Kupiłem rower- czy dobry? Podejrzenia...

xTasior
Kontakt:

Kupiłem rower- czy dobry? Podejrzenia...

Post autor: xTasior »

Witam.

Jestem Kamil ,mieszkam w sosnowcu ,mam 17 lat i interesuje sie rowerami od wczoraj ,wczesniej jezdzilem na tym co mialem czyli damka 24'' czerwona navigatora 24'' z komunii :P (damka bo bylem niski)

Kupiłem taki rower:

http://allegro.pl/item183029807_merida_ ... _2003.html

Mam kilka pytan:
1.Czy to aby napewno jest merida kalahari 550? patrzałem po fotkach w necie i nie pasowal mi troszke kąt pod jakim jest tylna czesc ramy (trzymajaca koło)

2.Co moze byc z tą korbą? Co wymienic,co sprawdzic,ile to bedzie kosztowac?

3.Co w nim nalezałoby wymienic?

4.czy ten amorek rst gila tl bedzie dla mnie dobry? waze 90 kg,narazie jezdze tylko z punktu A do B (np do sklepu ,na dzialke,lub pokrece sie po "podwórku"), zamierzam jezdzic w stylu DH i mam upatrzona juz jedna trase. (dla ludzi z sosnowca i okolic-sciezka za geantem w/obok milowic,to chyba DH nie?)

5.Zastanawiałem sie nad zmiana amorka na suntour duro d po przerobkach (150mm skoku aktualnie) ,lecz skrzywiona jest szpila,o jakies 3-4* ,tak twierdzi wlasciciel (jest tu na forum ale nieznam jego nicku :P ) ,czy warto? Dodam ze jak go zmienie to nie zaloze v brake'ów,a niemam mozliwosci zalozenia tarczy wiec musialbym zmienic kolo/piaste i dokupic tarczówke. (proponowano mi blackboxa za 160zl)

6.Jesli mozecie to dajcie mi ogolnie jakies rady na co zwracac uwage,w co zainwestowac itp. (na temat roweru)

Pozdrawiam i prosze o konkretne odpowiedzi.
...
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

yyy chcesz na tym zjezdzac?
xTasior
Kontakt:

wez prosze pod uwage ze ja zaczynam dopiero jezdzic.
na makrokeszu jezdzilem ja ale bez hopek,a kolega i po hopkach dosc sporych (wysokie na ~1m) ,mimo ze jego koledzy mieli duzo lepsze rowery to on tez sporo potrafil...

Tak wiec jak mowie wezcie pod uwage ze niemam zamiaru na tym latac...
...
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

no jak masz na tym jezdzic XC no to ci wystarczy jak zaczynasz
gazela_bike
Kontakt:

Post autor: gazela_bike »

do dh tez za bardzo sie to nie nadaje ...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=356807489
xTasior
Kontakt:

xTasior pisze:zamierzam jezdzic w stylu DH i mam upatrzona juz jedna trase.

Upd:

Czyli mam jezdzic na makrokeszu a tego nie brac,tak mam to rozumiec?
...
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

no... lepsze to troche niz ta damka co pisałes ale na tym to nie pozjezdzasz i sie skrzywidzic mozesz

BTW napisales ze już kupiles :> a jesli jednak nie to polecam nie kupować
xTasior
Kontakt:

ok,a teraz prosze o odpowiedzi na moje pytania,najlepiej ponumerowane.

upd:
A co innego kupie za 400 zl ?
...
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

jak zamierzasz na tym jezdzic cokolwiek wiecej niz lajtowe enduro to sprzedaj to wpizdu zanim sie polamiesz
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

1.nie wiem
2.zapewne cały napęd koszty to sobie mozesz policzyć (kaseta + łancuch + blat od korby, ewentualnie przerzutke tez jak zakatowana)
3.wszystko
xTasior
Kontakt:

dobra dajcie spokoj bo widze ze niczego sie nie dowiem.
Porownujecie ten rower do jakichs maszyn za grube pieniadze....
...
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

K**** nie chodzi mu o jazde na zawody itp :/ jesli chodzi o jazde malo ex to zmieniajac amor (nie radze krzywego duro) da rade :) ale tak na sam poczatek ;) sam kiedys od takiego zaczynalem tylko chyba 530 hehe :P pozdro
Qcor
Kontakt:

Post autor: Qcor »

ee 1. kwietnia?
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

xTasior jeśli jesteś jeszcze aż takim amatorem "od wczoraj się interesuje" to myśle że ta traska dh to pewnie xc więc możesz się na tym bujnąć, pewnie jak zaczynasz to i tak się nie rozpędzisz bo strach ci nie pozwoli. A co do roweru to osobiście bym czegoś takiego nie kupił nawet na początek ale jakoś trzeba zacząć. Ja jak zaczynałem kupiłem draga i była gitara
bronek1301
Kontakt:

Post autor: bronek1301 »

zmień pedały na platformowe... i sukceswnie jak bedziesz miał kase to zmieniaj cześci na lepisze. czyli jak ci sie rozje,bie koło tylne to kupujesz nowe idt.
[S] zbroja Utika gg: 6341288
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

1. Coś mi w geometrii nie pasuje, bo wydaje mi się, że kalahari jest bardziej "dualowa"

2. Jeżeli to prawda z tym co pisze były właściciel to w sumie tylko 1 blat - środkowy, ale możliwe, że tak jak pisze MLYNoBIKER
MLYNoBIKER pisze:cały napęd koszty to sobie mozesz policzyć (kaseta + łancuch + blat od korby, ewentualnie przerzutke tez jak zakatowana)
- co daje koszt ok 150 - 200zł.

3. Jak masz zamiar skakać to polecam nową ramę "dualową" - inna geometria, na takiej ramie próbowałem skakać i powiem, że trzeba do tego dużo siły, bo praktycznie lecisz na frontflipa (na przednie koło) a powinieneś prosto, albo lekk ona tylnie, przy skoczniach FR'owych (bez ustalonego konkretnego lądowania) Z tego co widzę to przednie koło jest marne, amort mogłby jeszcze zostać jakis czas, można by wyżej wymieniony zespół napędowy i w przyszłości mostek i kiere, co znacznie ułatwia komfort skoków.

4. Sądzę, że tak, ale do DH to na 100% NIE! i nawet nie próbuj, bo szkoda Ciebie i roweru. Do DH tylko 2 - pólki - najtańsza dość dziadoska - DURO TRIPLE ( 350 zł) a potem z lepszych to Junior T (1000 - 1200 zł zależy od rocznika), ale do jakiś tam hop powiedzmy góra do 1m wysokości i lotu max 5 m. to może być ;)

5. Puki co nie warto, a zmieniać na tarczówki to sie licz z kosztami - jak chcesz pozostać przy obecnej obręczy, to musisz kupić nową piaste (100zł.) i szprychy z przeplataniem (50 - 70 zł.) Co do BalckBox'ów - nie polecam, lepiej wziąść AVIDY BB5 - lepsze i ostatnio na allegro w promocji tańsze za 130 zł, a normalnie możesz wyrwać za ok. 180 zł.

6. To co wyżej :)

PS. Jak powiedział BRONEK1301 (nie pamiętam tego numerka :P) Kup platformówki i nie zapomnij o ochronie - kask i ochraniacze !!
xTasior
Kontakt:

3-4.Te hopki niemaja byc wielkie,i pewnie max takie jak piszesz,1m wysokie (takie tam byly jakis rok-2 temu),z czasem coraz wieksze ale to chwile potrwa,a z czasem zmienie powoli amora i rozne rzeczy,ale czy warto?tzn czy warto pakowac w ta rame,czy na poczatek bedzie dobra? pozniej mozna by przelozyc elementy do nowej ale to wszystko kosztuje.

5.slyszalem takze o tych avidach,ale tarczowki bym zakladal tylko wtedy gdybym zmienial amora,mysle nad tym duro d ,ciagle jest uzywany i nie sprawia problemów,wlasciciel mowi ze bedzie mi sluzyl jeszcze z rok-dwa jak niebede skakal dropów tak 2,5-3 metrowych-w ten sposób go dobił.
...
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

wedlug mnie nie warto się w to pakować, niewiele się to rózni od twojego byłego makrokesza. wszystkie czesci do wymiany, nie warto poprostu. wez oszczedzaj i kup chociaz by signa...
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

ja jestem na 100% ...... na NIE nie marnuj pieniedzy na taki ZLOM bo nie ma co sie oszukiwac to sie nie nada do niczego, moze i xc ale i to na bardzo niskim poziomie, biorac pod uwage ze wazysz 90kg to czesci bede sie pod toba jak zapalki psuly...
ODPOWIEDZ