junior t - lepkosci oleji -- jaką ??
tzn na butlach jest napisane, ze mozna je mieszac by uzyskac swoje personalne gestosci, wiec o mieszanke jako tak sie nie boje...
raczej chodzi mi o to czy 15 wt i 5wt daje 10?
to sa gestosci czyli tak powinno byc ale...
piszcie szybko bo musze zaczac to robic bo od rana jade pozjezdzac, haha
thx z gory ziomy
raczej chodzi mi o to czy 15 wt i 5wt daje 10?
to sa gestosci czyli tak powinno byc ale...
piszcie szybko bo musze zaczac to robic bo od rana jade pozjezdzac, haha
thx z gory ziomy
problem polega na tym, że olej 5w firmy xxx może mieć taką lepkość jako olej 15 firmy nnn.
A teraz Marzocchi używa przepakowanego oleju
Golden Spectro Cartridge Fork Fluid (125/150, Very Light) którego oczywiście w Polsce nie ma:/
Ma następujące parametry:
26.1 cSt@40C/5.25 cSt@100C/VI 150
I jeśli chcesz poczuć różnice to musisz lać coś co będzie miało min. 40cst@40C
Np. Castrol Synthetic fork oil 10W
Silkolene PRO RSF 10W(świetny olej ale z tego co wiem w Polsce jest tylko 5-ka i jeszcze min. 10 sztuk trzeba kupić, bo nikt tego w detalu nie ma:/)
Albo Motul Fork Oil Expert 15W ale to już sporo gęstsze. 1l coś koło 32-37zł ja używam wsumie tylko motula, bo za duże problemy zeby Silkolene dostać
A teraz Marzocchi używa przepakowanego oleju
Golden Spectro Cartridge Fork Fluid (125/150, Very Light) którego oczywiście w Polsce nie ma:/
Ma następujące parametry:
26.1 cSt@40C/5.25 cSt@100C/VI 150
I jeśli chcesz poczuć różnice to musisz lać coś co będzie miało min. 40cst@40C
Np. Castrol Synthetic fork oil 10W
Silkolene PRO RSF 10W(świetny olej ale z tego co wiem w Polsce jest tylko 5-ka i jeszcze min. 10 sztuk trzeba kupić, bo nikt tego w detalu nie ma:/)
Albo Motul Fork Oil Expert 15W ale to już sporo gęstsze. 1l coś koło 32-37zł ja używam wsumie tylko motula, bo za duże problemy zeby Silkolene dostać
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
proszę skarbnica wiedzy:
http://www.peterverdonedesigns.com/lowspeed.htm
tabelka na dole:D Motorex też powinien być ok, ale jeśli próbowałes 10w Motorexa i nadal było słabo to warto spróbować nawet 15 tki lub 20.
Ale ja bym najpierw 15tke Motula wlał!
http://www.peterverdonedesigns.com/lowspeed.htm
tabelka na dole:D Motorex też powinien być ok, ale jeśli próbowałes 10w Motorexa i nadal było słabo to warto spróbować nawet 15 tki lub 20.
Ale ja bym najpierw 15tke Motula wlał!
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes