ROSPUDA
ROSPUDA
łapówki rozdane, grunty sprzedane, ale warto nie tracić wiary w możliwość wywarcia wpływu przez obywateli na władzę
http://www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
PROSZĘ POROTESTOWAĆ BO NASTĘPNE TAKIE MIEJSCE JEST NA SYBERII
http://www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
PROSZĘ POROTESTOWAĆ BO NASTĘPNE TAKIE MIEJSCE JEST NA SYBERII
to ja proponuje abys sie przeprowadzil do augustowa a swoje mieszkanie oddal ludziom ktorzy tam mieszkaja i tak samo wszyscy ktorzy tak protestuja(taka mala zamiana i rozpuda bedzie uratowana). Moze wtedy zrozumiesz. Ludzie sa w moim przekonaniu wazniejsi od kilku drzew i zwierzaczkow... ale moze ja jestem jakis inny. Wobraz sobie ze to przed Twoim domem non stop jezdza tiry, ze przez to caly dom Ci sie trzesie i nie mozesz przejsc przez ulice.
Taka wielka nagonka w mediach ze co to bedzie jak zbuduja ta droge rozpuda zginie. A wogle slyszales o tej rozpudzie zanim zaczeli planowac budowe drogi w tv ? Ja mieszkam 100km od tej rozpudy i nigdy tam nie bylem i nie sadze zebym tam pojechal ale kto wie... Jednak teren ten jest dosyc spory wiec jedna droga wiele tam nie zmieni i jak komus naprawde zalezy to i tak bedzie sobie mogl pozwiedzac.
Obywatele powinni wywierac jak najwiekszy wplyw zeby ta droga powstala !!!
Taka wielka nagonka w mediach ze co to bedzie jak zbuduja ta droge rozpuda zginie. A wogle slyszales o tej rozpudzie zanim zaczeli planowac budowe drogi w tv ? Ja mieszkam 100km od tej rozpudy i nigdy tam nie bylem i nie sadze zebym tam pojechal ale kto wie... Jednak teren ten jest dosyc spory wiec jedna droga wiele tam nie zmieni i jak komus naprawde zalezy to i tak bedzie sobie mogl pozwiedzac.
Obywatele powinni wywierac jak najwiekszy wplyw zeby ta droga powstala !!!
-
- Kontakt:
cyc_ling Zgadzam sie z Tym Panem w 100%, ja sie dowiedziałem włąsnie z telewizji o tej całej rozpudzie...
ale droga chybva nie powstanie, słyszałem ze UE chce nałozyc na polske wielomilionowe kary w razie wybudowania drogi...
Mnie tam do tego "burdelu" daleko... wiec mi to tam loto czy tam bedzie ta droga czy nie...
ale droga chybva nie powstanie, słyszałem ze UE chce nałozyc na polske wielomilionowe kary w razie wybudowania drogi...
Mnie tam do tego "burdelu" daleko... wiec mi to tam loto czy tam bedzie ta droga czy nie...
My bike:
http://img338.imageshack.us/my.php?image=img9516fc9.jpg
http://img338.imageshack.us/my.php?image=img9516fc9.jpg
Re: ROSPUDA
BASS pisze:PROSZĘ POROTESTOWAĆ BO NASTĘPNE TAKIE MIEJSCE JEST NA SYBERII
...Bass jak znam życie nie specjalnie nawet wiesz o co się rozchodzi a ludzi do protestu namawiasz ... radio rydzyk w zielonym przebraniu ... pieprzenie bez sensu. Cyc słusznie pisze, o ludziach nikt w mediach nie mówi bo i po co (kto by się tam przejmował jakimiś krajanami gdzieś w p.... zdu, hen pod Augustowem)
... zieloni mają martwy sezon to i aferą się ucieszyli (media zresztą też nośny temat mają), ciekaw jestem ile za odstąpienie zainkasują i na co (dla kogo) pójdą te pieniądze ... a jak droga nie powstanie, pojadą do domów dumni ze zwycięstwa ... nie takie miejsca spychacze przeorały i jeszcze nie takie zostaną zniszczone.
... kocham przyrodę (serio) pół życia w lesie spędziłem, ale ta zbiorowa histeria podgrzewana przez jakichś maniaków nie potrafiących znaleźć sobie swego miejsca na ziemi doprowadza mnie do szału.
Nie dajce sobą manipulować tylko popatrzcie na problem także z drugiej strony - transport, rozwój regionu czy wreszcie zastanówcie się nad tym kto ma większe prawa, WY protestanci czy może ludzie którzy tam mieszkają i znoszą te cholerne uciążliwości.
http://jacoppo.blogspot.com/
Mylicie się skłonni do wydawania pochopnych sądów młodzi ludzie byłem, widziałem. Wszystko się zgadza, ludzie są bardzo ważni, ale dlaczego tamtędy? dlaczego wbrew prawu?
Byłem też rok temu w Finlandii na budowie portu przeładunkowego, do którego trzeba było doprowadzić linię kolejową, pech chciał, że na wytyczonej linii znajdowały się unikalne siedliska ptactwa. Przebili się panowie 3 kilometry przez skałę litą żeby te siedliska ocalić i zrobili tunel, wszystko co wydobyli zmielili od razu i wywieźli jako surowiec do budowy innych rzeczy - obie zamknięty. Nie można zaplanować tej drogi w innym miejscu? Pewnie, chujowo brać przykład z Finlandii, weźmy z Białorusi albo z Korei
Byłem też rok temu w Finlandii na budowie portu przeładunkowego, do którego trzeba było doprowadzić linię kolejową, pech chciał, że na wytyczonej linii znajdowały się unikalne siedliska ptactwa. Przebili się panowie 3 kilometry przez skałę litą żeby te siedliska ocalić i zrobili tunel, wszystko co wydobyli zmielili od razu i wywieźli jako surowiec do budowy innych rzeczy - obie zamknięty. Nie można zaplanować tej drogi w innym miejscu? Pewnie, chujowo brać przykład z Finlandii, weźmy z Białorusi albo z Korei
-
- Kontakt:
Coś Wam wszystkim powiem. Skoro tak namawiacie do spojrzenia na problem z drugiej strony lub w ogóle z szerszej perspektywy proszę bardzo. Przejmujecie się ludźmi, którzy tam mieszkają?Świetnie,ale dlaczego myślicie o nich dopiero jak wam na tacy podają w mediach ten problem?? A co z tysiącami innych ludzi,którzy mają takie bądź srakie problemy?W tym konkretnym przypadku budowa takiej autostrady, przez co zniszczenie unikalnego na skalę światową ekosystemu jest ciosem w plecy naturze.Ok zaraz mi pojedziecie że jestem z zielonych,otóż nie. Pozatym moi drodzy, który z Was wierzy, że ta autostrada ma powstać ku rozwoju gospodarczym itd??gówno prawda,to jest kolejny powód żeby upłynnić troche kasy i rozdać troszke łapówek, tak jak wiele innych projektów w Polsce. A'propos ludzi. Może to niektórym wydać się głupie,ale mnie np bardziej obchodzą zwierzęta niż ludzie.Dlaczego? Ano dlatego że my je zabijamy dla czystej przyjemności od lat,niszczymy im ich środowisko a ich nikt się nie pyta czy przeszkadza im tir jeżdżący im przed nosem cały dzień....to też jest spojrzenie z innej strony. Przecież można zrobić objazd, wydłużyć odcinek o 15km czy nawet 50..ale po co? skoro można wyrżnąć nieważne drzewka i zwierzątka.
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=59473
-
- Kontakt:
najpierw ludzie sei bali ze niemcy wykupia mazury i wogule UE zniszczy polske..... ale juz nie ma sie o co martwic sami zniszczymy najpiekniejsze miejsca w naszym kraju .....
martwicie sie o ludzi ktorym ciezarowki jezdza przed domem a nie pomyslicie np. o gornikach ktorym zamknieto kopalnie( 8 kopalni na gornym slasku w przeciagu paru lat)i nie maja za co wyzywic swoje rodziny....
polacy to jednak debile naprawde
martwicie sie o ludzi ktorym ciezarowki jezdza przed domem a nie pomyslicie np. o gornikach ktorym zamknieto kopalnie( 8 kopalni na gornym slasku w przeciagu paru lat)i nie maja za co wyzywic swoje rodziny....
polacy to jednak debile naprawde
SPZREDAM STERY CHRS KINGA KOLOR CHROM UZYWANE CENA 300ZL GG4513876
Ktoś powiedział że trzeba także wziąść pod uwagę ludzi którzy tam mieszkają . Zgoda ale dlaczego trzeba poprawiać bezpieczeństwo i wygodę ludzi kosztem bezcennego obszaru a nie uzywając dostępnychhnologii???. Ludzie latają w kosmos , budują tunele pod alpami itp.a niepotrafią ominąć doliny .
Moze i zadużo osób niewiedziało o tej dolinie przed tym zamieszaniem ale to nieznaczy że można to zniszczyć bo niebyło nam przedtem potrzebne...
Moze i zadużo osób niewiedziało o tej dolinie przed tym zamieszaniem ale to nieznaczy że można to zniszczyć bo niebyło nam przedtem potrzebne...
No wlasnie nie mozna bo rospuda jest nie takim malym obszarem. Jak niby mamy brac przyklad z Finlandii skoro w okolicach nie ma gor i nie ma pod czym robic przekopow ?!BASS pisze:Nie można zaplanować tej drogi w innym miejscu? Pewnie, chujowo brać przykład z Finlandii, weźmy z Białorusi albo z Korei
No najlepiej zrzucmy wszyscy ciuchy i wrocmy do lasu jak nasi praprzodkowiepepikDH^ pisze:Nie minie dużo czasu a będziemy wyklinać cały ten popęd ekonomicznej szarańczy:/Jak sobie uświadomimy że jesteśmy tylko pyłem na tej planecie to będzie już za późno!
jak sie pouczysz geografii to bedziesz wiedzial jaki wplyw ma dobra droga na rozwoj regionu. A tak btw to glownym zalozeniem tej obwodnicy jest ulzenie ludziom, a nie wspieranie rozwoju w okolicy (pomijajac fakt ze rejony augustowa sa jednymi z najbiedniejszych w polsce)KubcioWuWua pisze:który z Was wierzy, że ta autostrada ma powstać ku rozwoju gospodarczym itd?
jedna droga przez rospude juz jest wiec te wszystkie tiry i tak jezdza zwierzaczkom pod nosem i codziennie rozjezdzaja wiele z nich chodzi tylko o to zeby smrodzily i rozjezdzaly w ciut innym miejscu. Co do zabijania zwierzatKubcioWuWua pisze:mnie np bardziej obchodzą zwierzęta niż ludzie.Dlaczego? Ano dlatego że my je zabijamy dla czystej przyjemności od lat,niszczymy im ich środowisko a ich nikt się nie pyta czy przeszkadza im tir jeżdżący im przed nosem cały dzień....
to jest to zakazane (oprocz planowanych odstrzalow) i problem kłusownictwa w polsce praktycznie nie istnieje (oprocz rybakow ale to i tak w znikomym stopniu). A zwierzeta trzeba zabijac bo ja sobie zycia bez jedzenia miesa nie wyobrazam.
No wybacz ale niby dlaczego mam utrzymywac gornikow z wlasnej kasy. Przez wiele lat Polacy utrzymywali nieretowne kopalnie dokladajac po kilka-kilkanascie miliardow zł rocznie. Ciekawe czy jak ja zaloze firme to mi panstwo tez bedzie pomagac kiedy moja działalnosc zacznie przynosic straty (ale to temat na dluzsza gadke i malo zwiazany z rospuda).Zychu-wawa pisze:nie pomyslicie np. o gornikach ktorym zamknieto kopalnie( 8 kopalni na gornym slasku w przeciagu paru lat)i nie maja za co wyzywic swoje rodziny...
Co do debilizmu to mow o sobie a nie uogolniaj do wszystkich.
bart.ek ominiecie doliny a wykorzystywanie technologii ma ze soba malo wspolnego mylisz pojecia
na koniec dodam, ze mi to tez rybka czy ta obwodnica powstanie czy nie ale wkur*** mnie to ze media przedstawiaja ta sprawe tak jakby to nikt w polsce, oprocz zlego ministra i nieczulych na piekno przyrody mieszkancow augustowa, tej drogi nie chcial.
wszystko zależy od stopnia świadomości ekologicznej, wg mnie ta obwodnica to pole do popisu dla łapówkarzy etc. jednak niei można niszczyć tak unikalnego obszaru, tak sie składa ze słyszałem o tym obszarze wcześniej niż pojawił sie on w mediach, w dodatku jest on szansą na turystyke w tym regionie, a droge można poprowadzić po twardym gruncie a nie przez bagna i to niewiele większym kosztem, wqurwia mnie jak politycy sie wpieprzają w rzeczy pozornie oczywiste, czy ktoś kiedyś słyszał o autostradzie przez puszcze białowieską? nie bądźmy ignorantami, wstyd mi za "naszą" władze
teraz taka mała konkluzja:
to ludzie jeżdża tirami i to ludzie na tym cierpią, czemu mają na tym cierpieć niewinne zwierząta?
teraz taka mała konkluzja:
to ludzie jeżdża tirami i to ludzie na tym cierpią, czemu mają na tym cierpieć niewinne zwierząta?
cyc_ling SAM JESTEś ZACOFANY W ROZWOJU CYCU JEDEN,ech pomyśleć że rowerzysta i taki *****!!!!Przeczytaj sobie co napisał Bartek i pomyśl jeśli potrafisz!
[quote="bart.ek"]Ktoś powiedział że trzeba także wziąść pod uwagę ludzi którzy tam mieszkają . Zgoda ale dlaczego trzeba poprawiać bezpieczeństwo i wygodę ludzi kosztem bezcennego obszaru a nie uzywając dostępnych technologii???.
Ludzie latają w kosmos , budują tunele pod alpami itp.a niepotrafią ominąć doliny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Beton był zawsze wyznacznikiem postepu tylko u ludzi z ubogą wyobraznią:>
[quote="bart.ek"]Ktoś powiedział że trzeba także wziąść pod uwagę ludzi którzy tam mieszkają . Zgoda ale dlaczego trzeba poprawiać bezpieczeństwo i wygodę ludzi kosztem bezcennego obszaru a nie uzywając dostępnych technologii???.
Ludzie latają w kosmos , budują tunele pod alpami itp.a niepotrafią ominąć doliny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Beton był zawsze wyznacznikiem postepu tylko u ludzi z ubogą wyobraznią:>
jak dla mnie ludze są ważniejsi;]pepikDH^ pisze:dlaczego trzeba poprawiać bezpieczeństwo i wygodę ludzi kosztem bezcennego obszaru
Już lepiej nie popierdziela to przez dzicz niż komuś pod oknem.
ale może dało by sę tak, żeby ominąć i tą całą wspaniałą rozpude czy jak jej tam i skupiska ludzi, czyli miasta, mieściny itp, wtedy wszyscy byli by szczęśliwi.
tak się składa że studiuję budownictwo komunikacyjnę i infrastrukturę potocznie "drogi" i dzisiaj profesor z mojej katedry zrobił wykład o dolinie rospudy i przyczynach takich konfliktów. Otóż według niego nie stanowi to aż tak dużego zagrożenia dla przyrody jakby się wydawało,nastąpi pewne zniszczenie ale po paru latach przyroda wokół drogi się odrodzi.
Większym problemem jest to dlaczego powatsał taki konflikt czyli ruch tirów , który można by w bardzo dużym stopniu ograniczyć tak jak to zrobiono np. w Szwajcarii poprzez transport kolejowy (TIRy na granicy na lawety kolejowe i w Polskę). Jest tylko jeden problem , Polska prowadzi "niezidentyfikowaną politykę transportową" czyli najgorszą z możliwych i dopóki to się nie zmieni i nie powstanie odgórne planowanie jak w całej Polsce zmniejszyć ruch to będą się coraz częściej pojawiały takie konflikty bo to jest nieuniknione.
Ruch jest coraz większy a Polska się nie rozszerza.
a co do konretnie tej sytuacji to tak jak napisał SeraaX ludzie są ważniejsi,nie jest to wycinka pod wille dla prezesów firm ale obwodnica dla zakorkowanego i zadymionego miasta!!
Pozdro
Większym problemem jest to dlaczego powatsał taki konflikt czyli ruch tirów , który można by w bardzo dużym stopniu ograniczyć tak jak to zrobiono np. w Szwajcarii poprzez transport kolejowy (TIRy na granicy na lawety kolejowe i w Polskę). Jest tylko jeden problem , Polska prowadzi "niezidentyfikowaną politykę transportową" czyli najgorszą z możliwych i dopóki to się nie zmieni i nie powstanie odgórne planowanie jak w całej Polsce zmniejszyć ruch to będą się coraz częściej pojawiały takie konflikty bo to jest nieuniknione.
Ruch jest coraz większy a Polska się nie rozszerza.
a co do konretnie tej sytuacji to tak jak napisał SeraaX ludzie są ważniejsi,nie jest to wycinka pod wille dla prezesów firm ale obwodnica dla zakorkowanego i zadymionego miasta!!
Pozdro
Cesiu brawo:)
też słyszałem o transporcie tirów na lawetach.
Pomysł najlepszy, bo skoro jest to obowiązkowe to:
- tiry nie niszczą dróg
- nie zanieczyszczają środowiska
- pkp zarabia
no ale temat nie o tym:)
Ludzie są najważniejsi, ale weź to powiedź ekologom.
wg "superstacji" : aby było sprawiedliwie powinna powstać połowa obwodnicy :) heheh
hmmm i ta sie zastanawiam:
- skoro może powstać autostrada przez alpy...
też słyszałem o transporcie tirów na lawetach.
Pomysł najlepszy, bo skoro jest to obowiązkowe to:
- tiry nie niszczą dróg
- nie zanieczyszczają środowiska
- pkp zarabia
no ale temat nie o tym:)
Ludzie są najważniejsi, ale weź to powiedź ekologom.
wg "superstacji" : aby było sprawiedliwie powinna powstać połowa obwodnicy :) heheh
hmmm i ta sie zastanawiam:
- skoro może powstać autostrada przez alpy...