Kross Sign FR 2 jaki dumper ??

Vergil
Kontakt:

Kross Sign FR 2 jaki dumper ??

Post autor: Vergil »

Witam,

Mam Krossa Sign FR2 ze standardowym dumperem. Jaki amorek tylni byłby najodpowiedniejszy do tej ramki ? Cena do 800 zł.

Może Manitou Swinger ?

http://www.allegro.pl/item231014146_now ... azja_.html

Albo Fox Vanilla RC??

http://www.allegro.pl/item231209007_dam ... _kona.html

Czekam na odpowiedzi :D

Pozdro
http://vergilpl.pinkbike.com/
krycham
Kontakt:

Post autor: krycham »

ja kupiłemn 5th elementa dł montazowa 200mm za 500zł i jest wypas w tej ramce praca cudenko polecam...
Przepraszam, którędy na Warszawę ??
KrBiker87
Kontakt:

Post autor: KrBiker87 »

Najlepiej poszukaj 5th elementa albo Foxa Vanille, dhx lub swingera sprezynowego. Od razu mowie ze długość 222mm nie wejdzie maksymalnie 215mm ale to i tak juz lipna geometria sie robi, szukaj 200mm to standardowa i najlepsza długość.
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

tak jak poprzednicy , a tak btw dAmper a nie dumper;p
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Chyba nie ten poziom cenowy z dhx. No chyba ze odkupi od kogos 3.0. Imho nie ma sensu do średniej ramy ładować dampera z kosmosu. Vanilla,swinger 4 way (z ustawieniem 6 waya sporo ludzi ma problemy ale jak wiesz co i jak...) ew. 5th
KrBiker87
Kontakt:

Spaced Spokojnie kupisz uzywanego dhx'a za tyle, a nawet taniej. Co do "średniej ramy", gdyby sie to nie nazywało kross i kosztowało 1500zł to od razu wszyscy by zaczęli mowic, ze dobra ramka i wogole. Ta ramka to fenomen w Polsce, sam ją ujezdzam i uwazam ze jest rewelacyjna jak za cene bardzo porządnego Hardtaila. A własnie jak się tam wsadzi dobry damper to dopiero widac kulture pracy tego zawieszenia. Ja obecnie mam w niej Foxa Vanille 03 działa świetnie. Polecam kazdemu kto ma tą ramke wymienic damper na cos z wyzszej połki. Nie oszczedzajcie kasy na damperze.

Hehe a co do ustawienia 6-way to Polacy mają stałą przypadłośc ze nigdy nie czytają instrukcji obsługi :)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Hejka
Sam jestem posiadaczem Sign-a FR1 i miałem podobny dylemat. Po starannym przewertowaniu opinii Internautów i opiniach kolegów mój wybór padł na Fov Vanilla RC 200mm (jedyna słuszna moim zdaniem długość).
Napiszę krótko... CUDO:)
Amortyzator wybiera wszystko, praca zawieszenia ramy poprawiła się o 100%, wszystkie regulacje bardzo fajnie działają i są odczuwalne.
Do mojej wagi wybrałem sprężynę 450 LBS (ważę 65 kg, jeżeli ważysz więcej to tylko 550 LBS lub trwardszą).
Naprawdę zmiana dampera zdziała cuda, rama zaczęła przyzwoicie pracować a z wysokim przednim amorem można porównywać do średniej półki markowych produktów, przy cenie 2 razy mniejszej.
Spaced
moderator
Kontakt:

Ja go nie zjezdzam za to, ze jest totalnie gówniany. Uważam, ze za tą cene to niezly pomysł. Kultura pracy zawieszenia jest bo jednozawiasy z reguły sie ładnie zachoowują. Po prostu uważam, że przeinwestowanie dość średniej ramy to nie taki dobry pomysł bo przecież można kupic własnie vanille czy inny dobry az tanszy damper, a reszte kasy zostawic na nowszą rame, bo imho to jest to dobry pierwszy krok ale raczej jak umiejetnosci beda rosnąc może ona ograniczać( bo jednak geo rózni sie od typowych rowerów fr)

A co do 6waya to narzekania tak samo na rc2x słyszałem i nawet na foxa 40. Po prostu powinni dodawac do tego instrukcje obrazkowe ;)
KrBiker87
Kontakt:

Wiadomo nikt nie zaprzeczy ze Kross Sign FR to rama ze srednio niskiej półki. Ale przez te 2 lata odkąd jest u nas w Polsce "testowana" naprawde osiaga super rezultaty. Ludzie na tym jezdza nawet na zawodach DH. Jesli chodzi o Geometrie to bardziej przypomina rame do Dirtu, mi to np pasuje bo rama jest bardzo zwrotna i zwinna, innym moze nieodpowiadac to ze lubi wariowac na zjazdach. A jesli chodzi o ceny np ze Ramka kosztuje 600zł a damper 800zł no to cóz...nic na to nie poradzimy, chodzi poprostu o to Co ta ramka moze nam zaoferowac a nie o to ile kosztuje, grunt w tym ze z markowym damperem najwyzszej klasy ta rama przewyzsza swoimi własciwosciami jezdnymi niejedna ramkę drozsza o 1500zł...dlatego ludzie decydują sie na ładowanie do Krossa np Roco :)
ata_jg
Kontakt:

Post autor: ata_jg »

KrBiker87dobrze gada, Kross to ramka z raczej niskiej półki cenowej i wiadomo że nie można jej porównywać do topowych ram światowych producentów, ale ma swoje zalety, jest bardzo wytrzymała (nie wiadomo mi do tej pory o żadnej pękniętej, jedynie o wygięciach wachacza słyszałem), jest to konstrukcja jednozawiasowa czyli (jak vpp, 4-zawias I-Drive, i każde inne rozwiązanie) ma swoje wady i zalety. Co do geometrii sie nie wypowiadam ale to w pewnym sensie indywidualna sprawa, a początkujący nie bedzie raczej ograniczać. Myślę że ładowanie do tej ramki Roco to lekka przesada ale wkładanie tam dampera o wartości zbliżonej do wartości ramy to nie głupi pomysł... tak więc jeśli nie masz kilku tysięcy na ramke to kup signa a na pewno będziesz zadowolony, bo naklejka kross nie przeszkadza w jeździe.

PS>Żeby nie było że pisze to bezpodstawnie to mam Signa od maja 2006 i nie mam z nim żadnych problemów. :wink:
Sprzedam sprężyę 850 lbs dł 115 mm,mostek Hussefelt 40mm
KrBiker87
Kontakt:

Ja np swoja ramke kupiłem za ponad 500zł, damperów miałem juz w niej parę, najpierw KS 504, potem Cane Creek AD-10, Rock Shox Deluxe i teraz Foxa Vanille. tego ostatniego kupiłem za 120zł na allegro :D pracuje świetnie i naprawde jak za takie grosze to dla mnie ta ramka jest idealna. Ale gdybym miał 500zł to bez wachania bym wydał na jeszcze lepszy damper. Ale jak sie umie szukac dobrych okazji to nie przezyzszy sie damperem ceny ramy :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Nie przekroczy? Hmm znajdz mi Cane Creek Double Barrela w tej cenie, a bedziesz moim bogiem ;)
KrBiker87
Kontakt:

No co:) Ostatnio kupiłem Dt Swiss na allegro za 350zł, nowke ktory w katalogu kosztuje 1399zł, niestety był za długi (222mm), teraz zreszta jest na allegro znowu. Drugi przykład, mojego Cane Creeka AD-10 tez za małą kasę (zdjęcia na PB) a był prawie nówka, Rock Shoxa Deluxe 100zł, Vanilla 120zł, to sa własnie okazje. Miałem zamiast Vanilli kupowac 5th, ale zabrakło mi funduszy, za 400zł. Byl tez Swinger 3-Way za 500zł. Wystarczy poszukac a az roi sie od okazji. Ale Cane Creek Double Barrel to rodzynek w Polsce:) niestety jestem tylko zwykłym smiertelnikiem nie Bogiem :P:P
Spaced
moderator
Kontakt:

Tylko podpuszczam wiem ale to nie tylko allegro, jak widze jakie okazje do odchaczenia sa na giełdach US forach to az mnie boli i czasem człowiek załuje, że tak trudno przez cło przejsc z całym rowerem ;)
KrBiker87
Kontakt:

Trzeba przyznac ze okazje u naszych zachodnich sąsiadów, np Niemcy czy dalej, Anglia sa poprostu zarabiste...no ale niestety trzeba zapłacic za przesyłkę i to często sporo. Ale jak na razie wiele ludzi boi się takich zagranicznych zakupów, no a inni kozystają na tym i zarabiają sprowadzając i sprzedając u nas.
Vergil
Kontakt:

Post autor: Vergil »

http://www.allegro.pl/item241054392_fox ... tanio.html

Tylko to znalazłem we w miare przyzwoitych rozmiarach.

Wszystkie 5th elementy czy Vanille RC są w długości 222 mm...
http://vergilpl.pinkbike.com/
KrBiker87
Kontakt:

Niestety ten Fox ma max 170mm, szkoda ze nie mozna mu dorobić klasycznego mocowania na ramę, bo ten co ma to raczej pasuje do jakiegos Corrateca. Ale cena jest bardzo zachęcająca :)
NorieL
Kontakt:

Post autor: NorieL »

Mam okazje kupic swinger 4-way 190mm, 2 cale skoku w dobrej cenie. Czy podpasuje do fr2? Ile skoku strace w ramce? Czy warto sie w to pchac?
Z gory dzieki za odpowiedzi.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

przy 200/55 i oponie 2.5/26" tarło mi oponą o mocowanie pancerza przerzutki na rurze podsiodlowej.
Więc dla 190mm też na pewno będzie trzeć.
Zamiast 160 skoku będzie 145
ODPOWIEDZ