Jaką gęstość oleju do juniora??
Jaką gęstość oleju do juniora??
w tej chwili mam olej o gęstości 15w i jest zdecydowanie za gęsty. Waże 65kg, mam juniora 04 ze standardowymi sprężynami. Podobno dobrym olejem jest motorex (i jest w dobrej cenie), ale zastanawiam się jaką gęstość wybrać. Myślałem nad 5w ale boję się że będzie amor dobijał. Co o tym sądzicie?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Gęstość oleju nie odpowiada za dobicie widelca, tylko za tłumienie. Medium ściskane w Juniorze, to sprężyna! Zalecany jest olej o gęstości 7,5 wt, jesli boisz sie o dobicie to wlej wiecej, tak sie robi jeśli w przypadku cięższych użytkowników.
Zmieniając gęstość, zmniejszysz lub zwiększysz możliwości regulacyjne tłumika SSV
Zmieniając gęstość, zmniejszysz lub zwiększysz możliwości regulacyjne tłumika SSV
ok mam taką samą wagę jak Ty i oczywiscie Juniora w zeszłym sezonie miałem wlany olej 10w ale był za twardy nie wybierał tak super zwłaszcza w chłodniejsze dni robił sie zbyt twardy na ten sezon wlałem motorexa 7,5w koszt ok 50 zł i chodzi jak masełko polecam a w razie gdybyś dobijał to wlej troszke więcej i tyle.
SSV to tylko tłumik wyjścia. Polecam olej Motul (około 35zl za litr) DO Jurka jak i wiekszości Marcoków 10wt. Przyznaje Marzocchi najlepiej pracują na słabiutkim tłumieniu ale na 10wt mam optymalną szybkość powrotu w ósemkach.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s: