wada wzroku a jezdzenie na rowerze ->soczewki czy okulary

street&DH
Kontakt:

wada wzroku a jezdzenie na rowerze ->soczewki czy okulary

Post autor: street&DH »

wypowiedzcie sie jesli macie wade wzroku i jezdzicie na rowerze ,

czasami jest mi zle bo niewizz co jest duzo dalehj ode mnie a np. chcialbym sie rozpedzic i zrobic cos a tak niemoge (ja tak niemmam !)
www.yojane.com/img12956.jpg --> najlepszy wirus
maciej76
Kontakt:

Post autor: maciej76 »

jezdze w okularach, nie przeszkadzaja, pod full face tez sie mieszcza

a tak pozaty to bardzo lubie moje okulary
"po dość długiej nieobecności..."

http://ujeb.pl?hhi3tMB6HU - rower
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

mam kumpla ktory smiga w okularachh i nie narzeka :wink:
ashes to ashes...
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

hej,ja mam wade prawie minus 4...jezdze w soczewkach i moim zdaniem to jedyne wyjscie....W zyciu bym nie wsiadl na rower w okularach-moim zdaniem to glupota troche.btw - dobry temat! :)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

mam 2x -3,5 dioptrii,od 6lat nosze soczewki i w zasadzie na hopach mi brak okularow nie przeszkadzal.dopiero na trasach dh-wtedy trza miec gogle.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
RnR
Kontakt:

Post autor: RnR »

Tylko szkla wchodza w gre - tak na rowerze jak i snowboardzie to jedyne sensowne wyjscie - zupelnie jakbyscie mieli zdrowe oczy (widzisz we wszystkie strony ostro a nie tylko tam, gdzie skierujesz glowe). Poza tym, przy upadku itp nic Ci nie zmasakruje oka - nie mowiac juz o tym jak trafisz do domu/na dol gdyby te okularki sie potlukly ;)
mar3k
Kontakt:

Post autor: mar3k »

hemi427 zle ci sie wydaje :) ja mam -3 i od 5 lat jezdze w okularach w full facie. Tylko raz mialem z tym problem (no dwa), w zimie raz mi wypadlo szkolo z okularow a raz (mialme gogle na okulary zalozone) i mi je zdarlo z twarzy. A tak to nie przeszkadzaly. Teraz jednak przerzucilem sie na soczewki kontaktowe, no i jest wygodniej i to znacznie ale jesli masz okulary to mozesz w nich spokojnie jezdzic ;) tylko nie ubieraj gogli.
A dobra rada jak masz wade wzorku szczegolnie minusy to nie proboj jezdzic bez okolarow/szkiel bo z doswiadczenia wiem ze mozesz czegos nie zalwazyc a na zjezdzie to naprawde moze bolec :twisted:
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

piotrex a probowales jechac bez gogli w dol?...ja jak szybko sie przemieszczam bez niczego na oczach to strasznie mi oczy lzawia (od soczewek chyba) ...ma tez tak ktos? :)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

hemi427norma.oczy sa podraznione,a ich naturalna obrona sa lzy.tak maja wszyscy.a przynajmniej powinni :).uzywajac soczewek masz inny problem-soczewki wysychaja (przez to ze wieje "po nich") i powoduja podraznienia oczu.
dlatego ja polecam gogle.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

ja jezdze w okularach od jakis 3 miechow, przeszkadzaja mi troche i za jakis czas sie przerzuce na soczewki, wczescniej jezdzilem bez mimo wady wzroku 2,7 ale ... chyba nic nie musze pisac :D Spokojnie mozna jezdzic w okularach nie odczuwam braku pelnego pola widzenia czy czegos takiego.

sam chcialem zalozyc taki temat zanim sie zdecydowalem na jazde w ale jak pojechalem na Wierchomle to wnich zostalem i juz sie nikogo nie musialem pytac bo widzialem jakie do dobrodziejstwo :D
NorieL
Kontakt:

Post autor: NorieL »

Ale glupoty piszecie. Jasne ze mozna jezdzic bez okularow, tylko biada temu kto zaliczy porzadna glebe z okularami na twarzy. To ze jezdzicie i nic sie nie stalo o niczym nie swiadczy... na sto lub nawet tysiac osob jedna bedzie miala pecha i z okularow zrobia sie kotakty... nc Panowie. Nigdy nie wsiadlbym na rower z okularami tak jak nie wsiadlbym na rower bez kasku...
Jozef
Kontakt:

Post autor: Jozef »

mam - 2,35 i - 2,25 i w okularach jeżdze od zawsze na rowerze . Jak narazie to rozwaliłem tylko jedne , lecz na szczęście nic mi się nie stało . W niczym mi nie przeszkadzaja , dobrze się trzymają i to jest najważniejsze . Pare lat temu jeżdziłem w takich które nonstop mi się zsuwału z nosa i to była masakra - ciągłe zatrzymywanie się i poprawianie , zero przyjemności z jazdy . Ale teraz mam takie fajne dopasowane :D
misiek112
Kontakt:

Post autor: misiek112 »

A właśnie widziałem fajne okularki z adidasa dla ludzi z wadą wzroku któży jeżdżą na rowerze tylko cena coś ok. 500zł :(
maciej76
Kontakt:

Post autor: maciej76 »

mi raz ucielky przy glebie i polecialy 2m obok mnie, ale przy okazji mialem nie zapietego ff, uderzylem szczenka a on sobie polecial hoho, ale ochronil zeby
"po dość długiej nieobecności..."

http://ujeb.pl?hhi3tMB6HU - rower
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Jako takiej wady wzroku nie mam, co prawda chyba na prawe oko widze troszeczke mniej ostro oddalone obiekty, ale nie przeszkadza mi to wogóle i wydaje mi sie że wszystko przez komputer, jak nie siedziałem kilka dni keidys to było ok <lol2> generalnie od kompa pogarsza sie też szybkość zdolności zmiany ostrości widzenia, tak przynajmniej zaobserwowałem,w eic lepiej serio ograniczyc siedzenie do tych 3h dziennie...Bogu dzięki ze nie mam w co grac ;P
http://dhcyc.pinkbike.com
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Ja sie przymierzam do zakupu soczewek, wade wzroku mam z 3 ławki nie przeczytam co pisze na tablicy, z drugiej jest cieżko :P jak narazie jezdze i jezdzilem bez okularow ani soczewek troche to przeszkadza, ale sie przyzwyczaiłem... pozatym niewiem jak to jest widziec "normalnie" wiec niemam porownania do niczego ze az tak zle widze :P
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

ja mam stosunkowo niewielką wadę wzroku (-1,0 / -1,25) więc mogę spokojnie jeździć bez okularów, czasem się zdarzało że jeździłem, ale raczej nie było to przyjemne ze względu na wiatr - okulary sportowe dobrze zabezpieczają oczy przed wiatrem, natomiast takie zwykłe "cywilne" nie są projektowane z myślą o tym, więc przeważnie jeszcze wzmagają łzawienie oczu przez zawirowanie powietrza które pojawiają się podczas jazdy. O możliwości rozwalenia się okularów podczas gleby nie wspomnę - rzecz oczywista.

Co do soczewek moge się bardzo ostrożnie wypowiedzieć - sprawiłem sobie pierwsze w życiu kilka dni temu i jak na razie raz w nich jeździłem - nie czułem żadnego dyskomfortu i różnicy między jazdą w nich i bez niczego. Myślę że jeśli będzie się jeździć w okularach przeciwsłonecznych takich typowo sportowych to uniknie się również zbytniego wysychania soczewek.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
NoFuckinName
Kontakt:

Post autor: NoFuckinName »

mam krótkowzroczność i jeżdżę w soczewkach co nie sprawia mi najmniejszego problemu. Dość długo jeżdżiłem w okularach ale jednak stwierdzam, że soczewki są dużo, dużo lepsze. Po pierwsze wygodniejsze, po drugie nie spadną przy glebie. Minusem jest tylko to ze jak piach czy coś wpadnie w oko to jest problem.
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

polecającym soczewki proponuję się przejechać w kurzu , zobaczymy czy takie dobre :mrgreen:

zdecydowanie wole okulary, jak się jeździ w kasku i goglach to nie mają prawa spaść/przesunąć się .
A jak komuś nie pasuje że trzeba głowe skręcić aby widzieć wyraźnie to niech zainteresuje się modelami oprawek z serii Harley-Davidson .
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
ODPOWIEDZ