wibracje koła przy hamowaniu - pomocy

azonic24
Kontakt:

wibracje koła przy hamowaniu - pomocy

Post autor: azonic24 »

Witam. Mam fulla poison epo z damperem 5th element i mam pewien problem. Przy blokowaniu tylniego koła hamulcem koło wpada w wibracje i zaczyna trząść rowerem. NIe wiem co robić bo sprawdzałem luzow nigdzie nie ma a w moim dawnym sztywniaku nie działy się takie rzeczy. Czy to jest normalne dla fuli?
NIe wiem ale może to chodzi o tarcze bo mam tarcze na center lock i miałem luzy na nitach ale zcisnołem je i teraz już ich nie ma (nie wyczuwam żadnych)

Z góry thx za pomoc
Michał DH
Kontakt:

Post autor: Michał DH »

Ja mam speca big hita i niema zadnych wibracji, kumpel w stinky tez niema, wiec odpada teoria ze to normalne dla fulli.
http://tiny.pl/rqbn
azonic24
Kontakt:

to może jednak ta tarcza bo ani koło nie ma luzów ani na tulejach w damperze. A jak zacisne hamulec w miejscu i poruszam rower w przód i w tył to koło delikatnie się rusza wględem ramy .
Bagniak
Kontakt:

Post autor: Bagniak »

To zapewne od opon ponieważ bieznik ociera o glebe i zaczynają powstawać wibracje ( pod warunkiem że gleba jest twarda ) miałem tak samo w sowim starym rowerze a była tam opona Kenda.
azonic24
Kontakt:

no właśnie ja mam opony kendy nevegal więc czy to naprawde może być od opon?? I właśnie też zauważyłem że wibracje są tylko na twardej powierzni. A czy ty miałem fulla czy sztywniaka z oponami kenda? I czy teraz jak masz inne opony to już to nie występuje?
dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

azonic24 pisze:to może jednak ta tarcza bo ani koło nie ma luzów ani na tulejach w damperze. A jak zacisne hamulec w miejscu i poruszam rower w przód i w tył to koło delikatnie się rusza wględem ramy .
sprawdź czy zacisk w adapterze i sam adapter są dobrze dokręcone.

i możliwe też że klocki w zacisku się telepią i to przez to.

ponadto dokręć (dociśnij szybkozamykaczem) koło.
puchatek88
Kontakt:

Post autor: puchatek88 »

tak to jest normalne dla fulli, w przypadku gdy blokujesz koło blokujesz takze zawieszenie w pewnym stopniu, jedne konstrukcje bardziej inne mniej, dlaego firmy rowerowe powymyslaly taki piekny myczek plywajacy adapter hamulca... Dzieki niemu w przypadku zablokowania kola zawieszenie pracuje prawi normalnie.
Taki efekt sztywniaka to jest, na nierownosciach tyl skacze, w gorszych konstrukcjach rowerowych fulli w przypadku zablokowania koła full zachowuje sie podobnie do sztywki. Nie mowie ze jak sztywka ale podobnie.
www.dhslaves.com - Downhill Slaves Rzeszów
http://tiny.pl/77n7 <- na sell
skane
Kontakt:

Post autor: skane »

spusc sobie troche cisnienie w oponie i po problemie ...
http://www.mindistortion.net/iwantyoursoul/?i_am=skan3
azonic24
Kontakt:

jednak o rodzaj opony tu nie chodzi bo taką samą ma mój kolega w sztywniaku i nie ma wibracji. Jeśli chodzi o dokręcenie adaptera ipt to też odpada bo wszystko jest mocno dokręcone i nic się nie rusza. A tak wogule to mam sztywną oś.
skane wątpie czy spuszczenie powietrza coś da
azonic24
Kontakt:

dawidek1 no klocki trochę się ruszają. Czy da się coś z tym zrobić?
Keffear
Kontakt:

Post autor: Keffear »

siema miałem taki sam problem, ale już koniec z tym wystarczyło porządnie naciągnąc szprychy w kole. Na początku myślałem że to wina tarczy (203mm) przedtem v- break no name :D ale po naciądnięciu szprych nie ma problemu. Zauważyłem to ponieważ jak chamowałem piasta była w miejscu a obręcz nie. Niestety to jest minus tarczy że większa siła idzie na szprychy i obręcz
ODPOWIEDZ