Suport 83 mm w mufie 73 = da rade ?
Suport 83 mm w mufie 73 = da rade ?
Witam jest pytanie. Czy do mufy suportowej przystosowanej na 73mm wsadze wklad suportowy 83mm ? Chodzi mi dokladnie o korby Sainta. Myslalem albo o precyzyjnym ucieciu tych 10mm albo o wsadzeniu 5mm podkladek z kazdej strony. Zda to examin czy nie bardzo ?
n0 ridE n0 fUN
-
- Kontakt:
czasem nie wierze w to co tu czytam ... co da sciecie gwintu ? jedyne co mozna przyciac to podkladka miedzy lozyskami i przesuniecie ich troche ale to glupie wiec lepiej dac po 5 mm podkladek na strone a jak bedzie nierowna linia to potem sie martwic i kombinowac z podkladkami
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
montował ktoś z was kiedyś taki suport? wiecie na jakiej zasadzie on działa? żadne przycinanie ani nic tym podobnego nie zadziała, dlatego że jak zmniejszy się szerokość suportu to pozostanie wciąż za długa oś, a ramie korby musi się oprzeć o miskę. w grę wchodzą jedynie podkładki, linia łańcucha będzie napewno słaba ale nic innego nie da się w tym przypadku zrobić.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
NO to kiepsko. Trzeba bedzie poszukac normalnego suportu na 73mm. Co do przycinania do myslalem zeby pojechac to jakas diamentowa pila a pozniej obrobic wciecia na frezarce ale za duzo babrania z tym. W gre wchodzilyby te podkladki... CO do lini lancucha to ja chce miec 1 lub 2 blaty w zaleznosci co to za saint bedzie. Pomysle ...
n0 ridE n0 fUN
Suport pewnie wkręcić wkręcisz, tylko to jest zwykle tak, że przy supoercie 73 i mufie 73 daje się jakieś jeszcze podkładki żeby to się opierało na puszce a nie na tym co jest pomiędzy miskami i stąd jak kupiłem suport 83 to odległość pom miskami była jakes 86 :| Do tego w korbie oś też była przewidziana pod 83 suport i kilka podkłądek czego skutkeim jest że mam na -> SPRZEDAŻ <- :P korbe i suport Race Face evolve dh pod x type...chce ktos btw? :P Nie chce mi sie kombinowac z napinaczem bo musiałbym niezle oddalać rockring sroby nowe kombinować do kółeczek, wole juz dorwac na isis coś pod 73 co będzie odrazu pasowało...
http://dhcyc.pinkbike.com
Nie polecam,
Jeżeli jednak to okazja możesz zrobić jak jeden lajter (robił korbę HT2 ale lx, jego celem była waga).
1. Zmodyfikował plastikowy spacer w suporcie u Ciebie byłaby to redukcja do 73mm.
2. Przyciął oś z lewej tal by nie stosować żabych spacerów, u Ciebie byłoby to zejście do maxa dla 73mm.
2.1 Przedłużył frezy na osi tak by lewe ramie poprawnie na nią nachodziło
2.2 zweryfikował gwint w osi od kontry, u Ciebie trzeba by było nagwintować.
On oczywiście polerował frezował itp, ale nie o to chodzi.
W wersji 83mm nie ma sensu. ciekaw jestem ile gwintu opierało by się na mufie.
Możesz korbę zmodyfikować, ale jak napisałem jest trochę zabawy i warto chyba tylko jeśli to super okazja.
Jeżeli jednak to okazja możesz zrobić jak jeden lajter (robił korbę HT2 ale lx, jego celem była waga).
1. Zmodyfikował plastikowy spacer w suporcie u Ciebie byłaby to redukcja do 73mm.
2. Przyciął oś z lewej tal by nie stosować żabych spacerów, u Ciebie byłoby to zejście do maxa dla 73mm.
2.1 Przedłużył frezy na osi tak by lewe ramie poprawnie na nią nachodziło
2.2 zweryfikował gwint w osi od kontry, u Ciebie trzeba by było nagwintować.
On oczywiście polerował frezował itp, ale nie o to chodzi.
W wersji 83mm nie ma sensu. ciekaw jestem ile gwintu opierało by się na mufie.
Możesz korbę zmodyfikować, ale jak napisałem jest trochę zabawy i warto chyba tylko jeśli to super okazja.
Pisząc kótko - nie da się.
Nie da się, chyba że chcesz kombinować i męczyć się a potem mieć problemy podczas jazdy.
Korba + suport Saint 83mm są przeznaczone do ram z puszką suportu 83mm.
Na 73mm masz 73mm.
Czasem lepiej dopłacić i mieć spokój a nie kombinować jak KazekWynalazek - zawsze z CZYMŚ jest problem.
P.S.
Co z tego że dopasujesz suport pod krótszą puszke jak oś Ci będzie wystawać... Nie tędy droga, chyba że tak jak pisałem - chcesz mieć małe lub większe problemy.
Ale chyba lepiej kupić raz a dobrze i mieć spokój na długi czas
Nie da się, chyba że chcesz kombinować i męczyć się a potem mieć problemy podczas jazdy.
Korba + suport Saint 83mm są przeznaczone do ram z puszką suportu 83mm.
Na 73mm masz 73mm.
Czasem lepiej dopłacić i mieć spokój a nie kombinować jak KazekWynalazek - zawsze z CZYMŚ jest problem.
P.S.
Co z tego że dopasujesz suport pod krótszą puszke jak oś Ci będzie wystawać... Nie tędy droga, chyba że tak jak pisałem - chcesz mieć małe lub większe problemy.
Ale chyba lepiej kupić raz a dobrze i mieć spokój na długi czas
no tak to z pewnoscia - kwestia jak dlugi gwint jest bo widzialem takie kutasnie dlugi i krotkie wiec to trzeba sprawdzic , akurat nie chce mi sie korby zdejmowac ;p , ale ja u siebie suport mam 68/73 co za tym idzie z jednej strony ! mam wlasnej roboty podkladke 5mm i przesuniety suport dla lepszej lini - miska suportu dobrze wkrecona - sam gwint nie przenosi takieg obciazenia
www.mm-foto.pl