witam mam problem z kind shokiem (sign fr 1)
od pewnego czasu zaczął wyciekać mi z niego olej. damper zrobil sie miekki i zacza szybko odbijac. Wyjąłem go z ramy ale nie potrafie go rozkręcić a kiedy spreżyna jest luźno to tłok sie kurczy a wydaje mi się, że powinien sie rozkurczać ( wydłużac ). Mam kilka pytan:
-czy jesli jestem poczatkujacy to ud MI SIĘ go naprawic??
- jeśli tak to jakie będa tego koszty i czy opłaca się to robic zamiast kupic new?
- jeśli nowy to jaki i jaka długośc (rama sign fr 1)
P.S jeszcze jedno, mianowici od czego mógł sie popsuc ten damper tu daje link do oblookania co robilem na rowerku czy to przez tego dropa??
www.gimnr1.pl/karol.wmv
linik włącza program u mnie subedita i działa
problem z damperem
Watpie zeby udalo ci sie naprawic samemu damper..no chyba ze masz czesci
ale to dopiero polowa sukcesu jeszcze trza se to poskladac a mysle ze do prostych zadan to nie nalezy.Jak cie stac to kup jakis firmowy jak pisal Spaced,jak nie - to albo serwisuj stary albo kupuj nowy taki sam no bo co innego poradzisz?...troche glupie pytania zadajesz : "od czego mogl sie popsuc" - od stania w miejscu raczej nie..wiec wina lezy po nadmiernej eksploatacji jak na mozliwosci shocka za stówke (cena z allegro)
.Pzdr.

długość 200mm
vanilla ostatnio rzadko się gdzieś pojawia taka do kupienia (sam bym taką chętnei wziął do fr2)
czy przez dropa, nie wiem, na pewno nie jak masz sprężynę 850, bo on się na takiej mizernie ugina
Ja latam to z KS na sprężynie 600lbs
http://www.pinkbike.com/photo/1442378/
(swoich fotek nie mam, bo mój "aparat" nie łapie poruszających się obiektów
poza tym latam jak ziemniak :] ostatnio jeszcze ciut podwyższony ten stepdown, leci się lobem i twardo mi się to ląduje, niedawno znów rozjebałem tu moją wspaniałą kostkę :/ )
poza tym:
sam myślałem jak rozkręcić KSa i nie mam pomysłu jak wykręcić pokrywę zbiorniczka bo są tam tylko te 2 otworki. Dorabiać taki klucz jak do dokręcania tarczy we flexie czy jak ?
vanilla ostatnio rzadko się gdzieś pojawia taka do kupienia (sam bym taką chętnei wziął do fr2)
czy przez dropa, nie wiem, na pewno nie jak masz sprężynę 850, bo on się na takiej mizernie ugina
Ja latam to z KS na sprężynie 600lbs
http://www.pinkbike.com/photo/1442378/
(swoich fotek nie mam, bo mój "aparat" nie łapie poruszających się obiektów

poza tym latam jak ziemniak :] ostatnio jeszcze ciut podwyższony ten stepdown, leci się lobem i twardo mi się to ląduje, niedawno znów rozjebałem tu moją wspaniałą kostkę :/ )
poza tym:
sam myślałem jak rozkręcić KSa i nie mam pomysłu jak wykręcić pokrywę zbiorniczka bo są tam tylko te 2 otworki. Dorabiać taki klucz jak do dokręcania tarczy we flexie czy jak ?
generalnie w kindshockach jest problem z uszczelnieniem na tloku, przez co olej zamiast przeplywac przez otwory tlumika ucieka bokiem, co odczuwa sie jako brak tlumienia. Tobie dodatkowo czesc oleju wycieklo, domyslam sie spod kapsla, wiec damper musial sie niezle zapowietrzyc. zapewne bedzie trzeba wymienic oringi, gdyz beda pociete na brzegach. "pocieszajac" powiem, ze to na pewno nie bedzie pierwsza i ostatnia taka wymiana. po jakims czasie problem z tlumieniem wroci (choc wycieki oleju na zewnatrz to rzadsze zjawisko), bo ten typ tak ma. co do klucza - dorobic mozna sobie takowy z kawalka starej sztycy nacinajac ja flexem.