moja odp. : ktocielak pisze: mialo byc powtorz i kto plyna statkiem?
powtorz wypadl i kto zostal?:P
odp. i
co to za dziwna teoria ? Podaj dowod.2II2 pisze:maro_donaldkartke papieru można zgiąć max. 9 razy :] niezależnie od wielkosci papieru :]
sorry ale wez sobie włącz mózg. Kot spadnie prawdopodobnie na 4 łapy. Kanapka nie zawsze spada na masło ale być może więcej razy niż na stronę nieposmarowaną masłem. Ale to prawo wyjaśnia powód dlaczego nie zawsze spada na masło:maro_donald pisze:Wracając do tematu kanapek z masłem i kota, to czy jak przywiążemy kota plecami do nieposmarowanej części kanapki i zrzucimy z dachu to czy on nigdy nie spadnie? Czy też myślicie, że liczba "pi" ma koniec? Czy nieskończoność nie istnieje, czy to może ludzie nie są w stanie objąć tego umysłem (bo niby jak)? Czy jak by się dało złożyć kartkę A4 nieograniczoną ilość razy to czy okrążyłaby ona Ziemię?
"Chleb pada zawsze na stronę posmarowaną masłem, a jeśli nie spadnie, oznacza to, że złą stronę posmarowaliśmy.". Co do kota to kot tak się wije balansując ciałem, że zmienia swój moment bezwładności (jak np. łyżwiarze figurowi wolniej i szybciej się kręcąc poprzez wystawienie/przykurczenie kończyny) no i tak on sobie to już obczaja, żeby ostatecznie spaść na 4 łapy :)
Nie wiem czy liczba pi ma koniec ale też chciał bym to wiedzieć :)
Nieskończoność jest pojęciem abstrakcyjnym, tak samo jak abstrakcyjnym pojęciem jest liczba. W realnym świecie jednak moim zdaniem nie ma nieskończoności, tak samo jak nie ma rzeczy doskonałych. Wszystko jest skończone nawet wszechświat choć tego nie potrafię sobie wyobrazić. Z drugiej strony przypomniało mi się, że jest coś takiego jak Wstęga Möbiusa, która obrazuje w pewien sposób nieskończoność no ale to też abstrakcja bo sama wstęga jest skończona :)
Czy kartka zgięta x razy okrążyła by ziemię ? Nie wiem co znaczy okrążyła w Twoim rozumieniu ale domyślam się, że chodzi Ci o to czy po zgięciu była by już taka wysoka jak obwód Ziemi ... Wystarczy pomyśleć, patrząc w internecie znalazłem, że dzieci w podstawówce miały to rozwiązać. Przy założeniu, że kartka ma grubość 30 mikro metrów trzeba ją zgiąć na pół 41 razy. Powodzenia :)