Litości - pęknięty goleń i pedało
-
- Kontakt:
Litości - pęknięty goleń i pedało
Domyślam się, ze zaraz zostanę zwyzywany, że się czepiam, ale MUSZĘ to napisać.
Jest taka część do roweru jak PEDAŁ. NIE "PEDAŁO".
Mówi się: PEDAŁY, a nie PEDAŁA.
Nie pękło PEDAŁO, tylko pękł PEDAŁ.
Kupiłem PEDAŁY, a nie PEDAŁA.
Czytałem przed chwilą sprzętownie i się podłamałem nieco...
A, i jeszcze jedno: "goleń" jest rodzaju żeńskiego. Póki mówimy w liczbie mnogiej to nie ma różnicy, ale jak usłyszałem "w lewym goleniu sprężyna stalowa", to mnie zimne poty zalały...
Że pominę "kupywanie", "kączą" i tak możnaby wymieniać i wymieniać...
Polski to naprawdę ładny język, nie kaleczmy go tak bardzo, to dłużej pożyje:)
To tyle, pozdrawiam i polecam słownik języka polskiego niektórym forumowiczom i nie tylko :)
Jest taka część do roweru jak PEDAŁ. NIE "PEDAŁO".
Mówi się: PEDAŁY, a nie PEDAŁA.
Nie pękło PEDAŁO, tylko pękł PEDAŁ.
Kupiłem PEDAŁY, a nie PEDAŁA.
Czytałem przed chwilą sprzętownie i się podłamałem nieco...
A, i jeszcze jedno: "goleń" jest rodzaju żeńskiego. Póki mówimy w liczbie mnogiej to nie ma różnicy, ale jak usłyszałem "w lewym goleniu sprężyna stalowa", to mnie zimne poty zalały...
Że pominę "kupywanie", "kączą" i tak możnaby wymieniać i wymieniać...
Polski to naprawdę ładny język, nie kaleczmy go tak bardzo, to dłużej pożyje:)
To tyle, pozdrawiam i polecam słownik języka polskiego niektórym forumowiczom i nie tylko :)
[S]: kierownica Easton Lo-Rise 635mm na 31,8
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
określenie 'pedało' zamiast pedał już od dawna jest w slangu rowerzystów - w wielu serwisach słyszałem teksty typu "zapieczone pedało / pedałko" etc... i nie robi juz to na mnie wrażenia aczkolwiek jakoś mi nie pasuje...
cóż zrobić... może faktycznie te formy są dopuszczalne, skoro ludzie ich używają na tak dużą skalę...
napisz do prof. Jana Miodka to Ci wytłumaczy co i jak:)
cóż zrobić... może faktycznie te formy są dopuszczalne, skoro ludzie ich używają na tak dużą skalę...
napisz do prof. Jana Miodka to Ci wytłumaczy co i jak:)
www.feel-free.pl
-
- Kontakt:
Alx nie wciśniesz mi kitu, że pedało to slang, no chyba, że u dzieci w przedszkolu, bo tam jest to dość popularne sformułowanie z tego, co udało mi się zauważyć. Jest różnica między językiem potocznym (kiera, amor, support, gripy, klamki itp), a ewidentnym nieuctwem i niechlujstwem. Mogę się do tego przyzwyczaić (chociaż nie, nie mogę), ale czy tak powinniśmy rozwiązywać problemy ? Jakbym Ci powiedział, żebyś się przyzwiczaił do tego, że każdego roku giną setki osób zabitych przez pijanych kierowców to co? To już jest akurat skrajny przykład trochę offtopic, ale bardzo dobrze pokazuje podejście naszych rodaków... (trzeba być ******, żeby w czasie akcji "znicz" liczyć, że nas policja nie zatrzyma, co roku znajduje się kilka tysięcy takich idiotów...)
Nie wiem, co mają do tego dyslektycy (to kolejny polski mit) - to są osoby mające problem z CZYTANIEM (z łac. lego, legere - czytam). Problem z poprawną pisownią to dysgrafia, a z ortografią - dysortografia. Ale tak naprawdę wyłania się tu jeszcze jeden nasz - Polaków problem: założenie "mam papiery, że jestem dysgrafikiem, to mnie pocałujcie w d...". Jak pisałem mature, to parę osób CHWALIŁO się, że załatwiły sobie papiery u lekarza, żeby mieć maksimum pukntów za ortografię... Przecież to jest ŻAŁOSNE !
Ciekawe, czy wpadli na to, że te papiery będą chodziły za nimi do każdej pracy ?
Btw zna ktoś słowo, w którym można zrobić 100 % błędów (tzn w każdej głosce:) ?
Nie wiem, co mają do tego dyslektycy (to kolejny polski mit) - to są osoby mające problem z CZYTANIEM (z łac. lego, legere - czytam). Problem z poprawną pisownią to dysgrafia, a z ortografią - dysortografia. Ale tak naprawdę wyłania się tu jeszcze jeden nasz - Polaków problem: założenie "mam papiery, że jestem dysgrafikiem, to mnie pocałujcie w d...". Jak pisałem mature, to parę osób CHWALIŁO się, że załatwiły sobie papiery u lekarza, żeby mieć maksimum pukntów za ortografię... Przecież to jest ŻAŁOSNE !
Ciekawe, czy wpadli na to, że te papiery będą chodziły za nimi do każdej pracy ?
Btw zna ktoś słowo, w którym można zrobić 100 % błędów (tzn w każdej głosce:) ?
-
- Kontakt:
MadDaBomBer ja chciałem zwrócić Twoją uwagę na różne formy wymawiania różnych słów ze względu na środowisko w którym się je wymawia :) Wprawdzie mieszkam w mieście ale wakacje spędzam na wsi i tam wszyscy mówią pedało i mnie też to wkurza ale to toleruje z racji że może to popularne w ich wsi / rejonie. Co do dyslektyków to mają problemy z odróżnieniem kiedy pisać -ą a kiedy -om ale zgodze się z Tobą że bardzo wielu ludzi ma papierek tylko po to aby np. mieć dłuższy czas na egzaminie. A do Twojego btw to może rząd ( żont ) ?? :D Pozdro
ja myślę że to "kupywać" to jest jakoś związane z robienie kupy :D :) buhaha
a poza tym popieram walkę z debilami, którzy nie potrafią się wysłowić ani napisać prawidłowego zdania w swoim własnym języku.
do ciekawych słów występujących na forum dodałbym jeszcze "wziąŚć"
a poza tym popieram walkę z debilami, którzy nie potrafią się wysłowić ani napisać prawidłowego zdania w swoim własnym języku.
do ciekawych słów występujących na forum dodałbym jeszcze "wziąŚć"
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
MadDaBomBerbywasz w przedszkolu czesto skoro udało Ci sie zaobserwować różne sformułowania?
Akurat problem słownictwa w porównaniu do akcji 'znicz' to głupie porównanie.
Co ma podejscie ludzi do danych rzeczy? nauczysz człowieka jezdzić przepisowo i bedzie miał łeb na karku to bedzie jezdził - troche łatwiejsze niż ogarinęcie poprawnej polszczyzny (nawet jak masz głowe na karku) profesorze...
Dysleksja jest pojęciem ogólnym zawierającym w sobie problem z czytaniem i pisaniem - jest to ogólnik, przyjęte słownictwo a'la 'utarty frazeologizm'... Jasne, że można mowić, że dysleksja jest od czytania a dysgrafia/dysortografia od pisania, ale pytanie pod co to podłączysz, pod jaką nazwę, która będzie sie dzielić na dysgrafie, dysleksje, dysortografie? - własnie, żeby zapobiegać problemom nadmiernego myślenia przyjęło się pojęcie 'dyslektyka'... dysfunkcja wg. mnie była by za szerokim pojęciem na te 3 'dolegliwości'...
Kolejna sprawa... mając papiery dys-wszystko choćby po to, żeby mieć maxa na maturze ni jak ma sie to do Twojej przyszłosci - dlaczego? a dlatego, że te oto papiery mają ważność 3 lata od daty wydania - choroby DYS nie są NIEULECZALNE dlatego, przeprowadza się okresowe badania jesli chcesz mieć dalej z górki w pisaniu... Jestem tego żywym przykładem, w podstawówce miałem wszystkie DYS, teraz mam tylko DYSGRAFIE bo czasem sam sie nie moge siebie odczytać...;]
a jeśli chodzi Ci o słowo gdzie można zrobić błąd w każdej głosce to chyba C.H.U.J --> H.Ó.I - z resztą, nie jestem na tyle pieknym umysłem...
Idź na formum polonistyczne, bo tu tylko zbuntujesz ludzi, którzy i tak bedą pisać i czytać jak chcą...
Akurat problem słownictwa w porównaniu do akcji 'znicz' to głupie porównanie.
Co ma podejscie ludzi do danych rzeczy? nauczysz człowieka jezdzić przepisowo i bedzie miał łeb na karku to bedzie jezdził - troche łatwiejsze niż ogarinęcie poprawnej polszczyzny (nawet jak masz głowe na karku) profesorze...
Dysleksja jest pojęciem ogólnym zawierającym w sobie problem z czytaniem i pisaniem - jest to ogólnik, przyjęte słownictwo a'la 'utarty frazeologizm'... Jasne, że można mowić, że dysleksja jest od czytania a dysgrafia/dysortografia od pisania, ale pytanie pod co to podłączysz, pod jaką nazwę, która będzie sie dzielić na dysgrafie, dysleksje, dysortografie? - własnie, żeby zapobiegać problemom nadmiernego myślenia przyjęło się pojęcie 'dyslektyka'... dysfunkcja wg. mnie była by za szerokim pojęciem na te 3 'dolegliwości'...
Kolejna sprawa... mając papiery dys-wszystko choćby po to, żeby mieć maxa na maturze ni jak ma sie to do Twojej przyszłosci - dlaczego? a dlatego, że te oto papiery mają ważność 3 lata od daty wydania - choroby DYS nie są NIEULECZALNE dlatego, przeprowadza się okresowe badania jesli chcesz mieć dalej z górki w pisaniu... Jestem tego żywym przykładem, w podstawówce miałem wszystkie DYS, teraz mam tylko DYSGRAFIE bo czasem sam sie nie moge siebie odczytać...;]
a jeśli chodzi Ci o słowo gdzie można zrobić błąd w każdej głosce to chyba C.H.U.J --> H.Ó.I - z resztą, nie jestem na tyle pieknym umysłem...
Idź na formum polonistyczne, bo tu tylko zbuntujesz ludzi, którzy i tak bedą pisać i czytać jak chcą...
www.feel-free.pl
MadDaBomBer zgadzam sie z toba w pelni, i sam uwazam ze nawet jak ktos ma papiery to nie tlumaczy go to w zadnym wypadku z glupoty.Bo jak cos, napisac lub powiedziec poprawnie, mozna sie nauczyc, i nawet jezeli ktos przez posiadana dana dysfunkcje nie moze czegos zrobic intuicyjnie to od czego do ch... mamy mozgi, jak sie nad czyms zastanowi taka osoba to nie powinna miec zadnych problemow z poprawna wymowa a juz napewno pisownia.
ZioomeKfakt, z pośpiechu nie zrobiłem błędu:P
Można się przyczepić o wiele sformułowań, które dla jednych są bez sensu a dla innych są normo...
m.in:
Włącz telewizor - poprawnie. Zgaś telewizor - niepoprawnie, a często spotykane.
To samo dotyczy światła włącz/zapal vs. wyłącz/zgaś...
Można się przyczepić o wiele sformułowań, które dla jednych są bez sensu a dla innych są normo...
m.in:
Włącz telewizor - poprawnie. Zgaś telewizor - niepoprawnie, a często spotykane.
To samo dotyczy światła włącz/zapal vs. wyłącz/zgaś...
www.feel-free.pl
Zgadzam sie z kolegą :) Moje ulubione to wlasnie wyzej wymienione "kupywac", ktore chrabal tak pieknie podsumowal, oraz "Włanczać" i "Wyłanczać" zamiast "włączać" i "wyłączać".
Nie ma litości, trzeba sie uczyc a nie zalatwiac papiery, ze jest sie dyslektykiem.
Pozdrawiam :)
Nie ma litości, trzeba sie uczyc a nie zalatwiac papiery, ze jest sie dyslektykiem.
Pozdrawiam :)
http://www.pinkbike.com/photo/5067199/?s5 - 2010 season
-
- Kontakt:
yasiuuu Co do obserwacji dzieci w przedszkolu, to dla Twojego spokoju wyjaśnię, że odbierałem czasami kuzyna. A porównanie nie miało na celu pokazania podobieństw miedzy tymi problemami, a pokazania podejścia Polaków: po co mam się starać, jak mi to nie robi różnicy, innych mam w d... a tak w ogóle to ja jestem najlepszy gdzieś mam przepisy i reguły - to bolesna prawda o nas samych. Dodam, że wątek poprawnej pisowni pojawiał się na każdym forum na jakim bywam, a nie tylko na forum polonistyków. Bo robienie błędów w ojczystym języku, to taki nasz wrzód na dupie, którego nie możemy się pozbyć. Sam napisałeś, że to można wyleczyć, tylko, że osoby nie sięgające dalej niż czubek włąsnego nosa nawet o tym nie pomyślą "mam nagraną robotę u Ździcha, na piwo starcza, maluchów jeszcze trochę jeździ, to na ch... się będę ortografii uczył". Nie chcemy być postrzegani jako zacofany naród, a wiele z nas nie robi nic, żeby nasz stan wiedzy ogólnej poprawić. I to jest bolesne...
A wyraz o który mi chodziło to fzhut :) Ale pozostałe też OK :)
A wyraz o który mi chodziło to fzhut :) Ale pozostałe też OK :)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: