os 20mm- koniecznosc?
os 20mm- koniecznosc?
witam
stoje przed kupnem nowego amorka i nasuneło mi sie pyt., czy os 20 mm jest tak na serio potrzebna? mam sztywna ramke, planuje amorka o skoku max 130 mm, a jazda- takie zabawy w lesie, nizina;) czy na takie potrzeby warto zmieniac kolo na 20mm? dodam ze zalezy mi na wadze amorka;) podejrzewam ze komplecik widelca i kola na 20mm bedzie ciezszy, niz cosik podobnej klasy na 9mm?
poz!
stoje przed kupnem nowego amorka i nasuneło mi sie pyt., czy os 20 mm jest tak na serio potrzebna? mam sztywna ramke, planuje amorka o skoku max 130 mm, a jazda- takie zabawy w lesie, nizina;) czy na takie potrzeby warto zmieniac kolo na 20mm? dodam ze zalezy mi na wadze amorka;) podejrzewam ze komplecik widelca i kola na 20mm bedzie ciezszy, niz cosik podobnej klasy na 9mm?
poz!
Kiedyś czytałem w Bike Action albo w Bike Board że ssztywna ośka wydłuża życie amora 3 krotnie wieć chyba nie ma się nad czym zastanawiać pozatym mi się nie wydaje żeby qr20 była cięższa poniewaz tam masz tylko leciutką ośke a jak masz 9mm to masz oske w pieście i do tego szybkozamykacz to kolejna ośka kóra przechodzi przez ośke w pieście a to swoje waży.
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
Panowie on ma amorza 130mm skoku!!! To jest w najwiekszym razie sprzet do enduro. Przedłuza zycie ale jak sie umie jezdzic i dbac o sprzet to amora nie połamiesz w Enduro. Sam jeszcze na zwykła oś na starym mozo soul x i moze nie jest tak sztywny jak mogłby być ale nie potrzebuje tej dodatkowej sztywnosci. Spokojnie styka, a rower jest lzejszy (lekko ponad 12kg za fulla 140/120mm). Jak lekkie enduro to nie widze powodu być na oske stała przechodził. Jak cos skaczesz ponad 1/2 metra wysokosci to pewnie jeszcze ale do jazdy to nie ma sensu.
Lepiej odrazu sztywna. Potem jak zaczniesz robic wieksze rzeczy to odczujesz roznice.
Dobrze mowisz, tylko potocznie mowi sie qr20 i kazdy wie ze chodzi o sztywna os, wiec nie widze powodu do klutni.okok pisze:
Karol85 tak? A mi się wydaje że QR znaczy Quick Release (szybko zamykacz) i tak określa się patent Marzocchi z szybkozamykaczem w ich amorach z osią 20mm, ale może niech ktoś jeszcze się wypowie i zobaczymy kto ma rację.
Sztywna oś zwieksza wytrzymałość amortyzatora, sztywna oś wydłuży żywotność widelca. QR20 poprawia prace całej konstrukcji przez co naprężenia i siły działające na widelec podczas jazdy i skoków rozkładają sie na całą konstrukcje, a nie głównie na korone, co wpłynie na to, że amortyzator nie ulegnie rozwaleniu przez dłuższy czas bo nie jeden jego element bedzie dostawał bardzo po dupie tylko negatywne siły rozejdą sie po całości.
KUPUJ QR20 !!!
KUPUJ QR20 !!!
Zapewne o ten artykuł ci chodziłoKarol85 pisze:Kiedyś czytałem w Bike Action albo w Bike Board

http://www.bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=917
aaaahahahahahahahaha <wysmiewacz>Karol85 pisze:qr20 to okreśnlenie sztywnej oski a QR9 miekkiej.
wez sie zastanow co piszesz! jak sie nie znasz to nie pisz glupot!!
QR oznacza quick relase (jak ktos juz napisal wyzej) i to jest patent Marzocchi. aha, i !! NIE MA !! piast na QR i wbijcie to sibe do glow!!!!
bike86 os 20 znacznie poprawia sztywnosc widla i wyzluza jego zywotnosc nawet jesli jezdzisz tylko enduro i nie sadze ze komplet amor pod os 20mm z piasta pod 20mm wazy jakos znacznie wiecej od amora pod 9mm z piasta na 9mm.
Dlaczego zakładacie od razu, że ktoś będzie szedł w stronę FR ? W Enduro kupowanie amorka na oś 20mm nie ma sensu. Lepiej dobra piastę. Dobry amortyzator jest wystarczająco sztywny bez 20 mm ośki.
W zależności od tego co i jak sie jeździ dobiera się sprzęt a nie kupuje najbardziej pancerny jaki sie da
W zależności od tego co i jak sie jeździ dobiera się sprzęt a nie kupuje najbardziej pancerny jaki sie da
tu już chyba wszystko ładnie zostało wyjaśnione, podsumowując:
jeździsz enduro (bawisz się tylko w jeżdżenie po lesie, umiarkowanie trudne zjazdy, podjazdy itd), weź na zwykłą oś
jeździsz agresywniej, lubisz czasem na czymś skoczyć, weź sztywną. Apetyt rośnie w miarę jedzenia (jeżdżenia
) i z czasem przekonasz się, że to był dobry wybór.
jeździsz enduro (bawisz się tylko w jeżdżenie po lesie, umiarkowanie trudne zjazdy, podjazdy itd), weź na zwykłą oś
jeździsz agresywniej, lubisz czasem na czymś skoczyć, weź sztywną. Apetyt rośnie w miarę jedzenia (jeżdżenia