-) - ciekawe jakie mieli wrażenia sąsiedzi mieszkający podemną :P
punkers
Kontakt:

Post autor: punkers »

za 20 30 to troche przesadziłes za dyche albo piątaka ci wbija wszystko i nie będzie porblemów
Maciejunio
Kontakt:

Post autor: Maciejunio »

Headset obok BB to jedyna czesc ktorej nigdy nie bede zakladal sam. Jezeli headset sie wbije odrobine krzywo - nierownolegle do siebie to nie bedzie dzialal tak jak potrzeba. Od razu odpowiem na pojawiace sie zarzuty.... Bedzie dzialal. Ale napewno nigdy nie zrobimy tego idealnie sami w domu. Pozatym na wiekszosci ram - tych tanszych trzaba zrobic faceing -czyli sprawdzic czy head tube jest idealnie okragla w srodku. Jesli nie - to trzeba to naprawic....
Jezeli masz tani headset i nie zalezy ci za bardzo na idealnej pracy zrob to sam jak Adam Slodowy. W innym przypadku oddaj go do sklepu. Zrobia to szybko i tanio.
Pozdrawiam
M
Dex
Kontakt:

Post autor: Dex »

Nic na sile wszystko młotkiem :D
wujek
Kontakt:

Post autor: wujek »

od tego sa narzędzia odpowiednie ale jak ich nie posiadasz to wtedy młotek smata i sirubokret są twoim jedynum wyjsiciem (mozolna praca ) . a twoim jedynym pocieszeniem staje sie fakt że nie posiadasz sterów brave machine "monster " a jak je masz to powodzenia w drodze do serwisu bo sam ich nie wybijesz .
pozdro all pozytywni wariaci
gg3465517
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

do sterów serwisy mają specjalna prasy.
chodzi Ci o konus co się na rurę sterową nabija?
owiec
Kontakt:

Jaca: Tak mysle ze wlasnie o to mi chodzi =]
badam
Kontakt:

o dolna bieznie lozyska chodzi??
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

wbija naprawde tanio szkoda zdrowia nerwuf i czasu :D a przede wszystkim sterow :D chyba ze bardzo chcesz nabyc ta umiejetnosc :D
ODPOWIEDZ