tłusta tarcza?
tłusta tarcza?
hey,
ostatnio miałem małą kontuzje ale po 5 dniach wróciłem do łask, dziś wyskoczyłem na małe co nieco i hamulec nie hamuje tak jak powinien(deore 475) tzn wcześniej naciskałem i koło się blokowało, teraz bardzo cieżko to zrobić, od połowy siły hamowania zaczyna się tak jakbym cisnął jakąś gąbke.Podciągne jutro linke i sprawdze czy to nie było przyczyną...
ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się że tarcza się zatłuściła(ostatnio była troszke zabłocona i nie mogłem dobrze sprawdzić ale chyba z linki przesmarowanej coś wycieklo i lipa)
pytanie jak można odtłuścic tarcze?Czy benzyna ekstarkcyjna pomoże?
ostatnio miałem małą kontuzje ale po 5 dniach wróciłem do łask, dziś wyskoczyłem na małe co nieco i hamulec nie hamuje tak jak powinien(deore 475) tzn wcześniej naciskałem i koło się blokowało, teraz bardzo cieżko to zrobić, od połowy siły hamowania zaczyna się tak jakbym cisnął jakąś gąbke.Podciągne jutro linke i sprawdze czy to nie było przyczyną...
ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się że tarcza się zatłuściła(ostatnio była troszke zabłocona i nie mogłem dobrze sprawdzić ale chyba z linki przesmarowanej coś wycieklo i lipa)
pytanie jak można odtłuścic tarcze?Czy benzyna ekstarkcyjna pomoże?
-
- Kontakt:
Tarcze wymyj rozpuszczalnikiem - najlepiej nitro. Uważaj na inne rozpuszczalniki do farb albo niektóre gat. benzyny ekstrakcyjnej (nie znam się na tym dokładnie), ale może się zdarzyć, że one same w sobie będą tłuste. Wymyj tym rozpuszczalnikiem, DOBRZE OSUSZ (łącznie z wycięciami w tarczy), dla pewności możesz potrzymać nad ogniem z palnika gazowego (OCZYWIŚCIE W GRANICACH ROZSĄDKU). Co do klocków to moja metoda jest taka (ale robisz na własną odpowiedzialność) - wylewasz na nie trochę rozpuszczalnika, osuszasz papierem a potem wypalasz nad gazem jakieś 10 min (aż się wszystko wypali) - niech się rozgrzeją do czerwoności ALE UWAGA !!! Raz mi się zdarzyło, że w klockach do hayesa (jakieś noname`y, ale po uju skuteczne) po wypaleniu okładzina odeszłą od blaszki i były do wyrzucenia. Wcześniej wypalałem klocki do shimano deore XT i nic się nie działo, przy klockach z avida bb7 również nic się nie stało, ale nie mogę zagwarantować, że po wypalaniu się nie rozsypią. U mnie takie zabiegi pomogły, ale jakby co to robisz to na własną odpowiedzialność:) Powodzenia
[S]: kierownica Easton Lo-Rise 635mm na 31,8
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
-
- Kontakt:
juraski panie !! źeś sie z choinki chyba urwał masz ponad 800 postów na forum i nie wiesz że istnieje takie cośjak szukajka normalnie żal.pl :)
edit: a dobry sposób na odtłuszczanie tarczy to poprostu spalenie jej xD czyli zapierdzielasz na najwieksza gore w okolicy i z zaciśnietym hamplem na doł, albo rower do auta i Cie ciagnie starszy a Ty na lekko zaciśnientym hamplu a nie picowanie benzyna, komu by sie chciało :P
edit: a dobry sposób na odtłuszczanie tarczy to poprostu spalenie jej xD czyli zapierdzielasz na najwieksza gore w okolicy i z zaciśnietym hamplem na doł, albo rower do auta i Cie ciagnie starszy a Ty na lekko zaciśnientym hamplu a nie picowanie benzyna, komu by sie chciało :P
[S] zbroja Utika gg: 6341288
Re: tłusta tarcza?
co to jest linka przesmarowana , ze sie spytam ?juraski pisze: tarcza się zatłuściła(ostatnio była troszke zabłocona i nie mogłem dobrze sprawdzić ale chyba z linki przesmarowanej coś wycieklo i lipa)
jesli to przewod hamolcowy , to moze dodatkowo masz zapowietrzony hamulec.