Tutaj o tym jak bardzo kiddy wheel wymięka, czyżby rowerek dziecinny?załóżmy że z kolem 29" urywamy z czasu przejazdu moze z dwie max trzy sek. , myślisz że ktoś chciał by jeździć na takim "czymś"(nie czaujmy się ale te OROMNE KOLA sa ochdne ) dla tych 2 sek. bo ja osobiście NIE !
Wierz mi czytam tamto forum nałogowo jak i mailuje z producentami np. Ellsworth, ninerbikes, Turner Bikes, Ventana, kilka razy z Santa Cruz, Specialized. To co mówili BCD i Lance Canfield jest przestarzałe jak i testy mike Curiak gdyż wtedy nie było amortyzatorów jak i opon, a teraz już są.Pomijam, ze ja nie widze tego rozwiazania jak widzi to chuck ale to głownie dlatego, ze on nie do konca czytał co pisali BCD i Lance Canfield na tem temat.
Potem jeszcze podałem 2 a jeszcze istnieje 3 tylko nie mam pod ręka linku. A to ze nie widać większych kół to w sumie o to chodzi, a moze poprostu to duza rama. między 622mm a 559mm to tylko 63mm wiec może być teog nie widać. GF jaki zawodnicy holenderscy walcza o wprowadzenie 698mm obręczy do produkcji i nazwa je 32 cale. Po co takie wielkie koła? Ano dla wysokich od 19 claowych ram bo tam jeszcze wcisniemy takie koła. Uważacie że to za dużo?na razie na poczatku tematu jest tylko 1 baj dh pod 29'' i moim zdaniem nawet nie bardzo widac te wieksze koła.
Zgadza się bo w szerszej oponie zmieści się więcej powietrza, które na większej powierzchni zamortyzuje podłoże. Zaleta więskzego koła tutaj jest taka ,że nie musisz uzywac idelatycznie grubych opon od Xc po DH a przez to zrzucic nieco na wadze. Pozatym cieńsza oponą łatwiej manewrować.Ja Ci tu obliczyłem jaki odpowiednik objętości uzyskasz dla kola 26"
I jak widzisz to mała różnica, znacznie mniejsza niż starasz się udowodnić
Twierdzę, ze np na 26x2,6" można jeździć na dokładnie takim samym ciśnieniu jak na 29"x2,4"
ramy mtb 29 i 26 maja rozna geo, ramy do dh dla roznych rozmiarow kol tez beda mialy inne geo. trzeba poczekac na sztucce przystosowane do innych parametrow. i dopiero porownywac.
No sztućce już sa. Pojezdzij na nich w DH to odwiedzimy cie w szpitalu. A to, że bedzie 1 sztuciec drogiej(do tego pewnie jeszcze droższy niż zwykle WB) i mało dostepnej firmy to jeszcze wiosny nie czyni.ChuckNorris pisze:ztucce juz są np. WB, manitou 47mm, RST 44mm, Fox 44mm i G2 fox 51mm Reba G2 51mm, German A około 48mm, Maverick Duc 32 48mm
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=344920 zreszta przejzyj cały wątek nie tylko pierwszy post, który jest nieaktualny. WB będzie pracować nad wiekszym offsetem w DH.
Chuck ten rower nie zmiesciłby sie w żaden zakret. Miałby dodatkowe 4.5'' rozstawu osi. To jest 10% długosci nowoczesnej maszyny DH. Sry ale wali ci na czerep.Idelany rower DH to 32" przód i 29" tył dla człowieka około 185cm a im wyższy i cięższy zawodnik tym te róznice w wadze stają się jedynie ułamkami procentów.
Na MBA to ludzie sa raczej niscy. Moja Mama robiła, a ona ma 157cm wzrostu :P A tak powaznie to Peat, Rennie i Minaar maja ponad 190cm wzrostu i jakos sobie radza z mniejszymi zawodnikami.ChuckNorris pisze:Napewno zaden zawodnik MBA nie jeździłby na DH 26" bo to jak wy byście jeździli na 20"
SeraaX
No tak kazdy głupi ma kase na amora na zamówienie. Juz to widze ta rewolucje gdzie wszyscy robia sobie rowery na zamówienie.ChuckNorris pisze: Bardoz otwarci ludzie nawet sa gotowi zrobić na zamówienie inny offset amortyzatora.
W XC wygrywają linki w moim artykule + linki w wątku ogólnym o 622mm w mtb. W DH BCD był 12 World Cupjak dla mnie nie ma co polemizowac, trzeba poczekac, moze cos w kwesti tych Duzych kółek cos sie wyjasni, bedzie mozna podac lepsze i konkretniejsze argumenty a "piloci" 29 -era zaczna wygrywac
nigdy sie nie dogadacie bo tak naprawde nie ma dowodow na t
o ze te kola sa lepsze, poczekajmy na lepszy wybor obreczy, opon RAM, szprych, piast, detek,(...) oczywiscie w rozsadnych cenach i przystosowanych do sportow ex a nie szosy.
Tam wszystkie sa pod 29" nie ma tam nic o 26" bo tamto forum jest ywlacznie o 29erach.A co do amorow na 29 to nie moge zbytnio wygrzebac w powyzszym linku chucka jakiegos widla na 29
tutaj stop. chyba sie nie zrozumielismy pisałem o tym że posty z poczatku tamtych wątków sa sprzed kilku lat, kiedy to nie było odpowiednich komponentów i dlatego uwagi są nieco przestarzałe.ChuckNorris ale akurat chyba nie wiesz na czym stoisz mówiac, ze projekt bcd jest przestażały(swoja droga sugerowanie przestażałosci pomysłów
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 1 gość