Zmiana skoku drop off III

kubek-fish
Kontakt:

Post autor: kubek-fish »

ok dzienki wielkie jesteście super :mrgreen:
Dh/Fr WOW !!
korzem
Kontakt:

Post autor: korzem »

A ja mam takie pytanko. Rozebrałem Dja I 03 i tam żeby wyjąc tlumiki potrzebne są szczypce seeger'a,, oba ładnie wyłażą. Rozebrałem natomiast DJa III 05 i tam niema żadnych opasek, golenie są tak zakończone od dołu że się nie wyjmie tych pierścieni blokujących. Jak mogę wyjąć te tłumiki?
...
bottle
Kontakt:

Post autor: bottle »

ja miałem drop-off a comp z 2005 roku do kony był wkładany jako 110mm. Oddałem go do serwisu w celu wymiany oleju i ew. próby zmiany skoku na 130mm. Olej zmienili, a okazało się że wystarczyło wyjąć plasikową tylujkę o dł 2cm (skutek = 130mm skoku). Obecnie sam rozebrałem tego amorka i siedzi tam jeszcze jedna 2cm tuleja plastikowa pod sprężyna co sugeruje że po jej wyjęciu mam 150mm... Domyślam sie że u Ciebie jest podobnie. rozłożenie tego marzocchi nie różni się tak naprawde wiele od rozkładania RST:P acz kolwiek troszkę tak z uwagi na obecność oleju. mam fotki z całej tej operacji mogę przesłać na maila. Pozdro:)
P.S. Ja wymieniłem na olej 5w bo wtedy szybciej rozpręża sie amortyzator- polecam:)
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Witam, miesiąc temu wyciągałem sobie Drop Offa 4 2006 na 150mm skoku. Sama zmiana skoku jest łatwa, pieprzyłem sie z o-ringami ale i je pokonałem, wyciągałem podkładkę 2cm w prawej a w lewej 4 cm przeciąłem na 2 cm. Poskładałem a potem tą podkładkę co wyjąłem z prawej dałem nad sprężynę. Drop off 3 to to samo co 4 tylko sie różni tym że 3-jka ma zew. regulacje a 4-rka ma wewnętrzną.
Olej 10w bo 7,5 za rzadki do tego amora
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
korzem
Kontakt:

Zrobiłem zdjątka jak to chyba powinno wyglądać, na pierwszym zdjęciu większy skok na drugim niższy, jeśli coś źle pokazałem to proszę dać znać.

http://img170.imageshack.us/my.php?imag ... 520dx3.jpg

http://img187.imageshack.us/my.php?imag ... 521yw1.jpg
...
korzem
Kontakt:

Nie ma żadnego speca co potwierdzi prawidłowość zdjęć?
...
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Dobrze jest 8)
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
korzem
Kontakt:

Wcale nie jest dobrze bo przy ułożeniu niższego skoku sprężyny od tłumików wpadają w tulejki... Nie wiem czy tak tylko u mnie jest, czy mi czegoś brakuje :/
...
bottle
Kontakt:

Post autor: bottle »

Te tuleje z fotek powinny pozostać między sprężyną górna a zaworem powietrza.... nie ruszaj ich... u mnie pomimo zmiany skoku te tulejki (chyba ta sama dł. tylko że są alu) pozostay nadal u góry...
To nie te tuleje się przekłada.. u mnie była dodatkowa para tulejek o grubszej ściance i dł 2 cm...
Jedyna opcja jaką u Ciebie widzę to:
Tniesz tulejki te które już masz np o 2 cm i dokupujesz plastikowe tuleje też o dł 2cm ale z grubszą ścianką!! poczym wsadzasz je na tłumik ssv(tak jak robisz to z tymi tulejami które już masz, na fotce) Skutek jest prosty amortyzator ma skok krótszy o 2cm..
Podkreślam że nie kombinowałem tak w praktyce ale wydaje mi się że to jest logiczne, teoretyczne rozwiązanie.
Jeżeli zrozumiałeś co tu napisałem masz medal...
Pozdro :)
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
korzem
Kontakt:

Dzięki wielkie, wszystko rozumiem. Jednakże zaniepokoiło mnie że ten sprzęt wg. producenta ma skok 110-130. A z tymi sprężynami może mieć tylko 100 :/ Więc podejrzewam że ktoś w nim grzebał wcześniej ;/. Z tego co tutaj widzę na logikę, żeby miał większy skok trzeba by dać krótsze sprężyny do tłumików i dłuższe sprężyny na górę.
...
ODPOWIEDZ