kask do 4x

york4x
Kontakt:

kask do 4x

Post autor: york4x »

witam zapewne był juz taki temat ale niemoge znaleść więc moje pytanie dotychy kasku do 4x czy lepiej by było wziąść full-face czy orzeszka a jeżeli tak to jakie bo narazie myśle nad krk sukub etherwork nuke albo coś z azonika oczywiscie full-face ale myśle o orzeszku :D
no ride no live
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Na tor wyskoczyłbym tylko i wyłącznie w FF.

KRK Sukub jest dobrą propozycją cenową, nie ogranicza pola widzenia, jest lekki, wygodny i tani. Miałem, polecam!
pitbul
Kontakt:

Post autor: pitbul »

w orzechu też niebardzo chcą puszczać na zawody.
PinkBike http://tiny.pl/w765
arnoldspec
Kontakt:

Post autor: arnoldspec »

york4x Full Face doda ci sił! Masz większą pewność i bezpieczniej się czujesz... Polecam FF
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=144418
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

york4x wlasnie zmieniam full face na orzeszka. Mozesz wziasc sukuba jak pisal konex, k torego w zsadzie zmieniam na krk inkuba. Zalokaj na briana lopeza :D on ma orzeszka :d
Ssij pento
Michał DH
Kontakt:

Post autor: Michał DH »

hehe to ze lopez smiga w orzeszku to inna bajka... Wyrabiesz raz na szczenke, powybijiasz sobie zeby czy zcharatasz twarz i odechce ci sie orzeszka. A o taka glebe naprawde nietrudno. Ff o wiele bezpieczniej. Pozdro
http://tiny.pl/rqbn
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

Sulring
a jak gosciu wyrznie w cos i straci zeby, polamie nos i Bog wie co jeszcze to tez bedziesz mowil "przeciez lopes jezdzi w orzechu"? lopes jezdzi chyba "troche" lepiej, a wypadki zdarzaja sie nawet najlepszym, wiec wg mnie tylko i wylacznie orzech
Miodożer.
wiew
Kontakt:

Post autor: wiew »

Sebonku, a nie miałeś przypadkiem na myśli
...tylko i wyłoncznie FF??
Bo coś tu nie pasuje...

Pozdr

A co do tematu to polecam tylko FF, Wątpie że kask będziesz używał tylko do 4x, a jak nie to i tak jak ci coś nei wyjdzie to masz twarz całą...
Duży kiedy chcesz, mały keidy tzraba?
Kizi mizi mam i nie dam wam:P
arnoldspec
Kontakt:

Post autor: arnoldspec »

Jak masz tak wielki problem to kup najpierw FF jak się już nauczysz jezdzić to kup orzech w którym będziesz tylko trenował łatwe przeszkody... jednak na początek FF!!
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=144418
Brzunio
Kontakt:

Post autor: Brzunio »

MI sie wydaje ze orzeszek to do dirtu tak bardziej po tam nie ma aż takich gleb a jak w 4x lecisz szybko to zawsze możesz pierdolnąć prosto na ryj, a to bywa groźne weś sobie FF sukuba jak pisał poszednik, też mam jest lekki przewieny i TANI:P
PS nie mam pewności do orzechów
maciej76
Kontakt:

Post autor: maciej76 »

only ff :]
"po dość długiej nieobecności..."

http://ujeb.pl?hhi3tMB6HU - rower
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Heh dziwne rozumowanie ja tam jednak wole miec chlodniej w glowe. Trudno gleby sie zdarzaja.
Ssij pento
number
Kontakt:

Post autor: number »

wczoraj koles w orzechu startowal na kazurze w 4x i go zdyskwalifikowali (ale madre slowo) :P
mAcieKz
Kontakt:

Post autor: mAcieKz »

konex jeżeli Tobie sukub nie ogranicza pola widzenia i jest wygodny, to wg Ciebie jakie kaski są złe i ograniczające pole widzenia? jeździłem w sukubie i było do dupy, szczękościsk i nic nie widac; earthworks nuke troche lepszy ale tez male pole widzenia; jeżdze teraz w bell'u bellistick'u i jest zajebisty. lekki, wygodny, szeroki kąt widzenia no i ładny design. dirty skacze sie w nim lajtowo, na tor też bdb. gorąco polecam
www.roztocze.yoyo.pl
kanarek_4x
Kontakt:

Post autor: kanarek_4x »

mAcieKz każdy chwali swoje :| ja mam Azonica fury i jakoś nie ogranicza teoretycznie pola widzenia. Nie spotkałem nigdy jeszcze takiego kasku który nie ogranicza pola widzenia, no chyba że jeden z serii Azonica. Każdy fullface ogranicza, ale nie przesadzajmy, niewiadomo jak to napewno nie, a jeśli mówisZ mAcieKz, że "szczękościsk" to chyba dlatego że był zamały. Takie pierdzielenie... Ja bym brał szczerze mówiąc SUKUBA > i nie chwale dlatego że mam, bo nie mam tylko z powodów czysto technicznych, że jest lekki, przewiewny, nie sciska uszu i jest tani.

P>S zresztą Tomku u nas ma rafał, kajrys, kornel i sobie chwalą. Jeśli wyprubowane to bierz i nie zastanawiaj się.
http://www.pinkbike.com/photo/1533355/
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

konex pisze:Na tor wyskoczyłbym tylko i wyłącznie w FF.

KRK Sukub jest dobrą propozycją cenową, nie ogranicza pola widzenia, jest lekki, wygodny i tani. Miałem, polecam!
Co do KRK - ogranicza pole widzenia jak cholera, głównie chodzi tu o nie regulowany daszek, ten w tym kasku jest zdecydowanie za nisko i zasłania wszystko podczas jazdy... kask jest dobry dopiero po stuningowaniu tego daszka tak żeby był wyżej...
kanarek_4x pisze:Nie spotkałem nigdy jeszcze takiego kasku który nie ogranicza pola widzenia
Ja używam obecnie Giro Remedy i uwierz mi nie czuć że ma się go na głowie i od środka też tego nie widać - jest lekki i nie ogranicza pola widzenia wcale!!! niestety to trochę inna półka cenowa... ale ja szczerze polecam.

a wracając do tematu, orzech może być dobry jak jedziesz rekreacyjnie potrenować na dobrze znanym torze, natomiast jak jedziesz na wyjazdowe występy, czy na zawody - tylko i wyłącznie FF, chyba że Ci zdrowie nie miłe...

pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

no tak mi chodzilo oczywiscie o kask FF ;]. a co do szczekoscisku to hm, pewnie za maly kask :P
Miodożer.
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Może to kwestia kształtu twarzy czy głowy, fakt że daszek jest na styk. Mi nie przeszkadzał, ale ktoś komu kask nachodziłby głębiej (co mogłoby być kwestią złego rozmiaru albo kształtu czachy mogłoby być ograniczające)
Co do gąbek z boku to też zgadza się - ściskał ale przez pierwsze kilka dni. Potem się to kształtuje do twarzy i masz pewność że kask pewnie leży na głowie i nie obruci się przy glebie. Kask po prostu musi być dopasowany!

A jeździłem w wielu kaskach, Uvex DH (najlepszy po Sukubie), 661 Strike (spoko, ale gabaryty jak do motocrossu), przymierzałem się do Azoniców, innych 661, speców... no i... najlepszy był KRK! No jest jeszcze tylko wygodniejszy dla mnie Dainese, ale to już inna półka.

Myślę że kwestia kasku to zbyt indywidualna sprawa żeby móc kupić kask przez internet w ciemno, trzeba się dopasować, przymierzyć i poczuć kask na głowie.
ODPOWIEDZ