hahaha a co to ma do rzeczy? pierwsze stery miałem 7 lat... i 4 ramy przeżyły.... pytania?Roman_Maxx pisze:"peldeck" a powiedz kolego ile wytrzymują u Ciebie stery, po takich ruskich desko technikach?
Jak nabijać stery?
Nie praktykowałem ale można by się pokusić o nałożenie dolnej części sterów na rurę sterową, następnie włożyć to do ramy, nałożyć górną część i wszystko ścisnąc tak jakbyśmy montowali fork, oczywiście odpowiednio je naprowadzając, jakby nie patrzeć to jest dobry pomysł i oczywiście maznąć miskę smarem
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
A ja polecam taki patent:
-0,5 metra pręta gwintowanego o śr. 16mm
-2 lub 4 duże podkładki pasujące do pręta
-nakrętki
-2 kawałki deski z przewierconymi otworami na pręta
-stabilnie zamontowane imadło
-trochę chęci
Wkładamy pręta do główki i z każdej strony wkładamy kolejno na pręta: deseczkę, podkładki i nakręcamy nakrętkę. Potem którąś z nakrętek mocujemy w imadło i drugą kręcimy. Można się wspomóc jakąś przedłużką do klucza, żeby lepiej szło.
Długie stery syncrosa wlazły, ale młotkiem to bym się zajechał.
Pozdr.
-0,5 metra pręta gwintowanego o śr. 16mm
-2 lub 4 duże podkładki pasujące do pręta
-nakrętki
-2 kawałki deski z przewierconymi otworami na pręta
-stabilnie zamontowane imadło
-trochę chęci
Wkładamy pręta do główki i z każdej strony wkładamy kolejno na pręta: deseczkę, podkładki i nakręcamy nakrętkę. Potem którąś z nakrętek mocujemy w imadło i drugą kręcimy. Można się wspomóc jakąś przedłużką do klucza, żeby lepiej szło.
Długie stery syncrosa wlazły, ale młotkiem to bym się zajechał.
Pozdr.
-
- Kontakt:
Choć jestem raczej zwolennikiem profesjonalnych rozwiązań, to jednak owego czasu w swojego dabomba też wbijałem stery gumowym młotkiem przez deseczkę i jakoś 3 lata bez żadnych problemów wytrzymały i nic się nie działo... Aczkolwiek dzisiaj mając już jakieś znajomości zaniósłbym je do serwisu gdzie mi to zrobią za przysłowiowe piwo. Niemniej jednak, jak się dobrze (czyt. prosto) ramę na czymś drewnienym oprze i będzie wbijało stery z wyczuciem, to nie powinno byc problemów. Dobrze posmarować tavotem i pilnować, żęby równo wchodziły i będize dobrze :)
[S]: kierownica Easton Lo-Rise 635mm na 31,8
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
Sorry, ale co to ma do rzeczy??mczuszu pisze:26.11.2006 02:06:30
chłopie widzisz datę ostatniego posta ;/
To od czego jest to forum. Napisałem jak to robić z długimi sterami. Wiem, że krótkie wchodzą jak masło, ale z długimi nie tak łatwo. A do imadła z tak dużym rozstawem nie każdy ma dostęp.2II2 pisze: 25 Sty 2007 19:00
TooM.... naprawde cieszymy sie razem z tobą że umiesz nabijać stery ale po co odświeżać ? :)