No to tak, jak masz amora z mocowaniem na sztywną os (qr20) to piasta też musi miec mocowanie na qr20. W przypadku zwykłego amora(9mm) piasta może być na szybkozamykacz.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
co do juniora to zalezy od rocznika bo byly i na 20mm i na zwykla os. ogolnie to widac na pierwszy rzut oka: jesli piasta ma os na zacisk albo nakretki (rzadko ale sie zdarza) to jest to piasta na os 9mm jesli w miejscu gdzie powinna byc os jest po porstu dziura to jest piasta na 20mm. w widelcach podobnie jesli amor w hakach ma po prostu wciecie to jest na 9mm jesli haki obejmuja os w calosci to 20mm. to tak lopatologicznie mam nadzieje ze pomoglem
to znaczy, że jeśli masz piast pod zwykłą oś (9mm, z szybkozamykaczem) to jeśli chcesz wsadzić sobie Juniora to musisz albo kupić juniora pod zwykła oś, albo zmienić piaste
aha, te Juniorki z 2006 roku bodajrze są w dwóch wersjach - pod QR i pod zwykłą oś... jednak jeśli zamierzasz latać na tym amorku to radziłbym zmienić piaste i kupić amora pod QR...
Mozna ewentualnie dać dotoczyć adaptery, żeby zwykła piasta wchodziła w mocowanie 20-stki, ale rto bez sensu, jak już masz amor na sztywną oś to trzeba to wykorzystać.
Ja powiem tak, jaśli już chcesz kupować amorka to kupuj pod qr, bo to jest wytrzymalsze i rzdziej sie psuje. Lepiej raz zainwestować w oś i piaste ale mieć święty spokój z naprawami, i bedziesz mieć pewność że tego nie urwiesz.
ja sam mam na szybkozamykacz i już 3 razy go urwałem.
Bez przesady, większośc ludu jeździ na 9tkach i jakoś żyją, kolega pisze że jest początkujący więc raczej na początku katować sprzętu nie będzie. Skoro składa sam, znaczy że budżet ograniczony może się zdarzyć, że kupi widelec na 20stkę a potem nie styknie mu na dobry napęd. Sam musi zadecydować co potrzebuje i na co ma siano...