box guide czy pmsocho ?
box guide czy pmsocho ?
Mam dylemat co kupic box guide czy pmsocho. Bede jezdzil troche streetowo i dosc duzo w lesie. z gory thx
Rasta wie, bo rasta ma moc!
-
- moderator
- Kontakt:
ja jeszcze nigdy sie nie spotkalem z dobrym napinaczem. kolega ma boxguide raz mu lancuch spadl i sie zaklinował to 5min mu zajelo, musial odkrecic klatke itp...
a co sądzicie w ogole o shiftguide?
klatke ma, rolke ma i tani jest
a co sądzicie w ogole o shiftguide?
klatke ma, rolke ma i tani jest
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- Kontakt:
<Durf> to sporo widziales...tylko widziales!!..a czy uzywales,ktoregos z nich??Co do napinacza pm socho to moze dla niektorych nie wyglada super zajefajnie ale najwazniejsze zeby byl skuteczny ...a dla mnie jest !!!Uzywam go od 2 lat i nie ma lekko...i ani razu nie widzialem zeby mi spadl lancuch i nigdy mi sieto nie zdarzylo od 2 lat!!!!A kwestia halasu...bywaja gorsze dzwieki ktore slysze podczas bujania sie na biku...Jak to napisal Piotrex....kwestia regulacji!!
Smialo moge polecic PM socho...
Smialo moge polecic PM socho...
Piniondze to nie wszystko,ale wszystko bez bika to ch**j
PM Socho zdecydowanie prowadzi w zestawieniu cena/jakość. Jezeli go dobrze wyregulujesz, to będzie Ci bardzo dobrze działał. Co do mojego egzemplarza - bylem niezadowolony z jakości seryjnych śrubek - były po prostu za miękkie.
W ogóle go jakos straszliwie giąłem... ;/ No ale za tę cenę nie można oczekiwać czegos kosmicznego. :)
Boxguide - nie miałem, ale znajomy posiadał w rowerze i specjalnie nie narzekał. Z tego co pamiętam, to raz łańcuch mu się bardzo brzydko w to wkrecił, po wcale nieduzym dzwonie. Osobiscie nie polecam. Zawsze wydawał mi się za delikatny.
Jeśli chcesz naprawdę dobry napinacz, to ze swojej strony mogę Ci gorąco polecić amoebe scud. Ma wszystkie potrzebne regulacje i jest wg. mnie lepiej wykonana od boxguide'a. Jak Ci sie uda tanio wyrwać to bierz bez zastanowienia! :) A jak nie to PM Socho.
Pozdrawiam.
W ogóle go jakos straszliwie giąłem... ;/ No ale za tę cenę nie można oczekiwać czegos kosmicznego. :)
Boxguide - nie miałem, ale znajomy posiadał w rowerze i specjalnie nie narzekał. Z tego co pamiętam, to raz łańcuch mu się bardzo brzydko w to wkrecił, po wcale nieduzym dzwonie. Osobiscie nie polecam. Zawsze wydawał mi się za delikatny.
Jeśli chcesz naprawdę dobry napinacz, to ze swojej strony mogę Ci gorąco polecić amoebe scud. Ma wszystkie potrzebne regulacje i jest wg. mnie lepiej wykonana od boxguide'a. Jak Ci sie uda tanio wyrwać to bierz bez zastanowienia! :) A jak nie to PM Socho.
Pozdrawiam.
matura to bzdura :)
-
- Kontakt:
pm socho - jest naprawdę lekki(mam 32z), bo to alu, do tego niski stop (miękkie trochę - ale samemu w sumie go jedynie lekko wgiąłem raz,to tylko ciutke wyprostowałem i przejechałem pilnikiem- był to naprawdę zdrowy grzmot - w boxguide na bank zębatka byłą by do wymiany)
Łańcuch nie spada nigdy :)
jak spada to znaczy,ze ktos nie umie go wyregulować.
Niedługo będę miał już 2 pm socho (wcześniej 32, teraz kupiłem kolejne używane 42t- za 30zł :D przebij to ;) )
Mam zamiar nawiercić w jakiś ciekawy wzorek rockring i potem całość ręcznie wypolerować, będzie śliczny hehe
Zresztą - to nie ma być ładne, ma działać i działa.
co do hałasu - mi lekko terkotała dolna rolka to wykleiłem jej wnętrze taśmą izolacyjną (sam środek, gdzie toczy sie łańcuch) i skończył się terkot. To kwestia tego ,ze rolki z boramidu są twarde (za to łożyskowane , a nie ślizg jak w tańszym boxguide)
a shiftguida bym brał tylko jakbym chciał mieć przerzutkę, inaczej w życiu.
EDIT:
co do wagi:
boxguide waży 350g
a pm socho 32-38z 432g (moj 32 waży zapewne tyle co boxguide)
więc nie wiem jak mozna twierdzić,że to kloc w porównaniu do truvativa i nie dnada się do streetu.
Ma poza tym wielka zaletę- kręcąc do tyłu łańcuch też nigdy nie spada ;)
a pm socho 44z waży 562g (zapewne można sporo oszczędzić nawiercając rockring
Łańcuch nie spada nigdy :)
jak spada to znaczy,ze ktos nie umie go wyregulować.
Niedługo będę miał już 2 pm socho (wcześniej 32, teraz kupiłem kolejne używane 42t- za 30zł :D przebij to ;) )
Mam zamiar nawiercić w jakiś ciekawy wzorek rockring i potem całość ręcznie wypolerować, będzie śliczny hehe
Zresztą - to nie ma być ładne, ma działać i działa.
co do hałasu - mi lekko terkotała dolna rolka to wykleiłem jej wnętrze taśmą izolacyjną (sam środek, gdzie toczy sie łańcuch) i skończył się terkot. To kwestia tego ,ze rolki z boramidu są twarde (za to łożyskowane , a nie ślizg jak w tańszym boxguide)
a shiftguida bym brał tylko jakbym chciał mieć przerzutkę, inaczej w życiu.
EDIT:
co do wagi:
boxguide waży 350g
a pm socho 32-38z 432g (moj 32 waży zapewne tyle co boxguide)
więc nie wiem jak mozna twierdzić,że to kloc w porównaniu do truvativa i nie dnada się do streetu.
Ma poza tym wielka zaletę- kręcąc do tyłu łańcuch też nigdy nie spada ;)
a pm socho 44z waży 562g (zapewne można sporo oszczędzić nawiercając rockring
ja mam box guide z zakresem od 34 do 38 zebów a jezdze na zebatce 32 i nic sie nie dzieje laytotowo chodzi.
Tomek Pozdrawiam.
Tymbark Team
tymbark.team@wp.pl
Tomek Pozdrawiam.
Tymbark Team
tymbark.team@wp.pl
http://infobot.pl/r/1EuH <- Mega !