mam pytanie czy jest opcja (czyli czy ktos cos takiego juz wymodzil) ze z normalnej pompki samochodowej zrobil pompke do amorka (konkretnie do Drop off`a) bo tam jest jakby samochodowy wentyl .. sa jakies na to mody?
Amortyzatorów nie powinno się pompować zwykłą pompką bo mają małe komory i łatwo można przesadzić z ciśnieniem i powyrywać uszczelki.
Poszukaj po allegro kilka razy widziałem w dobrej cenie.
znalazlem dzisiaj w Gosporcie taka przejsciowke z nakretką i węzykiem idealnie bedzie gralo teraz jeszcze pompke z cisnieniomierzem musze wyczaic i bede mial "prawie orginalny osprzet" w cenie 20 zl:)
jakie cisnienie jest w marocku ? stary taka pompka ma 4-5 psi a taki damper foxa .... 60-120 psi , komora w amorki tez pracuje na dosc wysokim cienieniu jak sie nie mysle wiec zadna pompka z koncowka , samochodowo nie napompujesz nic....
o rany rany jak jest problem z tą pompką to idź do sklepu rowerowego i tam napompuj albo sobie kup, zapewniam cię że nie napompujesz precyzyjnie amorka zwykłą pompką
Leaber pisze:Amortyzatorów nie powinno się pompować zwykłą pompką bo mają małe komory i łatwo można przesadzić z ciśnieniem i powyrywać uszczelki.
Czyli twoim zdaniem taką zwykłą pompką wtłoczysz tyle powietrza, że ciśnienie będzie większe niż przy przykładowym dropie?
wookie85 Dobrze wiem co pisze bo tak kumpel załatwił widelec powietrzny jak wchodziły "powietrzaki" na Polski rynek. A co do pompki to fakt ze nie każda daje takie ciśnienie, a jak jesteś taki mądry to pokarz mi jak pompujesz damper Fox Vanilla R z roku 2004 bez ingerencji w jego budowę :)
jordanLDZOj przepraszam :) Najlepiej weź pożycz pompkę do amora od kogoś na pewno koś z Twoich znajomych ma. Wyjdzie najtaniej bo nie pompujesz Drop Off-a co dzień. :)
ja próbowałem Epicona napompować najpierw taką duzą stacjonarną pompką, która mam na serwisie a później taką małą z manometrem (za 46zł) i powiem że ciężko było uzyskać jakieś sensowne ciśnienie. Nie mówiąc już o spuszczaniu powietrza tak troszeczke. Jak kupiłem pompke do amorka natomiast to moge dobrać ciśnienie tak precyzyjnie że po prostu szuk i pompuje się bardzo łatwo.
Ogólnie odradzam zwykłe pomki....chociażby dlatego że szybko się uszkodzą - no chyba że kupisz taką do szosy co wytrzymuje wysokie ciśnienia ale on wcale nie są tańsze od tych do amorków.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
na allegro za 48 zl kupilem pompke beto, pompowalem dj'a idzie dosc precyzyjnie i mozna osiagnac to co sie chce ;] a zakres na pompce do 200 psi chyba...