Holzfeller vs HONE
Holzfeller vs HONE
a więc tak: mam korbę holzfellera z której jestem bardzo zadowolony, ale mój pakiet właśnie umiera i muszę kupić nowy tzn wydać 135zł (truv gigapipe team dh) zastanawiam się czy nie lepiej będzie sprzedać ramiona holzfellera (mam już kupca :P) i kupić HONE, boję się czy korby wytrzymają w DH tzn śmigam dla zabawy co jakiś czas jade w góry, dropów nie lubię za bardzo, ważę 75kg (za niedługo będzie 80) Więc jest to już jakaś waga, przed holzfellerem miałem blackboxa (poległy gniazda isisu, potem miałem dartmoora dh ramiona skręciły sie na kształt makaronu świderki, potem miałem na testach prowhella dh (czy jakoś tak) ramiona również się skręciły, dlatego pytam czy HONE będzie dobrym wyborem (nowy model z stalową ośką) dla mnie? nie interesuja mnie inne korby ze względu na cenę oraz wagę ;) aaa mój bajk to full 2x8 cali skoku.
Crysis gówo prawda. To zależy od umiejetnosci. Riderzy na całym swiecie jezdza na korbach enduro w DH. Bardziej od hone jednak popularne jest XT. Sprawdza sie podobno duzo lepiej. Ew. jak kasy styknie gravity lighty jak u Górnika wiec jak cos pytajcie go czy mu sie juz pogieły i czy wygladaja jak spegetti ( I Sama Hilla
)

6casey6 jak masz fulla to bierz Hone lub lepiej XT (obie sa ze stalowymi osiami). Będzie to dobra opcja by odchudzuć. U mnie w fullu LXy z alu ośka funkcjonuja juz trzeci sezon bez zarzutów.
No ale jak masz opcje to ja bym bral gravity lighty
jakby XT było na oś 83mm to bym je zapodał do zjazdówki :/
No ale jak masz opcje to ja bym bral gravity lighty
jakby XT było na oś 83mm to bym je zapodał do zjazdówki :/
ja mam już od sierpnia hone model ten z 3 zembatkami zostawilem sobie 2ke resztze wyjebalem i korbe trzyma sie super, moze nie skacze nie wiadomo jakich hop bo raczej smigam po torze 4x. ostatnio tegoroczny zwyciezca superligi Sliczak tez kupil ta korbe i nakurwia ile sie da i korba równiez sie trzyma 0 luzów także moge ci polecic. Co do hollzfelera sie nie wypowiem ale własnie Slipi rozjebal swojego na supporcie Giga pipe.
Jeździłem na starszym modelu LX a właściwie zaczynałem wtedy przygodę z chopami, więc techniki było raczej zero a mimo to dała radę ok 2 lat, na dropach dirtach i 4x. Do dziś jeździ na niej moja mama w xc;]
Można było mieć do niej małe 'ale' jeśli chodzi o sztywność ale to zostało chyba znacznie polepszone przez parę lat i chyba 3 zmiany w kształcie i konstrukcji.
Obecnie jeżdżę na truvie ale z powodu wagi myślę nad zmianą na LX / XT.
==============================
Nie uważacie że LX i HONE to ta sama korba?
To tak apropo problemu co z tych dwóch wybrać;]
LX:
http://www.bikemagic.com/news/images/sh ... nk_big.jpg
HONE:
http://www.fortheriders.com/store/produ ... ductid=742
Jak dla mnie różni się ona tylko pająkiem no i kolorem... podawana waga jest często taka sama.
Można było mieć do niej małe 'ale' jeśli chodzi o sztywność ale to zostało chyba znacznie polepszone przez parę lat i chyba 3 zmiany w kształcie i konstrukcji.
Obecnie jeżdżę na truvie ale z powodu wagi myślę nad zmianą na LX / XT.
==============================
Nie uważacie że LX i HONE to ta sama korba?
To tak apropo problemu co z tych dwóch wybrać;]
LX:
http://www.bikemagic.com/news/images/sh ... nk_big.jpg
HONE:
http://www.fortheriders.com/store/produ ... ductid=742
Jak dla mnie różni się ona tylko pająkiem no i kolorem... podawana waga jest często taka sama.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
masz racje to ta sama korba różni sie tylko kolorem oraz niekiedy materiałem osi:)Dxx pisze:Nie uważacie że LX i HONE to ta sama korba?
jeszcze jedna uwaga, od przyszłego sezonu ma zniknąć LX w dotychczasowym wyglądzie i pojawić sie nowa grupa SLX (do Enduro), prawdopodobnie Hone zniknie - nie odniosło sukcesu. jak sie mylę to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam