DHX5 Air vs DHX5 coil vs 5th element vs M. ROCCO TST R/WC ?

czarek.bike
Kontakt:

DHX5 Air vs DHX5 coil vs 5th element vs M. ROCCO TST R/WC ?

Post autor: czarek.bike »

witam... co sie lepiej sprawuje?
wiem, ze to temat jak rzeka...ale chcialbym orientacyjnie wiedziec kto co ma i czy zachwala czy narzeka...

na MTBR.COM rozne opinie sa...szczegolnie o foxach dhx5 air - prawie wszyscy narzekaja na awaryjnosc, wiec nie wiem juz o co tu chodzi.

damper bedzie w sancie vp-free.

rower bedzie raczej uniwersalny, wiec damper ma wytrzymac dh, jak i hopy, dropy lub schodki w miescie.

jak wiadomo 5th elementy sa najlatwiej dostepne, ale wszystkie dampery mam w zasiegu reki takze z kupnem nie bedzie wiekszego problemu...

pozdrawiam
slayerek
Kontakt:

Post autor: slayerek »

revox ;)
czarek.bike
Kontakt:

nie :) ... do manitou nigdy nie mialem zaufania i raczej go nie nabede :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

czarek.bike od dłuzszego czasu irytuje mnie sugerowaniem sie reckami na mtbr. Recki tam sa straszne. Chcesz info to pisz na forum u nich.

Ogólnie Air psuje sie głownie z tego powodu, ze jest montowany w niewłasciwej ramie (niesztywnej i z dużym przełożeniem) i dlatego ludziom sie psuje. Starsze modele czasem przy niskich temperaturach miały problemy ale to już zostało rozwiązane. Sam korzystam z Aira na ramie z 230mm skoku i działa bardzo dobrze. Troche trzeba sie przyzwyczaić ze względu na liniowość w środku skoku ale tak jest bardzo fajny (w mniej progresywnych ramach nie ruszałbym go). Ogólnie do VP-FREE odradzałbym bo jednak przełożenie w tym bajku jest za duże i może ci to aira uszkodzić.

5thów nawet nie ruszaj. To był hit ale tak 3 lata temu. Teraz nikt tego nie używa bo nowe dampery(wszystkie które wymieniłes) sa o niebo lepsze. Przeżytek i imho nie warto inwestować w to kasy.

DHX5 coil w sumie jest takim najbezpieczniejszym strzałem. Mnogość ustawień pozwala ci ustawić go dokładnie pod siebie wiec na bank bedzie ci dobrze dzialać.

O rocco na razie wiadomo mniej ale podobno działa bardzo miekko (jak to marz ;) ) i jest go łatwo ustawić.

Ogólnie jesli lubisz bawic sie w ustawianie dampera i masz bardzo specyficzne wymagania co do pracy bierz dhxa coila. Jesli chcesz miekko i bezobsługowo no to wiadomo, ze to zawsze marz ;) Tyle, ze w sumie DHX bardziej sprawdzony ale to już twój call.
czarek.bike
Kontakt:

Spaced pisze:od dłuzszego czasu irytuje mnie sugerowaniem sie reckami na mtbr. Recki tam sa straszne. Chcesz info to pisz na forum u nich.
hmm, a co ja mam do tego :)? pierwszy raz cos takiego napisalem...a nie widzialem zeby ktos inny tez pisal o mtbr.... ale nie wazne...

mozesz cos napisac o 5th?
znajomi maja te dampery i generalnie wszyscy sa zadowoleni...

poza tym praca 5th chyba bardziej mi odpowiada niz dhx...chociaz nie wiem, bo jezdzilem na dhx3 i 4. na 5tce jeszcze nie...
dhx'y maja to do siebie, ze sa lekko "zamulone" i nie chodzi tu o regulacje tylko o ogolna prace...

jesli chodzi o zabawe w ustawienia dampera to nie robi mi to roznicy, bo zrobie to tylko raz i bede jezdzil (chyba, ze ktos mi to umyslnie lub nie przestawi lub cos sie stanie z damperem)

co do wymagan.... ma byc bardzo czuly, dobrze dzialac przy zjezdzie i nie wybuchnac jak bede latal jakies dropy...

dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

czarek.bike ogólnie tak sie przypominam zawsze jak ktoś porusza temat mtbr. Tak żeby ludzie pamietali. Nic osobistego.

Ogólnie 5thy nie pracuja źle. Pracuja całkiem nieźle ale po prostu można mieć coś lepszego.

Problem z muleniem w 3 i 4 mam wrażenie wynika z tego, że usunieta regulacja bottom out i pro pedal nie oznacza, ze obie te opcje sa ustawione na 0, tylko na jakąs ustaloną do danej ramy wartość. Oba wpływaja na prace i własnie to te funkcje wpływaja na zamulanie. U mnie w airze obie funkcje sa wyłaczone i zamulania nie ma wcale.

No ale jak nie ufasz to dla wygody zawsze jest roco. Raz ustawisz, dośc prosto i w droge. Nie słyszałem opinii o zamulaniu. Podobno bardzo ładnie pracuja w zestawie z przednim marzem.

A co do revoxa to jest to inna klasa niż stare swingery czy metele. Revox to amor z wyższej półki i warto w niego inwestować. Pytanie tylko czy masz $$$ i czy wejdzie do VP-Free. Swoja droga nowe swingery juz pracują lepiej od starych.

Zawsze jak masz kase możesz sobie zamówic Avalancha z ustawieniami dokładnie pod swoją rame(mówisz gosciom z avy co masz, a oni tunuja ci damper dokładnie pod to jak jezdzisz i jaka masz rame) i z hi-low speed adjusterem.
ODPOWIEDZ