BMX vs MTB

Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

emhyr jasne że tak ale za 1000 zaczynasz zabawę i roczek się uczysz. A co do problemów Twojego zioma ;) Korba do skręcenia,koła - centrowanie :) POmyśl jak by wyglądał jego MTB po nauce tego samego....i czy coś by z niego zostało ??

...a jeśli kolega po 5 miesiącach potrafi takie triki to pozazdrościć tylko :)) Co obrazuje dokładnie o czym pisałem :))
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

moze masz racje, ale kol i korby nie da sie juz reanimowasc, support zjechany w korbie, lozyska skrzypia jak oszalale, obrecze maja naprawde sporo bicia wiec centrowanie im juz nie pomoze, ale fakt faktem za te cene ten ix przezyl wiele
ja osobiscie nie lubie miec twardo na lapach i by mi ix nie pasowal;] nie chce na starosc nie moc podniesc szklanki z herbata;]
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

Schodekno musze tobie przyznać racje bo po pierwsze haro to syf kupisz esterna po 2k i masz taki spokuj że nie pytaj wiem bo kumpel kupił :D a co do 360 na płaskie u mnie w mieście jest gość co robi 360 na łaskie z banego jeździ już coś około 2,5 latek i kręci sie jak oszalały oczywiście ramka fly bikes tryamigos czy jakos tak :] jego rower waży 11 kg co na bmx jest zajebistym wynikiem jeździ bez hampli styla ma i jest kumaty w tych sprawach więc dla niego 360 na łaskie to kwestja dobrego wybicia i złapania dobrej rotacji więc jest to mozliwe bo 360 kręci nawet z fakie do fakie
Schodek pisze:gazela_bike...tak tak :) tylko że naprawdę super kozackiego BMX na bardzo dobrych kompo skleisz za 3000 pln i będzie KOZACKI a MTB zaczyna się od 6000 pln ( moim zdaniem ) a kończy na 40.000 +
swięta racja bmx za 4k i nic wiecej do szczescia nie trzeba
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

do KOXXa
Jeśli masz rower lżejszy niż bmx kumpli tzn.że wydałeś kupe kasy albo kumple nie mieli hajsu:)Ile waży??? Do 2500zł znajdziesz bmx,który waży ok.12kg,a znajdz za taką kase górala. Lepsze triki tzn.bikeflip,900 nohander,double flair,backflip double tailwhip...no i mój ulubiony flair double tailwhip. Triki na mtb są gdzieś tak 2-3 lata za bmx. Sam chyba widzisz,że dopiero od niedawna na mtb goscie kleją double tailwhipy,a na bmx już dawno dołączyli 360 lub jeszcze wcisneli trzeciego tailwwipa.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

emhyr łożyska się wymienia za kilkanaście pln ;) co do obręczy to może jednak warto dobrego kolesia od kółek znalezć i może coś zaradzi :))

...i właśnie co do twardości na łapie to następna zaleta sztywnego roweru na starcie :))
AMORY kłąmią a widelce są bezlitosne jeśli chodzi o czystą technikę :)) jak się nauczysz skakac bezdzwięcznie i bezboleśnie to nie katujesz sprzętu :) Znam wielu co mają wypasione rowery za wiele tysięcy ,super najnowsze amory i takie tam dampery ;) ( dzieci nowej ery ) i zero ZERO "0" - TECHNIKI, a latają daleko i szybko jadą :)) ( teoretycznie )

SZTYWNY uczy pokory :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
*Misiek FR*
Kontakt:

Post autor: *Misiek FR* »

Hmmm, mtb mi wydzie taniej, jedynie rama korba i kola, wydalbym to na wiosne lub lato, a gotowy bmx 1500 canajmniej(na maszynach). Nie mówie, że 360 na mtb na plaskim nie zrobie, kiedy smoze tak, ale tw napewno na plaskim nie zrobie, chociaz i tak probuje. Co do kasy to street mtb moza zlozyc tanio, od 6 tysiecy to fulla. Mówie tak bo niemam kasy i nie licze skladac bika na markowych i wyczesanych czesciach, jedynie rama: NS Capital bedzie droga, a reszte to sie uskłada. Jednak dalej nie wiem co bmx czy mtb, to i to mi sie podoba.
mczuszu Heh, do streetu mozna porownac, bo mtb na 24" sztywniak, breakless, itp to taki big bmx :)
..::Freeride i Street rulez::..
[s] piaste ns roller pod zwykla os, jak nowka!
KOXX
Kontakt:

Post autor: KOXX »

nopainnogamefakt, wydałem więcej niż oni na swój rower, ale napisałeś to jakby było to zawsze prawdziwe, a tak nie jest. można zożyć MTB w wadze nawet lekkiego BMX-a.
a co do tricków - myślisz, że jak kupisz bmx-a to bedziesz umiał te tricki? to nie jest przewaga roweru tylko jeźdźców, a to nie powinien być powdód do kupienia BMX-a. Twoim zdaniem na MTB nie da się zrobić wymienionych przez Ciebie tricków? wszystko się da, to kwestia umiejętności a nie roweru, więc umiesczanie tego w cechach przemawiających za kupnem BMX-a jest bez sensu

p.s. mój rower waży 13kg :)

Misiek - "prawie jak BMX"...
http://www.pinkbike.com/photo/1254584/
normalnie o tej porze wożę się na dworze
nopainnogame
Kontakt:

Zgadza się,nie jest problemem złożenie górala o niskiej wadze (wystarczy pozbyć się amorka,tyle że wtedy otrzymujemy większego bmxa),tylko że tu chodzi o różnice hajsu. Jak mi złożysz rowerek do streetu za np. te 2500zł z amortyzatorkiem ,ważącego 13kg i żeby nie byl na jeden raz:)to sprzedaje wszystko i go kupuje. Powiedzialem,że mtb jest troche do tyłu w stosunku do bmx,nic nie mówiłem o tym,że nie da się tych trików zrobić. Spróbuj np.backflipa w gąbki na bmx i mtb ,i jeśli nie zauważysz różnicy to znaczy,że jesteś poprostu super (jeśli wszystko będzie Ci wychodziło tak samo jak na góralu to zacznij intensywnie trenować,bo jesteś przyszłością tego sportu)
FAJA
Kontakt:

Post autor: FAJA »

BMX! ucz sie od razu, jak sie zrobi z ciebei fanatyk streetu bedziesz zalowal, ja zaluje ze wpakowalem tyle kasy w mtb ale i tak daje rade ;] poczekaj az sie sie grindowac zachce ;]]] i jak juz chcesz kupic to od razu sztywniaka !
*Misiek FR*
Kontakt:

KOXX. Czy ja napisalem, że sie nie da :| Chyba cos źle przeczytałeś. Da się , ale pisze, ze ja na mtb tailwhipa na plaskim napewno nie zrobie calego, 360 czyste tez bedzie trudno. Na bmx napewno łatwiej bedzie, ale nie o to mi chodzi. Chodzi o to, że mtb co chwile się roz********, a bmx sie elo trzyma, wytrzymały w ch** :)

PS. Co do wagi, to mtb street jest prosto zlozyc w wadze 11-12 kg. BMX nie wiem, bo sie nie znam :]
mczuszu
Kontakt:

*Misiek FR* pisze:mczuszu Heh, do streetu mozna porownac, bo mtb na 24" sztywniak, breakless, itp to taki big bmx :)
wież mi 24' sztywniak breakless to nie taki "big bmx" nie ma czegoś takiego jak "big bmx" jest bmx 20' i koniec geo streetowy mtb znacznie się różni od geo bmx
*Misiek FR*
Kontakt:

Geometria przeciez wiadomo, że jest ina :|. To jak tak uważasz to co radzisz do streetu? Porównanie ma sens bo ludzi street jeżdza i na mtb i na bmx....
[=Groove=]
Kontakt:

Post autor: [=Groove=] »

nopainnogameWiec kupuj ns metropolis i na czyms minimalnie zejdz.
nopainnogame
Kontakt:

Jasne,że nie jest problemem złożenie lekkiego roweru mtb jeśli ma się kase. Wystarczy postawić na aluminiowe części i pozbyć się amora. Ja patrze przez polską szarą rzeczywistość, gdzie ludzie,aby kupić fajnego bike muszą sporo się napracować. Nowa naprawde dobra aluminiowa ramka sporo kosztuje (np.Specialized P.3, czy Scott Voltage). W Twoim przypadku rozumiem,że tak dużym funduszem nie dysponujesz.

Najlepiej spróbuj przejechać się na obu typach rowerów i zobaczysz,który Ci lepiej pasuje (jeśli oba to znowu jesteśmy w punkcie wyjścia).
nopainnogame
Kontakt:

Groove ja mam Metropolisa i mi jego waga na chwile obecna odpowiada:)
mczuszu
Kontakt:

nopainnogamejak ci odpowiada to ile waży cały rower ??
*Misiek FR*kup bmx lepiej na tym wyjdziesz za 2k masz takiego ixa ze nie ogarniesz co się dzieje a za 2k to masz gówno nie mtb co chwile sie sypie :D
*Misiek FR*
Kontakt:

nopainnogame Heh, popatrz chociażby na rower erenesa. Korby bmx, rama cro mo, amorek, wszystko w **** wytrzytmale, a waga mala! Nie jest powiedziane, że aluminium :) Z bmx nowych bralbym wtp addict, ale nie wiem czy bede mial tyle kasy, to bym poszukal uzywke. Z mtb to rama capital(890), amorek jakis drop off zrobiony na 70-80mm i.....korba bmx-ta bedzie najdrozsza w granicach 600zł, wiadomo mozna kupic tansza ale to syf. Bedzie sie sypac :) Dalej nie wiem, kazdy mowi co innego, musze gdzies bemola dorwac i pojezdzic troche bedzie, tak samo z mtb takim :)
nopainnogame
Kontakt:

w końcu znalazłem wage tego roweru erenesa na
http://vpfree.pinkbike.com/bb/viewtopic.php?t=139460

13,9kg(bez hamulców:) to mało??? Do wagi bmx to mu jednak brakuje. Chciałbym jeszcze znać jego dokładną cene.
KOXX
Kontakt:

Post autor: KOXX »

nopainnogamee tam, można lekkie MTB z amorem złożyć :P nowy Gold Label na sztywnąoś waży jedynie pare gram ponad 2kg, a taki Bruiser to 2,3kg na przykład ;)
mczuszu100% raccja - nie ma czegoś takiego jak duży BMX! jest BMX i jest MTB. istotną różnicą między nimi jest własnie geometria. BMX-y mają takie geo, że z niskim widelcem mają suport powyżej osi kół, przez co można na nich robić double pegi bezproblemowo (nie grindujesz mufy suportu ani korby).

*Misiek FR*jakbyś nie zauważył tamta wypowiedź nie byłą skierowana do Ciebie...
http://www.pinkbike.com/photo/1254584/
normalnie o tej porze wożę się na dworze
ODPOWIEDZ