Dobry orzech (dylemat): ProTec B2 ??

Bombell
Kontakt:

Dobry orzech (dylemat): ProTec B2 ??

Post autor: Bombell »

Mam dylemat, chciałem zainwestowac w dobry kask, orzech oczywiście. Smigam głownie street, dirt i lekki slope. Bez kasku i ochraniaczy raczej nigdzie sie nie ruszam więc liczy sie dla mnie wygoda no ale przede wszystkim bezpieczeństwo, dlatego moja uwage zwróciły właśnie kaski ProTeca z systemem SXP. Tylko czy opłaca sie wydawać za takie cacko 179zł?? Mial ktoś styczność z tymi kaskami? Na forum ani w sprzetowni nic nie znalazłem.

www.pro-tec.net
Konrad999
Kontakt:

Post autor: Konrad999 »

Ja mam model B2. Kask jest zaje. Gleboko na glowie siedzi, gruba warstwa styropianu. Jest naprawde mega. Kupilem go na allegro za te 179zl...jak kask do mnie dotarl okazalo sie ze w srodku jest 1 para gabek o grubisc 0,5mm. Napisalem do sprzedawcy, ten mi odpisal ze nie powinno byc 2 par gabek (czyli standardowo 0,5mm i 10mm) zastanowilo mnie to, ze skoro kask ma rozmiar 55-56cm to dlaczego sa tylko gabki 0,5mm ktore daja dokladnie 56cm obwodu...a co zludzmi ktorzy maja te 55? Dodam ze kolejny rozmiar to chyba 53-54cm wiec zupelnie maly... kask jest za luzny, lata na glowie, sprzedawca zadeklarowal sie ze sprowadzi mi te gabki teraz czekam na nie...zobaczymy jak bedzie...podsumowujac: jak masz kase to bierz ale dobrze by byl zebys go wczesniej przymierzyl
Bombell
Kontakt:

No własnie w moim przypadku jest tak ze mam obwód głowy 58cm, czyli to odpowiada rozmiarowi L (57-58) no ale te 58 to jest tak na scisk a nie chce zeby mnie uciskal wiec pomyslalem o rozmiarze L/XL bo jest taki i wlasnie on ma te dwie pary gabek.
A jak zachowuje sie przy uderzeniach? ten system cos daje?
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Nie wiem jak orzech o którym piszesz sie zachowuje nie miałem z nim stycznosci. Ja miałem 661 Mullet. I na moje to uratował mi życie a na pewno czaszkę przed pęknięciem.
Spadłem z około 3 m na głowę (drop). Styropian pękł ale głowa cała nawet potem nie bolało tego orzecha mogę polecić w sklepie dałem 120 zł ;)
Po za tym miałem 3 różne gąbki wiec dopasowanie do głowy było spoko ładnie się trzymał.
Bombell
Kontakt:

Jezdzilem w mulecie i okropnie on wyglada i mimo roznych gabek spada na oczy jak glupi, zabic sie mozna. Wiec niech sie wypowiadaja ci ktorzy mielis tycznosc badz slyszeli cos o protecu.
ODPOWIEDZ