Czy jesli chciałbym ztuningować ten amortyzator to czy niezaszkodziło by mu to że zamiast specjalistycznego oleju amortyzatorowego któru kosztuje 450 ml ok.60 zł !!!!!! wlanie zwykłego samochodowego o lepkości 10 lub 7,5 doradźcie coś a i jak coś to doradźcie jaka lepkość oleju będzienajleprza na wage ridera ok. 65 kg ... pozdro i z góry dzieni za porady
Mimo ze Duro DJD nie ma kompieli olejowej to odradzam Ci wlewanie do tłumika takiego oleju. Jego specyfikacja poprostu zupełnie sie nie nadaje do pracy tłoka w tłumiku, jest za lepki, bo poprostu został stworzony do pracy w bardzo wysokiej temperaturze. Sam kiedys do swoich bomberów lałem Castrol 10W/40 i działał spoko ale w temperaturze +20, gdy sie robiło + 10 stopni zaczynał mulic a jak było 0 miałem sztywne widły. A specjalistyczny olej do amortyzatorów pracuje tak samo nawet w -20. W tłumiku do Duro to jest potrzeba tyle oleju co kot napłakał, idz do bylejakiego serwisu z samym tłumikiem i popros zeby Ci wlali do srodka troche oleju, zapłącisz za to max 10zł, bo np wymiana w bomberze kosztuje około 30zeta a tam jest 10 razy wiecej oleju. Nie ma co oszczedzac GROSZY na oleju, bo na stacji taki Castrol czy inny pies kosztuje około 25 zł a na allegro litr motorexa dorwiesz juz za 40zł, roznica tylko 15zł.
Mysle ze do twojej wagi 7,5 W bedzie dobra, no bo to nowe Duro, ktore juz nie muli i ma regulacje tłumienia. DO starych sie dawało 2,5 W i było git:) Jesli 7,5 W okarze sie za lepkie to wybierz 5W. W serwisie wyjda sie grosze za nalanie do tłumika tego oleju, no chyba ze chcesz kupic zapas to kup ten z allegro.
SłYSZAłEM TEZ ZE mogłby byc olej hamulcowy?nie pamietam jaki to był ale moge sie dowiedziec i on w karzdej temperaturze pracuje tak samo nie ma czegos takiego ze na mrozie jest sztywny.a apropo na ile mneij wiecej stary ten olej motorex?i ile wlewa sie tego oleju?
hamulcowy sie nie nadaje, wlej 5W albo 7,5w i ustaw tłumik, zamiast motorexa polecam castrola do amorów motocyklowych (25zł/0,5l), albo MOTUL do amorów, mam go w marcochu i świetnie śmiga (30zł/l), można go dostać na allegro, shell albo castrol raczej sklepy z olejami do smochodów i to na zamówienie
możejsz jeszce zobaczyc w sklepach ze skuterami, czasem mają coś do amorów
taaaaa odnośnik do użytkownika "polek" słyszałem że muli i sam sie przekonałem bo po 2h jeździe po lesie niechodzi tak jak na począdku tylko całkowicie do dupy ... niewybiera dobrze wgłębień a przy lądowaniu ledwo wchodzi ;/;/;/ dlatego myśle nad zmianą oleju ;/
;| zartujesz?? zaden z 2 kumpli nie ma takiego problemu z djd 2007:>
probowales go rozkrecic na minumum??
to ze nei wybiera kamyczkow 1cm to ok zgodze sie ale przy waleniu dropa z 2m wykorzystuje caly skok ale nei dobija przy ladowaniu ze step upa tez wykorzystuje plynny skok ile mu tam potrzeba na hopie to samo;|
serio pokrec korkami... chyba ze bardzo malo wazysz?
ja mam djd i na poczatku chodził zajebiscie!! a teraz zaczyna chodzic troszke gorzej...:(i nei wiem czy to jest spowodowane tym ze jest zimno czy tym ze olej sie skonczył badz jest zajebany piachem wiec jaki olej byscie poradzili..??
jame$ zabiles mnie:D haha olej sie skonczyl:D hahaha nie moge;]
wiesz ze golenie po kazdej jezdzie powinno sie czyscic z piachu?
i co jakis czas smarowac?:)
osobiscie smaruje co jakis tydzien:) i dziala ciagle tak samo od momentu kiedy zeszla anoda jest jeszcze bardziej miekk moj xcr... golenie ma z tego samego materialu co djd wiec to nie moze byc przyczyna olej w tlumiku raczej sie nie zasyfil... i sie tez nie skonczyl:D :>
jame$ Ja pierdziele, jakbys raczył choc raz rozebrac swojego Duro to bys wiedział ze olej jest w zamknietym tłumiku ktory nie ma prawa sie szybko wybrudzic, pozatym duro trzeba czesto smarować SMAREM STAŁYM, bo uszczelki w nim to nie jest klasa Marzoccchi, od tego przede wszystkim zalezy tu kultura pracy...a co do oleju to niby jak ma sie skonczyc?? Napewno wyparuje jak bedziesz duzo krecił korkami regulacji naprezenia wstępnego. A co do porady o olej to na poczatku tego tematu jest wszystko NAPISANE!!!!!! Tak trudno sobie przewinąc go góry??? Nie zdziwie sie jak zaraz napiszesz ze nie wiesz do czego jest regulacja na dole amortyzatora... LUDZIE!!!!!!!!!!!
tyle zeby Ci przy sprezonym na maksa tłumiku nie było widac tłoka w srodku, musisz wyjąc cały tłumik jak chce sie w to bawic, nawet nie trzeba wyjmowac amorka z rowerku ani go odkrecac, tylko odkrecasz dolną srobe, korek, walisz w srobe młotkiem od dołu, wyskakuje i mozesz wyjac tłumik.