pykanie/strzelanie.. tylko nie wiadomo gdzie..

pha0n
Kontakt:

pykanie/strzelanie.. tylko nie wiadomo gdzie..

Post autor: pha0n »

Siemano
Otóż.. wydobywają się z mojego roweru takie oto dźwięki. Wydaje się, że to z okolic sterów, ale zmieniałem je ostatnio i na poprzednich to trzaskanie tez występowało. Kokpit niedawno zmieniałem, a żeby wyeliminować mojego z podejrzeń marcoka to nawet włożyłem pajka.. Czy to możliwe żeby to pykanie występowało np w piaście w przednich kole albo pękała obręcz albo pykały nyple? <nie mam pojęcia o czym pisze.. tak tylko spekuluje> Miał tak kiedyś ktoś? zaznaczam, że występuje to tylko wtedy gdy hamuje przednim hamplem albo nawet wystarczy jak zrzucę przednie kolo <oczywiście założone do roweru> nawet z małej wysokości.. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

aha.. pytanie miało być o to czy dźwięk może "przejść" przez amora i wydawać sie może ze to stery?
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

heh... no wlasnie mailem to samo. I powiem Ci ze nie dowiedzialem sie od czego to. Tez z przodu jak hamowalem albo jak wyrywalem do manuala... Tak od sterowki mi szlo(a mam duro wiec to mozliwe...). Zaczelo sie jak trenowalem whipa i pare razy krzywo wyladowalem. Pozniej samo przestalo, a teraz mam uszkodzona korbe wiec nie jezdze, jak bedzie rower to musze sie zainteresowac co to, bo jak sterowka to nie bedzie dobrze;/
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

ja mam coś takiego, jak gwałtownie przyspieszam i macham rowerem na boki to też tak mam, u mnie jest to wina mostka, nie wiem czy przy mocowaniu sterówki czy kiery, ale chyba sterówki
misiuk666
Kontakt:

Post autor: misiuk666 »

Wiesz co, z twojego opisu nie można wiele konkretów wysnuć, jednak apropo strzelania i innych dziwnych dźwięków z przednich okolic roweru to mając jeszcze piastę na kulkach miałem założoną tarczę która ni oddawała wystarczająco dobrze ciepła i rozgrzewał się korpus piasty, co powodowało rzednięcie smaru, i trzaski w piaście (obijały się kulki o siebie) ale przy okazji wypadła bieżnia wewnętrzna, co skończyło się już kupieniem nowej piasty.
Wojtas90
Kontakt:

Post autor: Wojtas90 »

spróbuj skręcić wszystko (kiere,mostek itp itd) na dosłownie minimalnej ilości smaru... ja kiedyś też miałem taki problem że jak jechałem nawet po nierówności to mi coś skrzypiało ale potem się uspokoiło samo hm :-)
pha0n
Kontakt:

wszystko mam wysmarowane gęstym smarem;/ a piasta to ns roller dh tegoroczny
Pawelpless
Kontakt:

Post autor: Pawelpless »

hmm...
Kiedyś miałem podobnie wydawało mi się że to może iść z amora ( ten oddźwięk strzelania ) lecz okazało się że to wina korby :mrgreen: :wink:
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

tomek059 no wlasnie o to mi chodzi... Mam to samo;/ Wie ktos od czego to moze byc? Bo wlasnie tak jakby od sterowki/mostka;/
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

sprawdz dokladnie rame czy ci nigdzie nie peka
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

;o weź pogadaj z jakimś znajomym i przekładajcie po jednej części i zobaczysz kiedy to zniknie, ja mam drugi mostek i go wsadziłem, okazało się że to jego wina
szok231
Kontakt:

Post autor: szok231 »

to jest chyba wina sterówki bo miałem :pike, z1 sport, z1 2003hscv, i wszystkie strzelałyna sterowce.
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

po pierwsze nie pisze sie pajk tylko PIKE ;p..

skoro zmieniles amora to wydaje mi sie ze to moze byc w sterach.. moze je zle masz skrecone albo wymien lozyska.. ;) albo to wina piasty w ktorej tez moga byc zjechane lozyska..
pha0n
Kontakt:

wymieniałem wszystko! jeszcze ostatnio koło kumpla sprawdziłem i to tez nie to ;/ obawiam sie ze mi ramka strzela;/ Michal4X - pisze pajk bo mi tak wygodniej;]
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

nie no spoko.. jak kto woli..

a jaka masz ramke..??

a moze to ci nie strzela gdzies z przodu tylko moze suport?

sam juz nie wiem..
pha0n
Kontakt:

cocker'a mam, ale używkę kupiłem i jeździłem parę miesięcy bez problemów i teraz wyszło.. a z supportem nie miałem nigdy problemów i nie myślę ze to on zwłaszcza ze cały rower przeserwisowałem w tym tygodniu już.. część po części..;/
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

mi też coś strzela w sterach jak by :? albo w tylnym kole i też nie wiem czego to przyczyna :)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Stery a tylnie koło dosc daleko sa. Ale najlepiej i tak jest wszytsko rozebrac, wyczyscic, nasmarowac wszystkie lozyska. Złozyc z powrotem, wyreguloac i musi dobzre dzialac. I nic strzelac nie powinno.
pha0n
Kontakt:

Bombell tak właśnie zrobiłem.. ;/ i dalej pyka.. ba, nawet ciut sie nie zmniejszyło wręcz teraz pyka głośniej, wyraźniej i bardziej precyzyjnie ;d Naszła mnie pewna mysl.. czy sterówka mogla sie obruszać albo ociupinkę wyjść jeżeli nie nabijałem jej tym cudem lecz naciągałem na maxa szyszką?
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

wg mnie tego pstrykania moga byc dwie przyczyny (jesli to faktycznie jest z przodu)

1. gwiazdka/szyszka moze byc na ktoryms "platku" wykrzywiona lub ktorys kolniez (ja tak mialem z gornym) poprostu zaczal pekac w miejscu laczenia sie z gwintowana tulejka w ktora wchodzi sruba

2. wbew pozorom moga to byc szprychy/szprycha ktora jest za luzna lub za mocno naciagnieta wzgledem tej z ktora sie kzyrzuje i podczas obrotu kola gdy te szprychy sa dociazone masa rowera + jezdzca (sa prostopadle to ziemi) "ocieraja sie" wydajac dziwne dzwieki podobne do pstrykania
ODPOWIEDZ