Sheram Slider + kontra Travis Single TPC+HEX 150
Sheram Slider + kontra Travis Single TPC+HEX 150
Witam
proszę o krótka i konkretną odpowiedz który amortyzator wybrać ??
Sherman stan super i jest tańszy no i 170mm skoku ale używany.....
Travis .... jest nowy, gwarancja i pewne że nic sie z nim złego nie działo.... bo nie mogło. Skok mniejszy ...
Przyznam że wole twardsze zawieszenie ale mniej bujające.....
I istotna jest dla mnie wytrzymałość, masa na końcu....
Z góry dziękuje za odpowiedzi
proszę o krótka i konkretną odpowiedz który amortyzator wybrać ??
Sherman stan super i jest tańszy no i 170mm skoku ale używany.....
Travis .... jest nowy, gwarancja i pewne że nic sie z nim złego nie działo.... bo nie mogło. Skok mniejszy ...
Przyznam że wole twardsze zawieszenie ale mniej bujające.....
I istotna jest dla mnie wytrzymałość, masa na końcu....
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Travis, tylko pytanie ktory rok czy ma smarowanie open-bath, ja mam takiego no i w porownaniu do semi bath to jest zajebiaszczy,
Moj travis single z tpc+ dziala na tej zasadzie ze jest bardzo miekki (203 mm skoku mozna wykorzystac wiezdzaja w kraweznik jak sie go scisnie jeszcze, albo wjezdzajac w taki podjazd dla wuzkow tez mozna zamknac skok choc tego nie czuć) Ma sie on utwardzac przy szybkim ugieciu jakies ladowanie dropa itp. No i jest regulacja kompresji ja mam na najmniej ustawione bo lubie jak jest miekutko.
A jak chcesz cos twardszego to popatrz na moj podpis,
Moj travis single z tpc+ dziala na tej zasadzie ze jest bardzo miekki (203 mm skoku mozna wykorzystac wiezdzaja w kraweznik jak sie go scisnie jeszcze, albo wjezdzajac w taki podjazd dla wuzkow tez mozna zamknac skok choc tego nie czuć) Ma sie on utwardzac przy szybkim ugieciu jakies ladowanie dropa itp. No i jest regulacja kompresji ja mam na najmniej ustawione bo lubie jak jest miekutko.
A jak chcesz cos twardszego to popatrz na moj podpis,
Travis z 2007
zawsze podobał mi się Sherman (sheram ;] ) długo na niego zbierałem a tu bach :P Travis nie wiele drożej.....
i pytanko o Travisa : jak z tarczą ?? 180 (która obecnie posiadam) wejdzie bez problemu (odpowiedni adapter mam)??
martwi mnie to bo :
Travis z 2007
zawsze podobał mi się Sherman (sheram ;] ) długo na niego zbierałem a tu bach :P Travis nie wiele drożej.....
i pytanko o Travisa : jak z tarczą ?? 180 (która obecnie posiadam) wejdzie bez problemu (odpowiedni adapter mam)??
martwi mnie to bo :
Max. dopuszczalna średnica tarczy hamulcowej: min.200 do 210mm.
nevon do travis tylko wchodzi tarcza 200mn.
Co do obu widelców to oba posiadałem.
Sherman:
+waga
+sztywność
+stosunkowo niski
+\- nie każdemu odpowiada praca tłumika SPV evolve
Travis:
+sztywność
-waga
-wysoki
+praca
W Travisach zdarzają się defekty, najczęściej ulega uszkodzeniu tłumik... Nie działa regulacja tłumienia i kompresji...
W Shermanach zdarzały sie czasami pęknięte mocowania koła (qr20), a w jedno-półkowych to jeszcze regulacja skoku sie notorycznie psuła, ale to ciebie nie do tyczy by myślisz o Sliderze.
U mnie na jednej aukcji jest nowy Slider i drugi używka w stanie idealnym.
Co do obu widelców to oba posiadałem.
Sherman:
+waga
+sztywność
+stosunkowo niski
+\- nie każdemu odpowiada praca tłumika SPV evolve
Travis:
+sztywność
-waga
-wysoki
+praca
W Travisach zdarzają się defekty, najczęściej ulega uszkodzeniu tłumik... Nie działa regulacja tłumienia i kompresji...

W Shermanach zdarzały sie czasami pęknięte mocowania koła (qr20), a w jedno-półkowych to jeszcze regulacja skoku sie notorycznie psuła, ale to ciebie nie do tyczy by myślisz o Sliderze.
U mnie na jednej aukcji jest nowy Slider i drugi używka w stanie idealnym.
wagowo. travis jest lżejszy. ale to nie taka różnica.....
no i sherman to 2pólka..
dalej nie wiem sam... różnica w zakupie jednego a drugiego to 400zł (a to sporo a studencki budżet
) i do shermana dostanę pompkę.
Źródło amorka jest już wybrane. muszę teraz wybrać jedynie między a między....
a np który jest sztywniejszy ??
no i sherman to 2pólka..
dalej nie wiem sam... różnica w zakupie jednego a drugiego to 400zł (a to sporo a studencki budżet

Źródło amorka jest już wybrane. muszę teraz wybrać jedynie między a między....
a np który jest sztywniejszy ??
chyba nie trzeba pisać co wybrałem.......
PS porównanie z duro
http://www.pinkbike.com/photo/1650971/
PS porównanie z duro

http://www.pinkbike.com/photo/1650971/