Pytanie dotyczące transakcji na allegro.

Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

Koleś masz PEłNE PRAWO do zakupu kasku za 1zł od tego jest pole CENA w edytorze aukcji zeby wpisac tam cene. To co jest w cenie kup teraz jest swiete. Cena napisana w opisie aukcji niema zadnej wartosci.

Co do wspomnianej aukcji z Jeepem to sprawa zakonczyla sie szybko i z jasnym wyrokiem- kupujacy ma pelne prawo do przedmiotu licytacji.

Jesli koles do tego jest chamski i wulgarny (jak to bardzo czesto bywa) bez gadania dalbym go do sadu (zyskasz kask i jeszcze na tym zarobisz) jednak jesli jest do pogadania to sobie daruj.

Nieraz juz mialem takie sytuacje, pare razy dostalem czesc ceny przedmiotu a kiedy trafialem na kulturalnych, komunikatywnych ludzi ktorzy kulturalnie sie tlumaczyli dawalem spokoj i wymienialismy sie pozytywami.
Zrob jak uwazasz i w zaleznosci od tego jaki koles jest.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

A czytaliście regulamin?

16.3 Ogół umownych warunków obowiązujących pomiędzy Kupującym i Sprzedającym w odniesieniu do przedmiotu danej aukcji określa, na piśmie lub w inny sposób, strona sprzedająca. Obowiązkiem Sprzedającego, a nie Allegro, jest powiadomienie o tych warunkach Użytkowników składających oferty kupna.

Może jest to niejasny pkt. bo nie wspomina nic o opcji 'kup teraz' - ale wg. tego punktu WARUNKI SPRZEDAŻY ZOSTAŁY OKREŚLONE! Chłop chce 550zł - to jest warunek dokonania transakcji.
"CENA KASKU TO 550zl dlatego Proszę nie klikać bezmyślnie na kup teraz. Dziękuje"
Wspomniał też o nie klikaniu BEZMYŚLNIE - to też jest określenie warunków aukcji. Na logikę wynika z tego, że jeśli klikasz na tej aukcji 'kup teraz' świadomie to zgadzasz się na warunki postawione przez sprzedającego - czyli 550zł za kask.

Więc po co tyle kłótni?

a z tym Jeepem co akcja była na całą polske chodziło o to, ze chłop wystawił FIKCYJNĄ aukcję - i nawet nie miał co sprzedać, bo auta nie posiadał.

Ta aukcja z kaskiem jest niewspółmierna do tamtej sytuacji - bo tu chodzi o 1zł - tam chodziło o paredziesiąt tysiaków.

Autor tego tematu powinien 'puknąć się w głowę' i sie zastanowić czy postawa 'biker bikerowi wilkiem' jest godna jego osoby - chyba, że jest święcie przekonany, ze ten kask mu się należy za złotówkę i nie odpuści i zachowa postawę stereotypowego 'żyda' bądź 'szkota';] Fakt, że ktoś wspominał, że w interesach nie ma sentymentów - ale czy wszyscy jesteście takimi business'menami, którzy wydrą innemu 'złamanego grosza'?

a to, że autor aukcji chciał zaoszczędzić wystawiając aukcję za 1zł to też dobrze o nim nie świadczy - bo co jak co allegro to nie caritas - a ciężkich pieniędzy by z niego nie zdarli.
www.feel-free.pl
Themin
Kontakt:

Post autor: Themin »

Dałbym sobie nawet z tym spokój, albo zapłaciłbym mu kwotę jaką sobie liczy, ale koleś po wygraniu aukcji przeze mnie, bez żadnego kontaktu ze mną wystawił ponownie ten kask na innej aukcji. Tym razem w cenie 550 zł. To jest w porządku? Sądze, że nie. Poza tym tutaj bezsprzecznie złamał regulamin allegro.
yasiuuu
Kontakt:

Themin
16.3 Ogół umownych warunków obowiązujących pomiędzy Kupującym i Sprzedającym w odniesieniu do przedmiotu danej aukcji określa, na piśmie lub w inny sposób, strona sprzedająca. Obowiązkiem Sprzedającego, a nie Allegro, jest powiadomienie o tych warunkach Użytkowników składających oferty kupna.

Może jest to niejasny pkt. bo nie wspomina nic o opcji 'kup teraz' - ale wg. tego punktu WARUNKI SPRZEDAŻY ZOSTAŁY OKREŚLONE! Chłop chce 550zł - to jest warunek dokonania transakcji.
"CENA KASKU TO 550zl dlatego Proszę nie klikać bezmyślnie na kup teraz. Dziękuje"
Wspomniał też o nie klikaniu BEZMYŚLNIE - to też jest określenie warunków aukcji. Na logikę wynika z tego, że jeśli klikasz na tej aukcji 'kup teraz' świadomie to zgadzasz się na warunki postawione przez sprzedającego - czyli 550zł za kask.
www.feel-free.pl
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Ale wy macie najebane do glowy. Ja robilem tak nei raz tylko, ze wystawialem licytajce od zlotowki i co zabijecie mnie ?:) Ja na miejscu goscia napisalbym, ze nie moge sprzedac kasku gdyz mi go ukradli i jeszcze allegro zwrocilo by mu prowizje i ****.
Ssij pento
yasiuuu
Kontakt:

Sulringmożna tak jak mówisz - nawet można dodać, że koszt przesyłki to 549zł:P
www.feel-free.pl
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Jozan pisze: ja bym ciągał bo mam do tego jak najbardziej prawo
to se ciągnij co i gdzie chcesz :] brawo
może i koleś zrobił błąd bo zapomniał dać aukcji prywatnej, ale to nie powód aby być C H U J E M.
Gardzę ludźmi którzy w ten sposób chcą zarobić przed sądem. Łatwo się zeszmacić.

Themin odpuść, albo dogadajcie się co do ceny, bo czy miło by Ci było spojrzeć temu człowiekowi w oczy po czymś takim ?
fakt popełnił błąd, ale to nie zachował by sie jak "cwaniak"
Themin
Kontakt:

Sulring pisze:(..) Ja robilem tak nei raz tylko, ze wystawialem licytajce od zlotowki i co zabijecie mnie ?:) (..)
Niewiele obchodzi mnie co robiłeś. Natomiast obchodzi mnie sprawa aukcji z którą mam problem.

SeraaX Popełnił błąd, ale z premedytacją. To nie jest pierwsza jego aukcja tego typu.
KubcioWuWua
Kontakt:

Post autor: KubcioWuWua »

Powiem Wam,ze nie spodziewalem sie takiej naiwnosci od strony uzytkownikow dh-zone.Co to za texty?biker bikerowi wilkiem?nie moglbym spojrzec w lustro albo w oczy kolesiowi...LUDZIE!!! rozejrzyjcie sie troche i zobaczcie w jakim swiecie zyjecie.Jak nie Ty kogos to ktos Ciebie koniec kropka. Powodzenia w litowaniu sie i odpuszczaniu OBCYM (nie przyjaciolom ani znajomym) ludziom. I prosze zjebcie mnie,sami sie wielokrotnie przekonacie ze w zyciu nie ma miejsca na takie rzeczy. Ja bym typowi napisal tylko jednego mejla. Wysylasz za 1zl albo sad.Koniec.
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=59473
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

KubcioWuWua
phi, cwianiaczek. idz, wysssssysaj ile mozesz.
zycie zyciem, ale rozsadku...

jesli typ jest rowny mozna sie dogadac. jesli nie jest rowny a kozak 'a ciagaj mnie po sadach palancie' to mozna sie z nim 'pobawic'

on powienien zaproponowac 'po pozytywie' i bylo ok bo on jest na straconej pozycji...

ps PO TO JEST CENA NA ALLEGRO ZEBY JA USTAWIAC A NIE W OPISIE 550 A KUP TERAZ ZA 1zl!!

czy to takie trudne? pan jasio pisze o tym ze napisal w info... ale po co to za 1zl? niech wystawi za 560 zamiast 550 i bedzie mial na koszta aukcji, no sorry...
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
yasiuuu
Kontakt:

Cszyvywspomniałem, że pkt, który przytoczyłem jest NIEJASNY bo nie wspomina nic, co w przypadku aukcji 'kup teraz'. Wg. tego pkt. warunki zostały określone - a 'kup teraz' było formalnością zakończenia aukcji na opisanej w niej warunkach.
Jak autorowi allegro odpisze, to niech się pochwali tutaj - bo jestem ciekaw jak to jest z tym regulaminem.
www.feel-free.pl
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Cszyvyco Cie boli?
wiekszosc osob chyba nie rozumie praw rynku i odpowiada emocjonalnie na merytoryczne argumenty.
Jedynie Yasiuuu ma jakis kontr argument.
W sumie faktycznie-ciekawe co allegro odpisze..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
xTasior
Kontakt:

Post autor: xTasior »

sprzedajacy nie odbiera telefonu ani sie nie odzywa itd,wg mnie to ŹLE!
ja na jego miejscu odezwalbym sie i porozmawial,wytlumaczyl sie jakos,dogadał,a nie olał zupełnie kupujacego ktory MA RACJE.

Fakt faktem- ja nie potrafilbym zrobic tak kogos,ale TYLKO wtedy gdyby przypadkiem wystawil za 1 zł, a on UMYSLNIE to zrobił chcąc zaoszczędzic (Zarobic?) te kilka zł wiecej-prowizja.
...
Themin
Kontakt:

Otrzymałem dzisiaj od administracji allegro następującego maila
Witam,

Dziękuję za wiadomość.

Uprzejmie informuję, że z chwilą zakończenia aukcji została zawarta umowa, która jest wiążąca. Sprzedający jest zobowiązany do sprzedaży oferowanego w ramach aukcji towaru, za kwotę końcową licytacji, powiększoną o ewentualne koszty transportu/wysyłki.

Jeśli Sprzedający nie wywiąże się z warunków umowy, ma Pan możliwość dochodzenia swoich praw na drodze sądowej. Sugeruję jednak bezpośredni kontakt ze Sprzedającym i polubowne wyjaśnienie sytuacji.

Nadmieniam, że serwis Allegro nie odpowiada za zachowanie Kupujących i Sprzedających. Nie mamy możliwości nadzoru nad sfinalizowaniem i poprawnością transakcji zawieranych w ramach aukcji.

Dodam również, że jeśli Sprzedający wystąpi do serwisu Allegro o zwrot prowizji, powinien Pan w ciągu 7 dni od momentu otrzymania powiadomienia od Allegro o wystąpieniu o zwrotu prowizji przez Sprzedającego, przesłać wyjaśnienie. Wówczas sytuacji Pracownik Allegro zdecyduje o zasadności przyznania ostrzeżenia dla jednej ze stron.

Informuję również, że obie strony transakcji mają prawo do wystawienia komentarza. Za treść opinii odpowiedzialne są tylko i wyłącznie osoby wystawiające. Allegro nie usuwa komentarzy wystawionych w ramach "odwetu" lub w wyniku nieporozumienia między stronami transakcji.

Więcej informacji na ten temat znajdzie Pan w Pomocy: Zasady na Allegro > "Zasady dotyczące wystawiania komentarzy", lub pod bezpośrednim odnośnikiem:

http://www.allegro.pl/help_item.php?item=311

Życzę miłego dnia,

-- Paulina Kuczyńska Zespół Allegro http://www.allegro.pl W dniu 2007-05-13 10:09:40 otrzymaliśmy e-mail o treści:
> >
> >
> > Witam. Zakupiłem kask na kup teraz, jego cena wynosiła 1 zł. W opisie zostało
> > napisane, że jest to 550 zł. Jakie mam prawa do roszczenia się o zakup w cenie
> > 1 zł? Z tego co znam regulamin przedmiot kupuje się za wylicytowaną kwote. Nie
> > wiem, co mam teraz zrobić. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Wydaje mi się, że wiele to wyjaśnia.
topick
Kontakt:

Re: Pytanie dotyczące transakcji na allegro.

Post autor: topick »

Themin pisze:Witam. Mam dość nietypową sprawę. Zakupiłem na allegro na "kup teraz" kask w cenie 1 zł. Sprzedawca napisał niby w opisie, że cena wynosi 550 zł, ale z tego co znalazłem w regulaminie allegro liczy się wylicytowana cena? dobrze myślę? Sądze, że koleś nie sprzeda tego w takiej cenie, czy mam jakieś prawa , żeby dążyć do przeprowadzenia transakcji na takich warunkach? Napisałem już z pytaniem do administracji allegro, jednak chciałbym wiedzieć, co Wy o tym myślicie. Z góry dzięki za odpowiedzi. ;d

Edit: zapomniałem linku do aukcji, ktoś może chce zobaczyć ;]
http://www.allegro.pl/item195062960_dai ... szam_.html
topick
Kontakt:

Re: Pytanie dotyczące transakcji na allegro.

Post autor: topick »

Themin pisze:Witam. Mam dość nietypową sprawę. Zakupiłem na allegro na "kup teraz" kask w cenie 1 zł. Sprzedawca napisał niby w opisie, że cena wynosi 550 zł, ale z tego co znalazłem w regulaminie allegro
oczywiscie masz prawo do tej zlotowki, tyle ze sprzedawca moze nie chciec
ci sprzedac tego kasku. mozecie dac sobie negata. allegro dodatkowo zawiesi kolesiowi konto. ty mozesz pojsc do sadu i tyle.
Koles polenil glupote bo powinien wystawic przedmiot od zlotkowki i to wtedy kiedy ten, z ktorym byl umowiony, byl on line i mogl natychmiast zalicytowac. Po licytacji konczy sie aukcje nawet gdyby ktos sie wstrzeli z wyzsza cena to i tak mozna go niewiele wyzsza kwota przebic i lub usnuc jego aukcje.
Straszne kombinowanie nie warte tych klikunastu zlotych.
yasiuuu
Kontakt:

Theminno i wszystko jasne. czyli pkt. który podałem wyżej nie odzwierciedla przypadku przy opcji 'kup teraz'.

więc już tylko Twoja w tym głowa jak to rozegrasz.

pzdr
www.feel-free.pl
MadCow
Kontakt:

Post autor: MadCow »

Yasiuu - dla mnie wygląda to tak, że warunki aukcji, czyli cena, ew. koszty wysyłki etc. stoją ponad opisem przedmiotu, który ma tylko poinformować o tym co kupujemy, a nie na jakich zasadach.

Sam miałem podobny przypadek, tylko to ja byłem sprzedającym.
Chodziło o hamulec, który sprzedałem dosyć dużo poniżej jego wartości - zapomniałem zakończyć aukcję przed czasem.
Na początku starałem się jakoś wymigać, gość jednak nie odpuszczał. Mogłem liczyć, że nie pójdzie do sądu dla głupich 50zł, jednak doszedłem do wniosku, że skoro wkurzają mnie niesłowni i olewający zasady ludzie, to nie będę tak robić - hamulec wysłałem. Troszkę na tym straciłem, ale była to tylko i wyłącznie moja wina, a za błędy niestety się płaci.
padix
Kontakt:

Post autor: padix »

MadCow sam jestes 'zal.pl' i to bardziej twoim jezykiem ;]

"jakbym kogos tak wyjebal to bym mial kask ale w lustro bym nie spojrzał" - racja ;]
gg# 3594350

[s] 2 x koła 24 !!

http://tiny.pl/ddt3
ODPOWIEDZ