SKRĘCANIE SPRĘŻYNY (650 lbs A 750 lbs)
SKRĘCANIE SPRĘŻYNY (650 lbs A 750 lbs)
Witam wszystkich. Mam dość ważne pytanie... czy jeśli skręce sprężyne 650 lbs to czy otrzymam wartość jakby było 750 bez mocnego skręcania tylko tak żeby był ścisk?? Bo mam 750 i moge kupić 650 (do Signa FR) i nie wiem czy sie opłaca (65 kg) i jeżdże sporo w urbanie i lubie poskakać jakieś spore dropoy, hopki i gapy... nie mam platformy powietrznej (Fox Van R - chyba 2005) i dlatego jeżdże na takiej twardej by nie dobijać na dropach. Prosze o porady głównie dotyczące początku tematu...
p.s. sorki za te duże litery w temacie ale chce żeby sie wyróżniał
-------------------------------------------
O ile ogniw na damperze można max skręcić sprężyne?? Mam Vanilke R
p.s. sorki za te duże litery w temacie ale chce żeby sie wyróżniał
-------------------------------------------
O ile ogniw na damperze można max skręcić sprężyne?? Mam Vanilke R
Ja ważę podobnie jak ty i też mam signa, u mnie to minimalnie skręcona 650lbs ale ja raczej nie latam niczego dużego a zależy mi na czułym zawieszeniu podczas zjazdu. Jak czujesz że 750 to za dużo to kup 650, zawsze możesz spróbować obie sprężyny i jedną potem sprzedać dalej.
Sprzedam sprężyę 850 lbs dł 115 mm,mostek Hussefelt 40mm
MUSZEL tez mam signa. Waze 72-75 kilo i na seryjnym zesroku z 850 lbs bylo baaaardzo twardo, szczegolnie na skrzycznym gdzie jest mnustwo kamieni. Teraz mam swingera x4 600 lbs i do DH nadaje sie idealnie gdzie sag powinien byc 35-40 %. Takze wszystko zalezy do czego bedziesz uzywal tego bajka, jezeli dropy to proponowal bym ci twardsza sprezyne. Przykrecajac zpresyne raczej nie zmieniasz zabardzo jej twardosci, zmienia sie natomiast skok.Coz z tego skoro damper bedzie mial wolne skoro skrecisz spresyne i skok sie skonczy.
http://pl.youtube.com/watch?v=D7CVrVW0lYc
ooo- ja sie podepne do tematu...mam manitou metel rp, z tym 'super' systemem platform plus, waze 73-75kg a mam sprezyne 500, czy przez to mi dobija przy dropach i hopach niektorych ze az piszczy:P?bo ja to po prostu podkrecalem damper zeby wolniej pracowal, i odbijalmale to sie przeklada na jakosc<nie wybiera '*******', tylko konkrety..>
http://img165.imageshack.us/img165/2029/beztytuuwm8.png
ADDyFG no jesli ci damper dobija to raczej wina sprezyny...jest za miekka...bo 500 to troche miekka sprezyna do signa skoro inni maja 600-650-750....
kup sobie jakas 650 i powinno byc gites...ale lepiej niech sie uzytkownicy signa wypowiedza....
bo ja nie mialem tej ramki nigdy
kup sobie jakas 650 i powinno byc gites...ale lepiej niech sie uzytkownicy signa wypowiedza....
bo ja nie mialem tej ramki nigdy
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
skrecanie nic nie da . musisz zmienic sprezyne. mozesz skrecic sprezyne o kilka procent i o tyle wzroznie nie tyle wardosc bo ta sie nie zmenic ale sila potrzebna do wykonania wykonania jakiegokolwiek ugiecia.MUSZEL pisze:Witam wszystkich. Mam dość ważne pytanie... czy jeśli skręce sprężyne 650 lbs to czy otrzymam wartość jakby było 750 bez mocnego skręcania tylko tak żeby był ścisk?? Bo mam 750 i moge kupić 650 (do Signa FR) i nie wiem czy sie opłaca (65 kg) i jeżdże sporo w urbanie i lubie poskakać jakieś spore dropo

sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
skrecaniem sprezyny ustawiasz sag nie twardosc oczywiscie. sprezyny nie skreca sie bardziej niz 8mm, tak producenci zalecaja. a ilosc sagu to zalezy jak kto lubi od 10% do 40 nawet ale na polskie warunki to 25 jest w pyte. No i jeszcze jedno skrecanie sprezyny nie zmniejsza skoku bo amor dobija tlokiem a nie sprezyna, na chyba ze masz za krotka to przed pierwszym dropem zrob damperowi krzyzyk na gwincie i poblogoslaw go x)
wymiot8 i o to mi chodzilo ze moze byc wlasnie za krotka sprezyna jak za mocno sie skreci wiec lepiej za bardzo nie bawic sie tym tylko zmienic sprezyne...
W mojej instrukcji za maanitou jest napisane ze do dh 30-45%. Wszystko jednak zalesy od waronkow w jakich jezdzimy tzn. od samej trasy i od tego jak zezdzimy.
kar0l jestem ciekawe jak ustawisz te 28%... a moze jednak 28,5%
W mojej instrukcji za maanitou jest napisane ze do dh 30-45%. Wszystko jednak zalesy od waronkow w jakich jezdzimy tzn. od samej trasy i od tego jak zezdzimy.
kar0l jestem ciekawe jak ustawisz te 28%... a moze jednak 28,5%

http://pl.youtube.com/watch?v=D7CVrVW0lYc
Oczywiście się mylisz. Ustawia i twardość i sag jednocześnie. Proponuje przyjrzeć się charakterystyce sprężyny - co i jak wzrasta wraz ze ściśnięciem.
skrecaniem sprezyny ustawiasz sag nie twardosc oczywiscie.
Przy prawidłowo dobranej sprężynie do długości dampera skok sprężyny po maksymalnym skręceniu i tak będzie większy niż skok dampera. Maksymalne skręcenie sprężyny zależy od producenta i dość różnie jest określane.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprężyna
POLECAM!!!
to rama jest progresywna, a sprężyna to sam juz nie wiem:)
POLECAM!!!
to rama jest progresywna, a sprężyna to sam juz nie wiem:)