Matura ustna polski

Mol
Kontakt:

Matura ustna polski

Post autor: Mol »

Witam mam taka mała prośbe powoli zabieram sie za moja prezentacje... czas ucieka troche juz szperalem w necie nad moim tematem a mam porownac film z jego literackim pierwowzorem. Wybralem sobie wojne swiatow i jesli ktokolwiek ma jakies recenzje na temat tej ksiazki to prosil bym o mala pomoc. O filmie znalazlem juz dosc duzo informacji natomiast o ksiazce prawie nic.
Moze ktos z was posiada jakies czasopisma lub gazety w ktorych byly o niej jakies recenzje ??
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

szczerze powiedziawszy to polecałbym Ci przeczytać tą książkę po obejrzeniu filmu i robienie notatek na bierząco.

Wiem, że to wersja nie dla lenia, ale masz czas, to mozesz sobie na to pozwolić.
Sedrik
Kontakt:

Post autor: Sedrik »

jesli mam byc szczery...(sam wlasnie przechodze przez mature) to na Twoim miejscu wybralbym cos o czym komisja bedzie miala pojecie i uzna ze traktujesz jezyk polski na powaznie.
tak wiec moja propozycja dla Ciebie jest Wesele. Film jak i ksiazka (wg. nauczycieli) bardzo dobra. Takze skup sie raczej na czyms takim...
http://www.pinkbike.com/photo/927858/
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

kurcze, tak brnięcie w temat bez przeczytania ksiażki to troche głupota jak dla mnie i nawet mając prezentacje gotową wolałbym wiedzieć o czym mówie i przeczytać juz choćby ta książke. Jednak co do Wesela to matooooo książki bym nie przetrawił nijak, a film oglądalismy i poprostu zygac mi sie po tym chciało, nienawidze tego typu czegoś :|
http://dhcyc.pinkbike.com
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

Sedrik komisja wyzej ocenia przyklady z poza minimum programowego, ktore, niestety dla Mola, zawiera Wesele.
Wells to nie podrzedny autor fantasy i imo wybor w 100% trafiony.

Najlepiej, tak jak mowi Jaca, przeczytaj ksiazke a opracowaniami ulatwisz sobie omowienie. Moze byc trudno znalezc jakies w necie, jak nie dasz rady, to popatrz w ksiegarni, czy nie ma jakiejs wersji z dobrym wstepem, takie wstepy czesto duzo wyjasniaja i omawiaja.

PS moze warto cos wspomniec o tym numerze jak w USA w radiu puszczali wojne swiatow w taki sposob, ze pol kraju wpadlo w panike (spiker brzmial jak reporter relacjonujacy na zywo). Poszukaj o tym i mozesz wspomniec np ze film wywoluje/nie wywoluje takiego wrazenia.
http://bodzio.pinkbike.com/
Mol
Kontakt:

Post autor: Mol »

Ksiazke czytam juz koncze wiem juz czym sie rozni od filmu jest tego troche. Problem polega na tym ze polonista radzi aby powolywac sie tez na rozne recenzje a o ksiazce prawie nic nie znalazlem o filmie jest i to dosc sporo.

Specjalnie nie chce mowic o rzeczach ktore komisja zna wy expo ze tak sie wyraze. Rok temu koles zrobil prezentacje o fantasy i komisja nie wiedziala o co pytac zdal na 100% :). o Weselu jest pelno gotowych prac w necie a ja chce to zrobic samemu a jedynie pozniej dam to komus do sprawdzenia i tyle.

Mozemy ten temat rozwinac i kazdy kto bedzie mial jakis problem z ustna maturka niech tu pisze moze przynajmniej komus uda sie znalezc pomoc
ODPOWIEDZ