Pedaly SPD do 4x ,dh .. jakie ?

kefas79
Kontakt:

Pedaly SPD do 4x ,dh .. jakie ?

Post autor: kefas79 »

czesc
Chcialbym sobie zmienic pedaly na SPD ,lecz jak patrze na allegro to sa same takie pedaly bardzij do XC ,ENDURO . Szukam takich pedalow co sa jak platfromy tylko na srodku jest taki maly zacisk SPD , chodzi o to ze do plafrom sie fajnie przyzwyczailem ale jesli chodzi o dokrecanie to spd nie ma sobie rownych. Mam pewne obawy, boje sie ze jak bede na trasce 4x ,i na jakiej nandzie np. strace przyczepnosc i dojdzie do gleby to na platformach noga odrazu schodzi z pedala a przy spd ,jak mi sie zaczepie noga i nie bede mogl jej odczepic to marnie to widze;/ albo jak bede gdzies dokrecalch na schodach i jakis zakret ostroy bedzie gdzie trzeba bedzie momnetalnie noge wysunac .Widzialem na zdjeciach briana lopesa on ma takie wlaasnie pedalki ze maly zacisk spd i dobre buty i mu pewnie leciutko noga schodzi, tez kiedys widzialem na fotach cedrica graci. Znacie jakies takie pedaly? a i buty jakie polecanie DX'a ?
dzieki za pomoc :)
fridge
Kontakt:

Post autor: fridge »

buty dx fajne cena w miare 199... co do pedałów to ja miałem vp - 133 polecam ale jakos bez rewelacji. jak masz wieceje kasy to http://allegro.pl/item311518426_kultowe ... formy.html
lub
http://allegro.pl/item313675008_genialn ... ratis.html

Ja osobiscie zrezygnowałem z spd na rzecz butów 5.10 i platform
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Spd to tylko patent i nazwa shimano. Pisz/mów pedały zatrzaskowe. (wiem że się czepiam ale było milion takich tematów :| )

Shimano DX, Crank Brothers Mallet C, Time ewentualnie vp. Raczej skup sie na dwóch pierwszych, nie idzie jednoznacznie wybrać lepszego oba mają swoich zwolenników. Sam polecam i preferuję dx'y.
Tylko nie daj się nabrać na tekst że Cranki się nie zawalają błotem, bo raczej przy dużym błocie i dx'y i cranki są na tej samej półce, tak czy inaczej trzeba kopnąć parę razy w pedał żeby się wpiąć.

Nie chce mi sie enty raz bardziej rozpisywać na ich temat.
:arrow: Sprawdź 'szukaj' i sprzętownie.

Buty te które sie podobają i na które Cię stać. Dzielą sie na buty z mniej i bardziej twardą podeszwą. Twardsze dają większą siłę nacisku na pedał(nieznacznie), ale są chyba mniej wygodne. Chyba, bo już nie pamiętam dokładnie jak to się jeździło w xc :mrgreen:

Co do wypinania, kwestia wprawy, pierwsze parę dni może być ciężkie, potem z górki a z czasem docenia się zcalenie z rowerem. Nie ma myśli "a co jeśli się nie wypnę", jest tylko "napi*rdalaj ile wlezie".

Kurcze i tak się rozpisałem.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

Pedały : DX , Cranki, Time ... to w zasadzie czołówka ulubionych pedałów do tego sportu ... Sam mam gdzieś jeszcze te stare dx-y, ale niestety z zajechaną jedną ośką .

Buty : Generalnie ja od siebie polecam DX-y ... mam je ja, ma je mój kumpel... Poprostu bardzo klawe i sztywne obówie, które jakościowo samo w sobie jest bardzo dobrze wykonane ( mierzyłem buty accenta i przy ściąganiu buta, szwy poszły w sklepie ... )
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
FixxerW11
Kontakt:

Post autor: FixxerW11 »

butki shitmano dx, sa sztywne i zarazem wygodne, na dłuższe wycieczki piesze za bardzo sie nie nadaja ale w konu nie sa do tego przeznaczone, jednak jesli gdzies podejsc do trasy itp. ogarniaja sytuacje w 100%
WWW.WFSPORT.PL
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

time z attack+shimano dx (buty) i to by bylo na tyle w tym temacie.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

tak jak pisza wyżej: DX i TIME

sam mam zestaw pedaly + buty DX i jestem mega zadowolony
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

DX ---> miałem, ale zmieniłem je na Time, które mi średnio odpowiadają...
B_Barczul
Kontakt:

Post autor: B_Barczul »

Hmm ja od siebie polece buty Specialized, http://www.dobrerowery.com/product_info ... ts_id=4406
I pedały Time Z... Set nie z tej ziemi, nie zapycha błotem, łatwo wpiąc i inne bzdety :P
Brring
Steel
Kontakt:

Post autor: Steel »

Mallety +buty DX - wręcz standardowy zestaw i spisuje się świetnie
czerwony
Kontakt:

Post autor: czerwony »

time z c...........l
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Panowie nie mallety!!! Ośki w nich idą okropnie. To nie jest pedał do dh. W najlepszym razie do AM. Nietrwałe cholerstwo.
Lepiej brac pewne time Z o bardzo podobnej konstrukcji albo stare sprawdzone DX'y.
re5pect
Kontakt:

Post autor: re5pect »

pedały no to stare shimano dx, a co do butów to mogą być te do xc. Polecam Diadore Scorpion, niezwykle sztywna podeszwa, kolce do podchodzenia no i jak dla mnie co najważniejsze wygodne:)
gg: 4709451
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

Spaced Tylko, że stare i sprawdzone dx-y to te czerwone dx-y ( te nowe na kompozycie, to już nie to :( ) :) A one z racji na wiek, będą dość już zatyrane, a serwis tani nie jest ... Ja dostałem swoje dx-y od FixxerW11 z nadzieją na zreanimowanie ... no niestety o ile odnowienie wizualne wyszło elegancko, to osi zbyt "bezpiecznie" odratować się domowo na dało, a dorobienie przewyższało ich wartość .... szkoda - miałbym kolejny przedmiot kultu w scottcie :) Tak to niech leżą.... może kiedyś je zrobię, przy lepszym warsztacie , a jak nie, to może gdy się kiedyś dorobię jakiegoś porządnego serwisu w domu, to położę je w gablotce pamięci z innymi kultowymi sprzętami dla "koneserów" :)
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Dxx
Kontakt:

sudi wydaję mi się że Spaced miał na myśli po prostu sh dx'y, a nie czerwone używki ... przynajmniej sam bym nie polecał używanych pedałów do ostrej jazdy które mają już trochę lat.... chodź możliwe że jeszcze gdzieś leżą czerwone nówki w jakimś zapomnianym sklepie :)
Osobiście jeżdżę parę lat na tych z ciemną platformą i zastanawiam się nad zmianą na nowe z kompozytową.... nie dlatego że te nie dają rady... po prostu ta waga :mrgreen:
[b][SPRZEDAM]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

sudi ale te stare nie sa jakies strasznie gorze. Materiał platformy od nowych ludzi odstrasza po prostu ale trzeba isc z duchem czasu. Ja mam dxy niby stare czerwone, jeszcze w dobrym stanie ale jeszcze jakis czas sie z nimi nie rozstane bo pare innych wydatków wczesniej mam na liscie ;)
Dxx
Kontakt:

"Materiał platformy od nowych ludzi odstrasza po prostu ale trzeba isc z duchem czasu."

Dokładnie, właśnie, tak.
[b][SPRZEDAM]
ODPOWIEDZ