Giant AC - Ból jąder.
Giant AC - Ból jąder.
Mam takie pytanie, a właściwie parę pytań, chciałbym zmniejszyć odstęp między jajkami a górną rurą w ramie, gdyż obecnie mam, tak, że stojąc na nogach jajkami ją dotykam. Co troszkę utrudnia bardziej techniczną jazdę.
I wynalazłem dwa sposoby na zmianę tej sytuacji:
1. Wymienić z tyłu koło na 24'
2. Kupić mniejszą ramę:P
Problem w tym, że Giant nie produkuje (nie mówiąc już o dostępności) tych ram mniejszych niż 17', a inne ramy, które chciałbym kupić posiadają już główkę na 1.5' (np. Banshee Chapparal), co wiąże się z wymianą widelca.
Moje pytania brzmią:
1. Jeżeli miałbym jednak wymieniać ramę to ile mógłbym dostać za moją, jeździłem na niej parę miesięcy od nowości.
2. Na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, gdzie gość napisał o ramie z główką 1'5 cala, że można dokupić przejściówkę, czy to możliwe? Jeżeli tak, to czy da sie na tym spokojnie jeździć?
3. Czy ktoś do swojego Gianta AC ma włożone koło 24' na tył? Widziałem fotki takiej konfiguracji, nawet kiedyś zamieniłem sie z kumplem, ale niestety nie miałem okazji dłużej na nim pojeździć. Chodzi mi głównie to, czy jeżdżąc bardziej agresywnie nie przywala się korba w kamienie itp. Po prostu czy korba nie będzie za nisko. Jeździłem za krótko i na mało wymagającej trasie (szuter pod górkę:P) żeby to sprawdzić.
No i na koniec dodam, że najbardziej przychylam się do wymiany tylnego koła, bo to chyab najtańsze rozwiązanie. Jednak chciałbym poznać opinie osób, które mają doświadczenia związane z kółkiem 24' W Giancie AC. Z przodu mam widelec Marzocchi Z.1 Sport RV.
Mimo humorystycznego tytułu posta, proszę o poważne wypowiedzi:)
PS. Właśnie przeczytałem, że Chapparal ma główkę 1 1/8” , więc z amorem bedzie ok, tylko 150mm z przodu nei będzie zbyt mało do tej ramy? (o ile zdążę do niej dozbierać póki jest w promocji)
I wynalazłem dwa sposoby na zmianę tej sytuacji:
1. Wymienić z tyłu koło na 24'
2. Kupić mniejszą ramę:P
Problem w tym, że Giant nie produkuje (nie mówiąc już o dostępności) tych ram mniejszych niż 17', a inne ramy, które chciałbym kupić posiadają już główkę na 1.5' (np. Banshee Chapparal), co wiąże się z wymianą widelca.
Moje pytania brzmią:
1. Jeżeli miałbym jednak wymieniać ramę to ile mógłbym dostać za moją, jeździłem na niej parę miesięcy od nowości.
2. Na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, gdzie gość napisał o ramie z główką 1'5 cala, że można dokupić przejściówkę, czy to możliwe? Jeżeli tak, to czy da sie na tym spokojnie jeździć?
3. Czy ktoś do swojego Gianta AC ma włożone koło 24' na tył? Widziałem fotki takiej konfiguracji, nawet kiedyś zamieniłem sie z kumplem, ale niestety nie miałem okazji dłużej na nim pojeździć. Chodzi mi głównie to, czy jeżdżąc bardziej agresywnie nie przywala się korba w kamienie itp. Po prostu czy korba nie będzie za nisko. Jeździłem za krótko i na mało wymagającej trasie (szuter pod górkę:P) żeby to sprawdzić.
No i na koniec dodam, że najbardziej przychylam się do wymiany tylnego koła, bo to chyab najtańsze rozwiązanie. Jednak chciałbym poznać opinie osób, które mają doświadczenia związane z kółkiem 24' W Giancie AC. Z przodu mam widelec Marzocchi Z.1 Sport RV.
Mimo humorystycznego tytułu posta, proszę o poważne wypowiedzi:)
PS. Właśnie przeczytałem, że Chapparal ma główkę 1 1/8” , więc z amorem bedzie ok, tylko 150mm z przodu nei będzie zbyt mało do tej ramy? (o ile zdążę do niej dozbierać póki jest w promocji)
bez poblemu kupisz stery z redukcja z 1.5--> 1,1/8MLatej pisze:2. Na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, gdzie gość napisał o ramie z główką 1'5 cala, że można dokupić przejściówkę, czy to możliwe? Jeżeli tak, to czy da sie na tym spokojnie jeździć?
+/- 1100-1200zlMLatej pisze:1. Jeżeli miałbym jednak wymieniać ramę to ile mógłbym dostać za moją, jeździłem na niej parę miesięcy od nowości.
MLatej http://www.pinkbike.com/photo/868330/ mowisz i masz
Jezdzilo sie bardzo fajnie przy nizszych widlach bylby jeszcze nizszy.

n0 ridE n0 fUN
MLatej nie masz co kombinowac ... Jak masz najmniejsza rame AC to wsadz sobie kolo 24" do tylu i bedzie OK. Podjedz do jakiegos kumpla wsadz na chwilke kolo albo zrob tak w jakims sklepie. Nie ma sensu wydawac w ciemno kasy na kolo. Najpierw sobie sprawdz albo zrob to co ja zawsze robie. Oblicz sobie na kartce wysokosc danej rzeczy, w tym przypadku kola i sprawdz jak to bedzie trybilo. U ciebie najlepiej jest spuscic powietrze z tylu i bedziesz mial mniej wiecej taka wysokosc jak 24" z tylu.
n0 ridE n0 fUN
To tak jak napisał Spaced, nie czuję komfortu psychicznego np. na jakimś ns'ie, gdzie muszę się zatrzymać, bo zdygam przed dropem, albo jakieś inne podobne sytuacje.a mozesz to wytłumaczyć w praktyce? jak jezdizsz to stoisz na pedałach przecież a nie biegniesz z rowerem między nogami...
A jak leżę wieczorkiem w łóżeczku i myślę sobie o tym, to jajka zaczynają boleć hehe
"siła autosugestii jest ogromna"

To ja ci zasugeruje zebys tyle o tym nie myslal,wyobraz sobie ze jak nauczysz sie na za duzej ramie to w przyszlosci na mniejszej bedziesz wymiatal 2 razy lepiej :P hehe...
A..i znajdz se dziewczyne i mysl o niej wieczorkiem zamiast o rowerze to cie jajka przestana bolec :P
A tak na serio pokombinuj najpierw z kolkiem 24 z tylu a jak dalej bedzie zle to pomysl nad zmiana ramy ale mysle ze po tym pierwszym zabiegu powinno byc ok.
A..i znajdz se dziewczyne i mysl o niej wieczorkiem zamiast o rowerze to cie jajka przestana bolec :P
A tak na serio pokombinuj najpierw z kolkiem 24 z tylu a jak dalej bedzie zle to pomysl nad zmiana ramy ale mysle ze po tym pierwszym zabiegu powinno byc ok.
Hehe, mam dziewczyne i jak o niej pomyślę to też mnie jajka bolą;) bo siedzi teraz daleko stąd.A..i znajdz se dziewczyne i mysl o niej wieczorkiem zamiast o rowerze to cie jajka przestana bolec Razz
Chyba po prostu pójdę do lekarza:D
A tak poważnie, to faktycznie, spróbuje, jak nie to zawsze będę mógł potem wsadzić te koło do chapparala:) Bo jak pisałem zmiana ramy to ostateczność.
To nie znaczy, że nie ma nic lepszego. Moim zdaniem jest dość średni.
U nas pozytywne opinie opinie zbiera ale na zachodzie gdzie ludzie przerabiaja wiecej sprzętu już nie jest tak popularny bo po prostu niczym szczególnym sie nie wybija. U nas niestety wiele firm jest nieznanych/niepopularnych(nie wiem czemu bo czasem są dystrybutorzy)
U nas pozytywne opinie opinie zbiera ale na zachodzie gdzie ludzie przerabiaja wiecej sprzętu już nie jest tak popularny bo po prostu niczym szczególnym sie nie wybija. U nas niestety wiele firm jest nieznanych/niepopularnych(nie wiem czemu bo czasem są dystrybutorzy)