sztywna oś - teoria a praktyka
sztywna oś - teoria a praktyka
Posiadam zwykły rower do XC gianta i posiadam oś 8mm (bodajże). Rozumiem że sztywna oś ma 20mm średnicy i jest inaczej montowana do amortyzatora, jak również potrzebna jest inna piasta. Ale interesuje mnie jak to wygląda w praktyce. Czym się różni 10mm od 20mm dla ridera itd.
Prosze o wyrozumiałość, zabawe z dirto/streetem zaczynam w tym sezonie i intersuje mnie NS metropolis. I z tąd moje pytanie bo martwi mnie troche to 10mm z przodu.
[troche offtopic]: Jak myślicie czy będzie możliwość zakupu NS metro z pewnymi modyfikacji (za dopłatą oczywiście) ?
Prosze o wyrozumiałość, zabawe z dirto/streetem zaczynam w tym sezonie i intersuje mnie NS metropolis. I z tąd moje pytanie bo martwi mnie troche to 10mm z przodu.
[troche offtopic]: Jak myślicie czy będzie możliwość zakupu NS metro z pewnymi modyfikacji (za dopłatą oczywiście) ?
masz os 9mm
z oska qr20 amor jest sztywniejszy i wytrzymalszy, sily rozchodza sie tez po osce ktora sprosta tym obciazeniom i sie nie wygnie, a ze zwyklymi juz byly takie przypadki.
jak zaczynasz mozesz sie nie martwic o swoja zwykla oske, spokojnie wytrzyma. z czasem mozesz wymienic amor i piaste.
z oska qr20 amor jest sztywniejszy i wytrzymalszy, sily rozchodza sie tez po osce ktora sprosta tym obciazeniom i sie nie wygnie, a ze zwyklymi juz byly takie przypadki.
jak zaczynasz mozesz sie nie martwic o swoja zwykla oske, spokojnie wytrzyma. z czasem mozesz wymienic amor i piaste.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
^ Allegro - Zapraszam ^
ośka 20mm daje sporo na sztywności amortyzatora, po skręceniu ośka i amor tworzą prawie jedną całość wiec to jest bardzo wytrzymałe, zaś oś miękką 9mm jest do dupy ja sam mając wcześniej amorka na zwykła oś po przesiadce na 20mm odczułem różnice. Nie wiem czy dobrze myślę ale chyba w Metropolisie jest ośka skręcana na śruby wiec na początek wystarczy potem możesz wymienić ew przy nim amora i piastę.
złap koło między nogi i staraj sie krecic kiera, zobaczysz jak chodza lagi, gdy srednica osi jest wieksza, sztywnosc sie zwieksza i mniejsze sily dzialaja na buster, co zmniejsza prawdopodobienstwo pekniecia/zlamania.
QR20 to system mocowania osi 20mm w widelcach marcoki. qr=qiuck realse. dajmy na to manitou to juz nie qr 20, tylko jakis tam inny system. to mowilem ja bmx'owiec haha
QR20 to system mocowania osi 20mm w widelcach marcoki. qr=qiuck realse. dajmy na to manitou to juz nie qr 20, tylko jakis tam inny system. to mowilem ja bmx'owiec haha
RychhhuQR20 to już frazeologizm - dla każdego znaczy to samo i każdy wie o co chodzi - mimo róznego nazewnictwa przez rozne firmy:P
Co do tematu - zaczynajac street od razu wzialbym amor na oś 20mm - z doświadczenia wiem, ze wlasnie przy nauce najwięcej sprzetu sie sypie - mi wlasnie poszla oska 9mm jak zaczynalem, wiec teraz nie rozstaje sie z 20'ką...
Co do tematu - zaczynajac street od razu wzialbym amor na oś 20mm - z doświadczenia wiem, ze wlasnie przy nauce najwięcej sprzetu sie sypie - mi wlasnie poszla oska 9mm jak zaczynalem, wiec teraz nie rozstaje sie z 20'ką...
www.feel-free.pl
Na sztywną 20 przesiadłem się niedawno i za nic do normalnej bym nie wrócił. Niby ze starą 9mm nic sie nie działo, ale jak piszą powyżej sztywność, sztywność, sztywnośc... Musze być pewny że nie walnie mi to gdzieś, czy co gorsza cieniutki pręt łączący obie strony zacisku (to on tak naprawdę przyjmuje wszystkie naprężenia boczne) się nie urwie, czy nie zegnie...Przejedżcie się na rowerze se zwykłą osią z przodu i tarczą i przejdzcie na jedną strone a rower odchylcie na druga, zebyście byli w pozycji równowagi (no wieta ocbbbb \/) i usłyszycie tarcze jak obciera, przy osi 20mm może dosłownie minimalnie coś szurnie, bo idealnej sztywności nic w sumie nie ma.
http://dhcyc.pinkbike.com
Ja powiem na wlasnym doswiadczeniu... Mialem MX Compa 120 i mial on wlasnie os "zwykla". Smigalem w gorach w miescie itd. przy moceniejszym pochyleniu roweru badz najezdzaniu pod ostrym katem do kraweznika, korzenia kolo ucieka i to dosc wyraznie. Natomiast teraz przesiadlem sie na Z1 ligt z osia 20mm i roznica jest KOLOSALNA! Rower zawsze jedzie tam gdzie wskaze kierownica (wczesniej to nie zawsze), widelec plynniej chodzi bo nie wygina sie i tak jak pisze dhcyc z tarcza...
Podsumowujac tylko 20mm!!
Podsumowujac tylko 20mm!!
Enduro rider
www.pinkbike.com/photo/5025500
www.pinkbike.com/photo/5025500
jak już to nie piasty tylko komplet kół inny. jak ze starych wyjmą same piasty to bedą ślady po zaplocie i gorzej będzie je sprzedać jako nowe. Więc jak już to na zamiane całych kół mogą pójść....ale to już chyba ciut farta musisz mieć albo zmieniać na SPORO droższe.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]