Pytanie o dirt.

MaximuM
Kontakt:

Pytanie o dirt.

Post autor: MaximuM »

Witam! Mam takie pytanie. Co sadzicie o wybiciach z drewna? Dobrze sie z takich wybija, czy z normalnych hop z ziemi lepiej? W naszym miescie nie ma takiej ziemi ktora mozna by wyprofilowac na stale. Stad moje pytanie. Z gory dzieki!
Kamoo
Kontakt:

Post autor: Kamoo »

tozaleźy jak ją wprofilujesz jak bedzie zła no to cza bedzie rozwalac i wszystko od nowa robić a jak z ziemi usypiesz no to niebedzie raczej z tym problemu no ale za to drewniana więcej wytrzyma........
Sprzedam koło na Dm 24 i piaście Joy Tech
maciej76
Kontakt:

Post autor: maciej76 »

dobrze ubita ziemia tez sie spisze, jak juz kiedys pisalem, wszysto w tej dziedzinie zostalo juz wymyslone, i gdyby to byl dobry pomysl to juz bysmy mieli same drewniane wybicia

ziemia to chyba jedyny i najlepszy sluszny surowiec
"po dość długiej nieobecności..."

http://ujeb.pl?hhi3tMB6HU - rower
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

Robiłem wybicie z drewna i powiem że trzeba sie trochę namęczyć by zrobić dobry profil i stabilną konstrukcje. Choć pomysł dobry to niewarty inicjatywy. Jeśli macie jak kopać i macie dostęp do ziemi to róbcie z ziemi. Lepiej jest dobra odpowiedni profil.
Boczek
Kontakt:

Post autor: Boczek »

Moim zdaniem najlepiej robić hopy z ziemi.... sam takie robie z ziomkami xD... A jeśli chodzi o drewno musisz uprzedno zrobić stelaż, i wyprofilować dobrze :p. Poszukaj jakiś projekt najlepiej w googlach :p, kiedyś pamiętam coś takiego znalazłem i było całkiem niezłe :p

Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=171992
Mundek
Kontakt:

Post autor: Mundek »

ja mam mądre pytanie odnosnie dirta :) mamy wypasione miejsce na hopke, jest to w lesie jest dobry rozped z nasypu kolejowego i wogule wszystko mega tylko ze tam jest zla ziemia i jak zrbilismy hopke to co chwile sie psuje, tzn. nawet po porzadnym ubiciu jak sie na nia wjezdza to sie wgniata troche i jak ja naprawimy albo powekszymy to ta ziemia z ktoreju zrobilismy ja wczoraj zamiania sie w piach nawet jak ja polejemy woda i zostawimy na noc, a teraz jak ciagle pada to czubek sie rozplynol i zrobila sie z niej taka gorka (piramida) z piachu i nieda sie na niej skoczyc juz :/ Bardzo prosze o pomoc bo miejsce jest super, hopka ma juz 1,5 metra wysokosci i bardzo duzo pracy wlozylismy zeby to powstalo i szkoda by bylo gdyby to sie ciagle nam psulo.
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

MundekW lesie jest taka ziemia i nic na to nie poradzicie... Jedyne co, to usypcie z kamieni, i nasypcie na nią zienie z innego miejsca, bo w lesie tak już jest...
Konrad999
Kontakt:

Post autor: Konrad999 »

Po 1 to jak bedziecie najezdzac z nasypu kolejowego to pewnego dnia was sokisci scigna. Wiem bo mialem taka miejscowke i scigali nas za to lacznie ze wzywaniem strazy miejskiej. Po2 to nie kopcie w piachu tylko w ziemi...majlepsza jest z domieszka gliny. Jesli nie ma jej na wierzchu moze byc pod tym piachem jesli nie to zapomnijcie o tym miejscu poza tym jak sie wykopie hopke to tza pare dni zaczekac po ubicu az wyschnie. Nawet jak zajemocna ja uklepiece a nie poczekacie az woda odparuje z niej to sie bedzie zapadac. Po 3 to robienie wybic z drewna jest bez sensu. Dlatego ze to znacznie wiecej roboty niz w przypadku ziemi jest to zanacznie trudniejsze, jak juz zrobicie takie wybicie to trudno jest zmienic jego profil poza tym jak jakis ****** wam to połamia albo ukradnieto bedzie bol (tak takie rzeczy tez moga miec miejsce mi np ukradzono 12,5m northshora z hopek, w tym miejscu chcialem pozdrowac ta osobe jesli to czyta, oczywicie zajelo jej to pare dni) wiec generalnie tylko ziemia jest sensowna
Mundek
Kontakt:

Post autor: Mundek »

w tamtym miejscu jak sie kopie na wierzchu ziemie to jest czarna a potem sie robi z niej piach a jak sie zrobi dol okolo 1-1.5 metra to tam niema gliny tylko sam piach prawie taki jak na plazy :/

Konrad jak ja polejemy i przyjdziemy na nastepny dzien to jest ona suchym piachem
Konrad999
Kontakt:

Post autor: Konrad999 »

W takim razie lepiej odpuscic sobie taka miejscowke. Podstawa to ziemia...pozniej mozecie zajmowac sie takimi sprawami jak jakis naped, woda w poblizu czy drzewa zeby za bardzo nie wialo. Jak sie bardzo uprzecie to w lesie mozna zrobic jakies NS-y tylko tez trzeba uważac, dowiedziec sie co to za grunty i wogole. MIalem kiedys taka sytuacje ze wykopalismy z kumplami w lesie pare hopek, zaczelismy robic drabinki i...przyjechal lesniczy. Wesolo nie bylo choc sie nas chyba troche przestraszyl i nie wiedzial za bardzo co ma robic :P i jakos poszlo :D
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Mundek polzo jakis dywan na wybciu albo cos. Sama ziemie icezko ubic na tyle, zeby sie nie wgniatala.
Ssij pento
Boczek
Kontakt:

Skołuj sobie troszke gliny. Często firmy zajmujące się ziemią, poprostu tą glinę wyrzucają. Zagadaj to może dostaniecie to za darmo... U mnie w mieśćie takie zdarzenie miało miejsce już nie raz
Jarzyn
Kontakt:

Post autor: Jarzyn »

Mam ta samą sytuacje. Mieszkam nad samym morzem i jedyny surowiec jaki mam pod ręką to piasek (taki jak na plaży) i nie ważne czy sy[ie w lesie, na wydmach, czy nie wiadomo gdzie jeszcze, jest on wszedzie. Dlatego też dirt już sobie odpuściłem, po prostu nie ma do tego warunków. Dobra ziemia to podstawa. Jedyne rozwiązanie do wyporzyczenie spychacza i zakup piasku budowlanego. Innego wyjścia nie ma. A co do najazdów z drewna. Bez sens moim zdaniem. Ani tego nie wyprofilujesz, ani nic. Drewniane konstrukcje to tylko do NS'ów i budowy jakiś gap'ów jak już. Pzdr
Boczek
Kontakt:

Jarzyn pisze: Ani tego nie wyprofilujesz, ani nic. D
Czemu? Da się wyprofilować, robisz konstrukcje a potem deski dajesz w poprzeg :p i wsio... Na allego widziałem takową więc to nie problem, najważniejszy jest stelaż(najlepiej metalowy, jak najazd ze sklejki)
MaximuM
Kontakt:

Tez mieszkam nad morzem, i gdzie nie zaczniemy kopac wszedzie jest piach. Mam zamiar wybrac sie do urzedu miasta i zapytac sie czy zalatwili by nam ziemie a jak nie to gdzie mozna dostac gline. =)
MaximuM
Kontakt:

Jeszcze jedno pytanko. Czy moglibysmy nasypac gruzu pod hopy? Wtedy bysmy potrzebowali mniej ziemi. Myslicie ze to dobry pomysl?
ODPOWIEDZ