Pomóżcie wybrać mi damper do FR2
Pomóżcie wybrać mi damper do FR2
Chciałbym wymienić sobie damper do ramy od krossa signa FR2. Szukam czegoś w cenie od 1000 zł do 1350 zł. Myslałem o Marzocchi ROCO RC World Cup o długości 215,5 ale nie wiem czy wejdzie, bo ten Kind Shock 504 ma długość 200... Weźcie mi pomóżcie i coś doradźcie xD
No to co proponujesz??
Ja nie chce kupować narazie nowej ramy, tylko damper bo ten co mam to jedno gówno, a ramę to se kupie później jak będę miał więcej kasy, żeby kupić se coś pożądnego... A z tym Marzocchi to może trochę przesadziłem, masz racje ale szukam czegoś do Freeride/DH... No to co mi polecasz jaki damper żeby pasował i był całkiem niezły...
Ja nie chce kupować narazie nowej ramy, tylko damper bo ten co mam to jedno gówno, a ramę to se kupie później jak będę miał więcej kasy, żeby kupić se coś pożądnego... A z tym Marzocchi to może trochę przesadziłem, masz racje ale szukam czegoś do Freeride/DH... No to co mi polecasz jaki damper żeby pasował i był całkiem niezły...
Chłopie chyba cierpisz na nadmiar hajsu:) 1000 - 1350zł za tyle to kupisz dwa dampery 5th element. Poszukaj na allegro własnie 5th czesto sa nowe po 700zł, wogole spokojnie do 700zł kupisz takiego chocby Swingera albo Mentela najwyzszy model. Ja kupiłem ostatnio do swojej ramki FR2 damper DT Swiss HVR 200 nowke za 350zł!!! W katalogu 1399zł, czy to nie smieszne?? nie dajcie sie sfrajerzyc, szukajcie okazji:)
222. gratulacje. nie wejdzie do fr2
tzn zależnie od pospawania całej ramy jest 220-222mm miejsca czyli na styk,a jest duża szansa że wahacz będzie stukać o rurę podsiodłową :]
A geometria sie spierdzieli po całości.
Jak dla mnie to dobra geometria jest tylko dla 200mm, dość wysokim amortyzatorze i kołach 26/24.
Bo w sumie ta rama jest do enduro,żeby bawić się na niej w FR (bardziej niż wskazuje to nazwa ramy) to trzeba jakimś sposobem zmienić trochę kąt główki
tzn zależnie od pospawania całej ramy jest 220-222mm miejsca czyli na styk,a jest duża szansa że wahacz będzie stukać o rurę podsiodłową :]
A geometria sie spierdzieli po całości.
Jak dla mnie to dobra geometria jest tylko dla 200mm, dość wysokim amortyzatorze i kołach 26/24.
Bo w sumie ta rama jest do enduro,żeby bawić się na niej w FR (bardziej niż wskazuje to nazwa ramy) to trzeba jakimś sposobem zmienić trochę kąt główki
E spox, mojemu koledze udało się wsadzić tego dampera o długość 222 mm i było ok nic nie szurało i w ogóle rower i rama była podobno zajebista i nie popsuła tak bardzo geometri... A co jeżeli chodzi o cenę?? 770 zł to dobra cena?? Doradzicie mi bo ja nie znam się zbytnio na dampera i nie umiem wybrać odpowiedniego z dobrym stosunkiem ceny do jakości... xD
weź rower postaw tylne koło na 7cm książek i zobacz czy się geo nie ******* :]
Bo dokładnie tyle wyjdzie z takim damperem.
Wg mnie będzie spierdzielone, bo sam tak sprawdzałem.
do tego u mnie 222 wchodziło by na styk, albo wcale, bo na miarce wychodzi coś koło 222 +- 1mm
Czyli czy wejdzie to kwestia farta.
Jak dla mnie jedyna sensowna opcja to damper 200mm i najlepiej koło 24", bo nie ma wtedy problemów z dłuższym krzyżakiem napinacza, czy też oponą 2,7 (na 26" oponka 2,5 trze o mocowanie pancerza przedniej przerzutki przy zamknięciu zawieszenia)
Bo dokładnie tyle wyjdzie z takim damperem.
Wg mnie będzie spierdzielone, bo sam tak sprawdzałem.
do tego u mnie 222 wchodziło by na styk, albo wcale, bo na miarce wychodzi coś koło 222 +- 1mm
Czyli czy wejdzie to kwestia farta.
Jak dla mnie jedyna sensowna opcja to damper 200mm i najlepiej koło 24", bo nie ma wtedy problemów z dłuższym krzyżakiem napinacza, czy też oponą 2,7 (na 26" oponka 2,5 trze o mocowanie pancerza przedniej przerzutki przy zamknięciu zawieszenia)
tu podają jego cenę:Rafter19 pisze:No właśnie tak postąpiłem kupiłem sobie Manitou SWINGER COIL 6 WAY 222 mm za 770 zł... Co wy na ten wybur? Jego ceny w katalogu nie pdają... :(
http://www.manitou.com.pl/manitou_2006/ ... id=tyl2x06
i tu: http://arnik.freshsite.pl/product_info. ... ts_id=1813
Więc raczej nie przepłaciłeś, ale nie zakładaj 222mm, bo ta rama nie jest do takiej długości przystosowana.