Giant AC - Ból jąder.

MLatej
Kontakt:

Giant AC - Ból jąder.

Post autor: MLatej »

Mam takie pytanie, a właściwie parę pytań, chciałbym zmniejszyć odstęp między jajkami a górną rurą w ramie, gdyż obecnie mam, tak, że stojąc na nogach jajkami ją dotykam. Co troszkę utrudnia bardziej techniczną jazdę.

I wynalazłem dwa sposoby na zmianę tej sytuacji:

1. Wymienić z tyłu koło na 24'
2. Kupić mniejszą ramę:P

Problem w tym, że Giant nie produkuje (nie mówiąc już o dostępności) tych ram mniejszych niż 17', a inne ramy, które chciałbym kupić posiadają już główkę na 1.5' (np. Banshee Chapparal), co wiąże się z wymianą widelca.

Moje pytania brzmią:
1. Jeżeli miałbym jednak wymieniać ramę to ile mógłbym dostać za moją, jeździłem na niej parę miesięcy od nowości.

2. Na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, gdzie gość napisał o ramie z główką 1'5 cala, że można dokupić przejściówkę, czy to możliwe? Jeżeli tak, to czy da sie na tym spokojnie jeździć?

3. Czy ktoś do swojego Gianta AC ma włożone koło 24' na tył? Widziałem fotki takiej konfiguracji, nawet kiedyś zamieniłem sie z kumplem, ale niestety nie miałem okazji dłużej na nim pojeździć. Chodzi mi głównie to, czy jeżdżąc bardziej agresywnie nie przywala się korba w kamienie itp. Po prostu czy korba nie będzie za nisko. Jeździłem za krótko i na mało wymagającej trasie (szuter pod górkę:P) żeby to sprawdzić.

No i na koniec dodam, że najbardziej przychylam się do wymiany tylnego koła, bo to chyab najtańsze rozwiązanie. Jednak chciałbym poznać opinie osób, które mają doświadczenia związane z kółkiem 24' W Giancie AC. Z przodu mam widelec Marzocchi Z.1 Sport RV.

Mimo humorystycznego tytułu posta, proszę o poważne wypowiedzi:)

PS. Właśnie przeczytałem, że Chapparal ma główkę 1 1/8” , więc z amorem bedzie ok, tylko 150mm z przodu nei będzie zbyt mało do tej ramy? (o ile zdążę do niej dozbierać póki jest w promocji)
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

MLatej pisze:2. Na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, gdzie gość napisał o ramie z główką 1'5 cala, że można dokupić przejściówkę, czy to możliwe? Jeżeli tak, to czy da sie na tym spokojnie jeździć?
bez poblemu kupisz stery z redukcja z 1.5--> 1,1/8

MLatej pisze:1. Jeżeli miałbym jednak wymieniać ramę to ile mógłbym dostać za moją, jeździłem na niej parę miesięcy od nowości.
+/- 1100-1200zl
MLatej
Kontakt:

Nikt nie jeździ na 24' kole w Giancie AC?
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

MLatej http://www.pinkbike.com/photo/868330/ mowisz i masz :) Jezdzilo sie bardzo fajnie przy nizszych widlach bylby jeszcze nizszy.
n0 ridE n0 fUN
MLatej
Kontakt:

Hehe, niezły. Hmmm podejrzewam, że jak bym zostawił z przodu 26', to wysokość i geo miałbym podobną \e wzgledu na to, że mam krótszy amor. I mówisz że nie było problemu z uderzaniem korbą? hmmm

Swoją sroga jaki to rozmiar ramy? Te kółeczka wyglądają mikroskopijnie przy tej ramce:)
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

ja mialem 18" nie mialem ani 1 problemu zebym zawadzil korba o ziemie. Korba chyba byla rpm / blackbox 170.
n0 ridE n0 fUN
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Na 24 stopowym kole? No nie wiem jak ci 7 metrowe koło wejdzie do bika ;)

A tak powaznie to przecież już pytałeś i dostałeś chyba dość jasne odpowiedzi. Po prostu kup rame w normalnym rozmiarze + Stery z redukcją.
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

MLatej pisze: gdyż obecnie mam, tak, że stojąc na nogach jajkami ją dotykam. Co troszkę utrudnia bardziej techniczną jazdę
a mozesz to wytłumaczyć w praktyce? jak jezdizsz to stoisz na pedałach przecież a nie biegniesz z rowerem między nogami...
http://dhcyc.pinkbike.com
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

MLatej nie masz co kombinowac ... Jak masz najmniejsza rame AC to wsadz sobie kolo 24" do tylu i bedzie OK. Podjedz do jakiegos kumpla wsadz na chwilke kolo albo zrob tak w jakims sklepie. Nie ma sensu wydawac w ciemno kasy na kolo. Najpierw sobie sprawdz albo zrob to co ja zawsze robie. Oblicz sobie na kartce wysokosc danej rzeczy, w tym przypadku kola i sprawdz jak to bedzie trybilo. U ciebie najlepiej jest spuscic powietrze z tylu i bedziesz mial mniej wiecej taka wysokosc jak 24" z tylu.
n0 ridE n0 fUN
Spaced
moderator
Kontakt:

dhcyc w sumie racja bo taką miarą to ja mam nie tak daleko do rury w biku dh i jakoś jaja mnie nie bolą ale podobno siła autosugestii jest ogromna ;)
MLatej
Kontakt:

a mozesz to wytłumaczyć w praktyce? jak jezdizsz to stoisz na pedałach przecież a nie biegniesz z rowerem między nogami...
To tak jak napisał Spaced, nie czuję komfortu psychicznego np. na jakimś ns'ie, gdzie muszę się zatrzymać, bo zdygam przed dropem, albo jakieś inne podobne sytuacje.

A jak leżę wieczorkiem w łóżeczku i myślę sobie o tym, to jajka zaczynają boleć hehe

"siła autosugestii jest ogromna" ;)
dm88
Kontakt:

Post autor: dm88 »

To ja ci zasugeruje zebys tyle o tym nie myslal,wyobraz sobie ze jak nauczysz sie na za duzej ramie to w przyszlosci na mniejszej bedziesz wymiatal 2 razy lepiej :P hehe...

A..i znajdz se dziewczyne i mysl o niej wieczorkiem zamiast o rowerze to cie jajka przestana bolec :P

A tak na serio pokombinuj najpierw z kolkiem 24 z tylu a jak dalej bedzie zle to pomysl nad zmiana ramy ale mysle ze po tym pierwszym zabiegu powinno byc ok.
Spaced
moderator
Kontakt:

dm88 pisze:A..i znajdz se dziewczyne i mysl o niej wieczorkiem zamiast o rowerze to cie jajka przestana bolec
Dm zależy jaka dziewczyna ;)
MLatej
Kontakt:

A..i znajdz se dziewczyne i mysl o niej wieczorkiem zamiast o rowerze to cie jajka przestana bolec Razz
Hehe, mam dziewczyne i jak o niej pomyślę to też mnie jajka bolą;) bo siedzi teraz daleko stąd.

Chyba po prostu pójdę do lekarza:D

A tak poważnie, to faktycznie, spróbuje, jak nie to zawsze będę mógł potem wsadzić te koło do chapparala:) Bo jak pisałem zmiana ramy to ostateczność.
Spaced
moderator
Kontakt:

Coś innego niż chapparala jak cos nowego bym brał...
MLatej
Kontakt:

No chce kupić nowego, żadna inna rama mi tak nie siada, no może jeszcze trasition dirt bag i Merida UMF Freedy:D Ale to za jakiś czas, na początek spróbuje z tylnym kołem, jak nie spasuje, to wtedy zacznę poważniej o tym myśleć.
MLatej
Kontakt:

A właściwie czemu go nie polecasz? Słyszałem o nim raczej pochlebne opinie.
Spaced
moderator
Kontakt:

To nie znaczy, że nie ma nic lepszego. Moim zdaniem jest dość średni.
U nas pozytywne opinie opinie zbiera ale na zachodzie gdzie ludzie przerabiaja wiecej sprzętu już nie jest tak popularny bo po prostu niczym szczególnym sie nie wybija. U nas niestety wiele firm jest nieznanych/niepopularnych(nie wiem czemu bo czasem są dystrybutorzy)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

może pozbądź się jąder ? :] heheh

to co pokazał 3,143k4r2 wygląda dobrze, może malutki chopper
myślę że zamiast 2x24" i 66 twoje 26"przód + 24" tył + z1 było by nawet z troszkę lepszym kątem główki
ODPOWIEDZ