plazma czy lcd?

hoss_rider_k
Kontakt:

plazma czy lcd?

Post autor: hoss_rider_k »

który rodzaj telewizora byście polecili i dlaczego? chodzi mi o coś ok. 42 cale w kat, cenowej 3-5 tys
No Pain, No Game
adrian99
Kontakt:

Post autor: adrian99 »

oczywiscie ze lcd poniewaz ciagnie duzo mniej pradu :)
szele
Kontakt:

Post autor: szele »

no i nie straci zbytnio kolorow po latach w przeciwienstwie do plazmy
Hej mlody junaku smutek zwalcz i strach
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

a ja bym się wstrzymał do końca roku bo ceny lada moment polecą jak tylko laserowe wypuszczą
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
kar0l
Kontakt:

Post autor: kar0l »

enduromaster A wiesz coś na temat laserowych telewizorów? Bo słychać o nich już od dwóch lat chyba, pierwsze miały sie pojawić na początku 2007r. Mamy 2008, a w sklepach dalej plazmy i lcd.
psycho144
Kontakt:

Post autor: psycho144 »

omg xD
jak kogos stac na plazme to niech bierze plazme ! No albo OLED ;>
A czemu plazma ? Brak smuzen, prawie idealna czern , lepszy obraz z analogowej TV :) i mozna ogrzac dom...
Plazma>lcd
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

kar0l laserówki miały wejść najszybciej zimą 2007, od osób które są w temacie wiem że to będą okolice sierpnia-września 2008
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
6casey6
Kontakt:

Post autor: 6casey6 »

adrian99 "ciągnie" to druta dziwka na autostradzie jakiemuś grubasowi... moc TV Plazma 42 cale Samsung w trybie pracy 261W czyli tak samo jak LCD są takie które "biorą" więcej lub mniej, technika idzie do przodu i głupot nie pisz bo szlak człowieka trafia, ja polecam od siebie plazmę, która "traci" barwę ale po czasie kiedy TV nadaje się na śmietnik, chyba, że przed TV spędzasz większość życia zamiast śmigać na baju ;)
hoss_rider_k
Kontakt:

Post autor: hoss_rider_k »

ja tv potrzebuje zeby od czasu do czasu ogladnac fajny film na dvd, a starszy akurat ma kase i chce kupic
No Pain, No Game
6casey6
Kontakt:

Post autor: 6casey6 »

hoss_rider_k mój kumpel też miał taki dylemat, co kupić i wybrał rzutnik multimedialny :) 3x2m, i żadna plazma ani lcd tego nie pobije, a kasowo wychodzi podobnie, jeżeli pokój masz odpowiednio duży warto o czymś takim pomyśleć
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

6casey6 no to ogarnij koszty eksploatacji. Soczewki do rzutnika ida szybko, a kosztuja nienormalna kase.

A z telewizora 42'' to ja sugerowałbym ogarnac używke Bravie w full hd bo w tym momencie sony ma najlepsze matryce na rynku.
Samsung ma dziwne zgrzyty, a Sharp tak naprawde nie ma do konca pełnego HD (a przynajmniej tak do niedawna było).
szele
Kontakt:

Spaced wyzsze modele aquosow maja pelniutkie hd. Nie na darmo byl to najlepszy tv 2007 roku. A czy ceny rzeczywiscie poleca tak w doł po wprowadzeniu laserowek ? Ja bym byl ostrozny raczej w tych przewidywaniach
Spaced
moderator
Kontakt:

szele chodziło mi o to, ze dawniej sharp nazywał full hd kiedy brakowało mu tam kilka pikseli. Rozumiem, ze sie tego nie widzi ale mi taka praktyka nie lezała.
alek_fr
Kontakt:

Post autor: alek_fr »

Spaced pisze:A z telewizora 42'' to ja sugerowałbym ogarnac używke Bravie w full hd bo w tym momencie sony ma najlepsze matryce na rynku.
Samsung ma dziwne zgrzyty, a Sharp tak naprawde nie ma do konca pełnego HD (a przynajmniej tak do niedawna było).
sony jedzie na matrycach samsmunga tylko elektronika inna. Osobiscie posiadam Samsunga LE R81B 37", i jestem bardzo zadowolony. Jedyne zastrzezenia jakie mam to bardzo przecietna czern. Obraz z ps3, zarowno gry hd jak i filmy - obraz bardzo dobry. Zaleta jest takze bdb praca z kompem, mam tez podlaczonego lapka po d-subie i obraz mnie mile zaskoczyl rowzniez bardzo dobry(przegladanie www na 37" to naprawde niezla sprawa;).

Pamietam ze jak bylem na kupnie i duzo czytalem o lcd i plazmach to gdzies wyczytalem ze dvd/gdy/komp - lcd, telewizja tym bardziej na sygnale sd - plazma.

Polecam http://hdtv.com.pl/ na forum mozna sie wszsystkiego dowiedziec.
http://alek.pinkbike.com/album/haldy-2008/
refiko
Kontakt:

Post autor: refiko »

Pewnie, że LCD, i tylko Samsung! lepszych nie ma!

..
a tak... :wink:
Moje "maleństwo" ... http://refiko.pinkbike.com/album/first-full/
Spaced
moderator
Kontakt:

alek_fr Chyba bravi w warunkach domowych nie miales. Samsung ma po prostu sobie cos dziwnego (moze to ta czerń) i nie dało sie go ogladac kiedy bravia jest idealnie czysta.
szele
Kontakt:

moim zdaniem w tej chwili wśród tych lepszych lcd rownych niema sharp i wczesniej wspomniana linia aquos. Zwlaszcza modele 100hz obraz powala poprostu. Toshiby tez sa swietne choc malo popularne. Sam mam LG 32 cale model LC52 i jest spoko stosunek cena/jakość chyba nie do pobicia.
alek_fr
Kontakt:

Post autor: alek_fr »

Spaced bravia bravii nie rowna, tak samo z samsungiem rozne modele rozna jakosc...

Mozesz podac jaki model samsunga i sonego porownywales?
http://alek.pinkbike.com/album/haldy-2008/
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

tez powiem miałem dylemat jak kupowałem teraz TV, a mam kolege co pracuje w duzej hurtowni sprzetu rtv (z tamtąd biora m.in. mix electronics, avans itp.) i postanowiłem się jego poradzić.

Jeśli chcesz duży tv powyzej 40", i jezeli nie bedziesz mial tv cyfrowej tylko satke albo kablówke weź plazme bedziesz mial duzo lepsza jakosc.

Jesli chcesz mniejszy tv to LCD bo wiadomo Plasmy są najmniejsze 37" i robi je tylko PANASONIC, a inne firmy od 42" mają plasme. Z tym ze jak podlaczysz kablowke do lcd duzego to straszy obraz.

Postanowiłem jeszcze osobiscie to zobaczyc i mialem podpiete kilka tv obok siebie do filmow w HD pozniej do zwyklej satelity i bez porówania obraz był najlepszy na tv plasma, intensywność kolorów oraz głebia koloru czarnego i calkowicie brak smuzenia, ktory na niektorych tv lcd sie zdażał.

Wiadomo, że plazma plazmie nie równa i z tego co widziałem najlepsza jakość obrazu jest na plazmach: PIONEERA (czy jakto sie tam pisze :)) pozniej PANASONIC, pozniej LG (który nie znacznie odstaje od panasonica a jest tańszy)

Z lcd najlepsze sa SHARP które mają własne matryce. SONY nawet bierze wiekszosc matryc do BRAVI od sharp'a.

Ja uzywam tv na kablówce i filmy z kompa po hdmi i w tym rewelacyjnie sprawuje się plasma.
Zuzycie prądu w mojej plazmie bylo porownywalne do lcd telewizorow z ktorymi porownywalem.

zobacz jeszcze to: http://plazma-lcd-fakty.pl/ (ale wszystkie nie bierz doslownie, ale wiele prawdy tam pisze).
ODPOWIEDZ