DHX Air Cieknie, czy to normalne ?

Bomber_GD
Kontakt:

DHX Air Cieknie, czy to normalne ?

Post autor: Bomber_GD »

Witam mam dhx 4.0 aira i po kazdej jezdzie na damperze na tloku jest taka obwodku oleju delikatna nie tak ze sie leja krople. Czy to jest normalne ? Damper jest mocno napompowany moze to jest przyczyna ? Pomozcie bo nie wiem czy to normalne.....

PROSZE O WYPOWIADANIE SIE OSOB KTORE MAJA NA TEN TEMAT POJECIE A NIE MALOALTOW KTORZY NAWET NIE WOZILI DUPY NA FULLU
Kruk
Kontakt:

Post autor: Kruk »

No oczywiste, że to nie jest normalne, ale jak nie przekroczyłeś ciśnienia wskazanego przez producenta to nie ma prawa.
A jeszcze napisz choć krótką recenzje na temat jak ten damper się ma do DHXa coil, Swingera 4, czy nie czuć wogóle, że to powietrze, ile go użytkujesz... ?
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
Azdarak
Kontakt:

Post autor: Azdarak »

a kiedy kupiłeś damper? moze był w serwisie? jeśli ani jedno ani drugie to to normalne nie jest...
"The Impure Souls of Living Dead Shall be Banished
into Eternal Damnation Aaaameeeen"
Bomber_GD
Kontakt:

Powiem ze damper dziala cudnie wogule nie czuc ze to jest air mialem 6waya coila i ten jest duzo lepszy. Byl w serwisie jakis czas temu i od tamtej pory ponoc nie byl jezdzony. Co do dampera to napewno nigdy nie kupie sprezynowego.

Moze mi ktos powiedziec jakie jest maxymalne cisnienie bo nie wiem ?
Kruk
Kontakt:

Wejdź na strone Foxa napewno w jakimś manualu jest, albo poprostu na zbiorniczku masz naklejke :D. A to może Ty go ostatnio na Allegro kupiłeś i ile dałeś ? Znalazłem foty to 4.0 gość sprzedawał sam miałem go wziąść, ale nie chciało mi sie czekać do końca i kupiłem w naprawde idealnym stanie, jak nówka DHXa 3.0 coil. Jak już masz problem z uszczelkami to dobry wybór zrobiłem ;).
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

a czemu mialbyc czuc ze to air :> , inne air dzialaja tak samo... co do cisnienia jak pisali wyzej manual ze strony foxa
www.mm-foto.pl
Kruk
Kontakt:

No zwykłe dampery powietrzne działają nie zafajnie, a ponoć ten DHX ma działac tak, że nie czuć różnicy, dlatego się pytałem czy to prawda, czy może chłit markietingowy.. :D
pit_mojosusp
Kontakt:

Post autor: pit_mojosusp »

Hey Bomber:)
Wiec tak max cisnienie to 300 Psi,
w reservoir 175Psi.
Ta warstewka oleju ktora pojawia sie to najprawdopodobnie specjalny lekki smar albo float fluid( taki niebieski uzywany przez foxa do smarowania)szegolnie jak damper byl niedawno servisowany... a teraz pod wplywem cisnienia ten fluid wydostaje sie na zewnatrz...normalna rzecz:) A jeszcze do tego jak mowisz ze wszystko dziala plynnnie(nie ma sladow zapowietrenia) to juz wogole nie ma sie czym martwic. Pozdrawiam
pete
ps. jakies problemy z lisami walcie smialo:)
pit_mojosusp
Kontakt:

sorki mala pomylka w reservoir cisnienie ma zakres od 75 PSi - 200Psi(nie do 175 jak pisalem) sorki
Kruk
Kontakt:

pit_mojosusp to takie same ciśnienie jak ja mam w sprężynowym, czy aby napewno ?
pit_mojosusp
Kontakt:

Oczywiscie:) To cisnienie sie nie zmienia(chodzi o reservoir) dodam jeszcze ze im wyzsze tym wieksza zywotnosc dampera(chodzi o podatnosc na zapowietrzenie tzw "cavitation") Polecam pompowac 150Psi w kazdym przpadku i nigdy nie schodzic ponizej 100-120Psi
pozdrawiam
pete
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

a co to jest " zwykly " damper powietrzeny ? ja mam teraz float foxa i dziala bez zarzutu , sprezynowce ktore mialy niczym od niego , a on od nich , nie odbiegal , a ten fox , no 5.0 zwlaszcza jest przybajerzony regulacjami
www.mm-foto.pl
Bomber_GD
Kontakt:

tak wiec z cult bikesa dostalem odpowiedz ze to normalne :) powiedz mi pit co to jest reservoir ? to jest ta komora ktora jest w baniaku czy ta ktora daje twardosc ?
radacz
Kontakt:

Post autor: radacz »

co do damperow powietrznych... niedawno do zjazdowki wsadzilem damper powietrzny Rock Shox Pearl 3.1 dlugosc 222mm i musze przyznac ze dziala wysmienicie. Posiada ogromne mozliwosci regulacji, dziala mega plynnie i wybiera wszystko, osobiscie uwazam ze zadna sprezyna nie dziala tak plynnie.
a nawiazujac do tematu - moj Pearl po dluzszej jezdzie tez zostawia takie wlasnie slady smaru (bo olej to to nie jest). nie przeszkadza to w niczym, powietrze nie uchodzi i wszystko dziala tak jak powinno.
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
pit_mojosusp
Kontakt:

reservoir to ten dodatkowy zbiorniczek(nie kazdy damper mozna regulowac, niektore maja tzw factory setting czyli nabite w fabryce potem zakrecone srubka i zabezpieczone taka biala plastikowa kuleczka:) Na zdjeciu chyba widac ze Ty masz nieregulowany wiec sobie glowy nie zawracaj:)
pozdrawiam
pete
Bomber_GD
Kontakt:

tak sie sklada ze w gda w dropie opracowali sposob na pompowanie tych damperow ktore maja zatkane biala kulka
pit_mojosusp
Kontakt:

jasne jest to banalnie proste ale trzeba miec narzedzia, igly, najlepiej stacje napelniajaca azotem
chodzi o to ze masz napompowane przez fabryke wiecej niz min wartosc tego cisnienia podana przez foxa(na szczescie) wiec wszystko powinno byc oki i nie musisz sie tym martwic:)
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Dobra, ja mam floata R, nowiutkiego, nie jezdzony nigdy, no i jak spuszczalem z niego powietrze (pompka) to na zaworku byl wlasnie ten zielony smar. To chyba nie jest NORLAMNE??

Dodam, ze glupio zrobilem, bo wczesniej spuscilem powietrze, zeby pokazac ojcu jak chodzi vpp (zginalem "w rekach").
pit_mojosusp
Kontakt:

To tez jest calkowicie normalne:)
no worries
pozdro
ODPOWIEDZ