pykanie/strzelanie.. tylko nie wiadomo gdzie..
pykanie/strzelanie.. tylko nie wiadomo gdzie..
Siemano
Otóż.. wydobywają się z mojego roweru takie oto dźwięki. Wydaje się, że to z okolic sterów, ale zmieniałem je ostatnio i na poprzednich to trzaskanie tez występowało. Kokpit niedawno zmieniałem, a żeby wyeliminować mojego z podejrzeń marcoka to nawet włożyłem pajka.. Czy to możliwe żeby to pykanie występowało np w piaście w przednich kole albo pękała obręcz albo pykały nyple? <nie mam pojęcia o czym pisze.. tak tylko spekuluje> Miał tak kiedyś ktoś? zaznaczam, że występuje to tylko wtedy gdy hamuje przednim hamplem albo nawet wystarczy jak zrzucę przednie kolo <oczywiście założone do roweru> nawet z małej wysokości.. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
aha.. pytanie miało być o to czy dźwięk może "przejść" przez amora i wydawać sie może ze to stery?
Otóż.. wydobywają się z mojego roweru takie oto dźwięki. Wydaje się, że to z okolic sterów, ale zmieniałem je ostatnio i na poprzednich to trzaskanie tez występowało. Kokpit niedawno zmieniałem, a żeby wyeliminować mojego z podejrzeń marcoka to nawet włożyłem pajka.. Czy to możliwe żeby to pykanie występowało np w piaście w przednich kole albo pękała obręcz albo pykały nyple? <nie mam pojęcia o czym pisze.. tak tylko spekuluje> Miał tak kiedyś ktoś? zaznaczam, że występuje to tylko wtedy gdy hamuje przednim hamplem albo nawet wystarczy jak zrzucę przednie kolo <oczywiście założone do roweru> nawet z małej wysokości.. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
aha.. pytanie miało być o to czy dźwięk może "przejść" przez amora i wydawać sie może ze to stery?
heh... no wlasnie mailem to samo. I powiem Ci ze nie dowiedzialem sie od czego to. Tez z przodu jak hamowalem albo jak wyrywalem do manuala... Tak od sterowki mi szlo(a mam duro wiec to mozliwe...). Zaczelo sie jak trenowalem whipa i pare razy krzywo wyladowalem. Pozniej samo przestalo, a teraz mam uszkodzona korbe wiec nie jezdze, jak bedzie rower to musze sie zainteresowac co to, bo jak sterowka to nie bedzie dobrze;/
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
Wiesz co, z twojego opisu nie można wiele konkretów wysnuć, jednak apropo strzelania i innych dziwnych dźwięków z przednich okolic roweru to mając jeszcze piastę na kulkach miałem założoną tarczę która ni oddawała wystarczająco dobrze ciepła i rozgrzewał się korpus piasty, co powodowało rzednięcie smaru, i trzaski w piaście (obijały się kulki o siebie) ale przy okazji wypadła bieżnia wewnętrzna, co skończyło się już kupieniem nowej piasty.
-
- Kontakt:
tomek059 no wlasnie o to mi chodzi... Mam to samo;/ Wie ktos od czego to moze byc? Bo wlasnie tak jakby od sterowki/mostka;/
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
-
- Kontakt:
wg mnie tego pstrykania moga byc dwie przyczyny (jesli to faktycznie jest z przodu)
1. gwiazdka/szyszka moze byc na ktoryms "platku" wykrzywiona lub ktorys kolniez (ja tak mialem z gornym) poprostu zaczal pekac w miejscu laczenia sie z gwintowana tulejka w ktora wchodzi sruba
2. wbew pozorom moga to byc szprychy/szprycha ktora jest za luzna lub za mocno naciagnieta wzgledem tej z ktora sie kzyrzuje i podczas obrotu kola gdy te szprychy sa dociazone masa rowera + jezdzca (sa prostopadle to ziemi) "ocieraja sie" wydajac dziwne dzwieki podobne do pstrykania
1. gwiazdka/szyszka moze byc na ktoryms "platku" wykrzywiona lub ktorys kolniez (ja tak mialem z gornym) poprostu zaczal pekac w miejscu laczenia sie z gwintowana tulejka w ktora wchodzi sruba
2. wbew pozorom moga to byc szprychy/szprycha ktora jest za luzna lub za mocno naciagnieta wzgledem tej z ktora sie kzyrzuje i podczas obrotu kola gdy te szprychy sa dociazone masa rowera + jezdzca (sa prostopadle to ziemi) "ocieraja sie" wydajac dziwne dzwieki podobne do pstrykania