Grimeca system 2 vs system 8
Grimeca system 2 vs system 8
Miał ktoś styczność z grimecą sys 2, jest to kopia gustawa z pływającym zaciskiem.
Mam do wyboru sys2 i sys 8, który lepszy?
Mam do wyboru sys2 i sys 8, który lepszy?
http://www.grimeca.it/eng/freni/idraulici_s_2_1.htm
dokładnie taki zacisk, ale mam zamiar to połączyć z klamką od s8.
dokładnie taki zacisk, ale mam zamiar to połączyć z klamką od s8.
To tez, ale nie tylko. Jesli w zacisku jest jeden tloczek, a drugi klocek dosuwa sie dzieki umieszczeniu calego zacisku na tulejach slizgowych, to tez nazywa sie to plywajacy zacisk (mimo, ze z tym, co slusznie piszesz o tylnych plywajacych zaciskach, nie ma to nic wspolnego). Tyle ze duuuzo czesciej stosuje sie to w motocyklach, niz w rowerach.
Zreszta pisalem o tym juz kiedys w temacie o systemie D.O.P.E. Kony na 2007 - mozesz poszukac, jak Ci zalezy ;)
Zreszta pisalem o tym juz kiedys w temacie o systemie D.O.P.E. Kony na 2007 - mozesz poszukac, jak Ci zalezy ;)
wookie85 widziałeś kiedyś Gustava na oczy?? jest zbudowany w ten sposób że po jednej stronie ma dwa duże tłoczki poruszające duży klocek hamulcowy, natomiast drugi klocek (też duży)jest na sztywno przymocowany do kopyta (zacisku), całość może poruszać się w płaszczyźnie poziomej na tulejach ślizgowych, które są przymocowane do adaptera, który jest przymocowany do ramy. dzięki temu nie trzeba ustawiać zacisku względem tarczy, bo może się sam ustawić w odpowiedniej pozycji. Mankamentem tego rozwiązania jest to że jeden z klocków cały czas minimalnie ociera o tarczę (nie jest to bardzo uciążliwe w DH) i chyba trochę większa masa, ale nie przeszkadza to być gustawowi hamulcem o największej sile ścisku... Grimeca sys2 to wierna kopia gustawa, pasują nawet klocki z gustawa, ale jest kilka razy tańsza, a z klamką od sys8 będzie działała raczej b.dobrze... aha standardowo sys2 jest do przodu na tarczę 160mm a nie jak gustaw 190mm
osobiście polecam...
pozdrawiam
osobiście polecam...
pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl