Pike tlumi wybiacia

Mundek
Kontakt:

Pike tlumi wybiacia

Post autor: Mundek »

Mam pike SL 2005 z miękkimi sprężynami. Jak najezdzam na wybicie dirta to prawie caly wchodzi i tlumi wybicie :/ Co mozna zrobic zeby nie tlumilo wybicia? I jaki wlac do niego olej zeby ladnie chodzil ?
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

obniż skok do minimum i może popróbuj inaczej się wybijać bo pike-i są ogólnie miękkie.
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Mundek ja mialem dokladnie to samo. I mniej wiecej dlatego pogonilem swojego sl. Bo jezdzilo sie fajnie, ale w enduro bo nic nie dalo sie polatac ;/
Ssij pento
andrewww
Kontakt:

Post autor: andrewww »

No ze wchodzi to jednak normalne w takich amorach, to nie jest dirtowy amorek, moze ma regulacje na malo ale mimo to jest miekki...

Wedlug mnie nie jest to jakis problem..
.photo > www.tinyurl.com/26lmru < photo.
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

hoohohoohoho PIKE i płacz jest, dałbym Ci shivera i puscił na hope. To bys sie dopiero zdziwił :P
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

ja mam pike i nie mam takich problemów, tu chodzi bardziej o technike wybicia niż o miękkość amora, tak mi się wydaje.
ThoRx
Kontakt:

Re: Pike tlumi wybiacia

Post autor: ThoRx »

Mundek pisze:Mam pike SL 2005 z miękkimi sprężynami. Jak najezdzam na wybicie dirta to prawie caly wchodzi i tlumi wybicie :/ Co mozna zrobic zeby nie tlumilo wybicia? I jaki wlac do niego olej zeby ladnie chodzil ?
o co chodzi ? tak jak mowi groocha, chyba o to ze nie masz techniki. ja na boxxerze 8' skacze dirty i jakos nie lyka mi wybicia.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Ja mam bardzo ciezki rower, z zawiecha ktora nie dosc, ze lyka wszystko i robi co moze zeby sie wogole od ziemi nie odrywal, to jeszcze naprawde mocno stlumiony i jak sie upre to dirt przelece.

Wydaje mi sie, ze to kwestia przyzwyczajenia do danego typu zawiechy jaka masz. Ja gdybym teraz dostal sztywniaka i mial skakac dirty to bym chyba dolecial na ladowanie drugiej chopy w rytmie haha

Jezdziles wczesniej na sztywnym widle?

U nas to zawsze dzialalo w obie strony, kolega zaraz po zalozeniu sztywnego widla przelecial na dublach za daleko i strasznie zlamal reke ( otwarte zlamanie paskudnie wygladalo :/ ) Potem mial rok niejezdzenia...
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

ThoRx Ubiegłes mnie, miałem zapytać co maja zrobic posiadacze fulli DH/FR :/ To tak samo jak "mam za cieżkie koło z przodu i mnie ciagnie na pika co zrobić?! pomóżcie bo sie nie da skakać"

Mam 20kg sztywniaka z ósemkami zredukowanymi do 180mm skoku z nudów ucze sie yebanej abubaci... Wszystko sie da trzeba chcieć :P
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
Mundek
Kontakt:

Dalem jeszcze 3 osobom skoczyc na rowerze i kazdemu sie tak wgina. Na innym forum mowia ze tylko zmiana sprezyn pomoze :/ Powiedzcie jeszcze jaki wlac do niego olej zeby ladnie chodzil ? Bo obecnie mam jakies 10 miesieczne gowno i chodzi cienko.
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

a moze ci strasznie muli i wolno odbija? bo tylko to i twoja/kolegow kiepska technika mzoe swiadczyc o tym, ze sie nie da latac...
mojemu kumplowi strasznie muli amor i kiepsko mu idzie z wybijaniem sie... mysle ze to moze byc przyczyna, szczegolnie jak masz jeszcze jakis syfny olej.

ps. moj junior 03 tez sie wgina niezle na wybicu, ale spokojnie da sie latac...
Mundek
Kontakt:

Nie chodzi wolno i mulowato. To chyba nie wina tehniki bo kolega ma dj3 2005 i mu sie tak nie ugina. Jaki olej tam wlac?
anonim
Kontakt:

Post autor: anonim »

Kiedy sie nauczycie ze trzeba zmienić sprężyny żeby amortyzator był twardszy!!!!
Zmiana oleju spowoduje że amortyzator będzie wolniej chodził !!!
Jeżeli próbujesz przerzucić funkcje sprężyn na olej to licz się z tym że tłumiki mogą sie rozdupczyć !
Dezerter
Kontakt:

Post autor: Dezerter »

Mundek Ustaw sobie kompresję.. załóż kawałek linki od przerzutki do tej dziórki na koronie i przykręć do pokrętła.. na jakieś 2/3 zakresu tego pokrętła.. Ja tak mam i lata się bardzo dobrze.. poza tym każdy amorek się ugina na wybiciu, na to nie ma siły :)
http://tiny.pl/11pz <-- Bike
http://tiny.pl/pfxf <-- Action
Wojtek89
Kontakt:

Post autor: Wojtek89 »

A mi się wydaję że on po prostu ma dupnie ustawione odbicie i że jak mu amor się ugina to wolno odbija i wtedy dupa z wybicia
Ja mam Pike i jeżdżę na dirtach i nie narzekam.
Ustaw sobie jak najszybsze odbicie tym pokretłem na dole i będzie wszystko cacy

A tak jak piszą wyżej olej nic nie zmieni.
A sprężyn nie opłaca się wymieniać bo drogie;/
Mundek
Kontakt:

Dezerter ja mam model 2005 w ktorym pokretlo kompresji prawie nic nie daje
anonim ja nie chce go utwardzic olejem, tylko ten olej ktory mam jest juz stary i w lewej goleni jest za malo. I jak niedlugo bede wymianial olej to chce wiedziec jaki tam najlepiej dac
Wojtek89 mam ta wersje bez regulacji odbicia

Jaki olej do niego wlac?
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Mundek Olej tylko 5wt. Amor sie mocno wgina na wybiciu więc do tego przywyknij i naucz sie z tego korzystać bo DA SIE. Nie ma co wydziwiać "a amor mi źle chodzi, przerzutka strzela, cieżkie koła". Ja mam słaba technike latam jak ziemniak ale latam. Bys widział co sie z ósemkami dzieje na wybiciu :D Pike'a to one łykają :P
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

MAm stinkacza amor zp rozdu 140mm. JAk wjezdzam w dirt nie amor sie praktycznie hcowa mimo ot nie mam problem. Gdy jezdzilem na pike rower poprostu zachowywal sie dziwnie nawet gdy jzu przelecialem dirt leicalem 20 cm nad gora zamiast tak jak kilka tygodni wczesniej majac chocby glupie duro wtedy bylem metr nad stolikiem. Nie wiem co moze byc tego przycyzna, ale w moim przypadku to byl pike. Z kazdym innym amorem jest dobrze. Nawet z nixonem, ktory torskze za mulal bylo ok, a czy to jest wina techniki? Zawsze robilem to tak samo poprostu rozpedzalem sie wjezdzalem robilem tricka ladowalem wiec watpie....
Ssij pento
[=Groove=]
Kontakt:

Post autor: [=Groove=] »

Pedro 47Co mają zrobić posiadacze takich rowerów? Chyba nie po to składali takie fulle żeby na nich w dircie śmigać men. Co do tematu to ten amor nie jest dirtowy więc będzie wykorzystywał pełny skok bądź prawie pełny. Rada najeżdżać szybciej i przy wjeździe na hope odginać się troszkę do tyłu tak by nie tłumić wybicia.
ODPOWIEDZ