napinacze dartmoor - tracko vs slider

NorieL
Kontakt:

napinacze dartmoor - tracko vs slider

Post autor: NorieL »

witam,

zastanawiam sie ktory z tych napinaczy kupic, czy sa miedzy nimi jakies znaczace roznice ? cieszylbym sie gdyby ktorys posiadacz napisal krociutka recenzje tj. kultura pracy itp

http://www.bikesquad.pl/product_info.ph ... 95f1935a76
http://www.bikesquad.pl/product_info.ph ... 95f1935a76

dzieki, pozdrawiam
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Slider wygląda jak Box tylko z inna prowadnica a Tracko jak xtx/Point czy pod innymi postaciami wiec szukaj o nich opini. Zadna nowosco produkty brane z katalogu.
greenone
Kontakt:

Post autor: greenone »

Moim zdaniem różnica między Sliderem a Box Guidem (czy jego wersją w wykonaniu innych firm) jest dość istotna. Budowa prowadnicy u góry umożliwia i sugeruje użycie rockringu, co przynajmniej dla mnie jest zdecydowanym plusem. Dodatkowo Slider jest przystosowany tylko do mniejszych zębatek (32-38T), co mam nadzieje sprawi, że będzie go trochę łatwiej wyregulować.

Niestety nie znalazłem jeszcze żadnych opinii na ten temat, także jakbyś coś znalazł to zarzuć w poście. Ja powinienem mieć zamontowany taki za jakiś tydzień, postaram się wtedy coś napisać.

Co do Tracko to jest to raczej standardowa konstrukcja, taka sama jak wspomniany XTX, Project CH, któryś model DaBomba, a oryginalnie ściągnięty z E.13. Konstrukcja fajna ale pod rockring się raczej nie nadaje.
greenone
Kontakt:

Post autor: greenone »

Napinacz już zamontowany, w weekend przeszedł pierwszy test bojowy w Myślenicach. Działa sprawnie i cicho. U mnie na zębatce 32T i rockringu łańcuch ani razu nie spadł. Jednym słowem bardzo polecam, ale koniecznie z rockringiem!
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ja mam tracko. Przy korbie truvativ ruktion dh 38z można mieć i napinacz i rockring. Odległość rockringu od zębaty jest około 15mm więc każda prowadnica tam wejdzie i się schowa :)
Tracko ma jedną wadę, kółeczko na dole po prostu daje o sobie znać gdy się korbi. To dlatego, że nie jest gładkie tylko posiada ząbki jak w tylnej przerzutce. Poza tym trzyma łańcuch bardzo porządnie i ani razu mi nie poleciał :) Tak więc poza dźwiękiem z dolnego ciągu nie ma wad ;) W końcu to kopia E-13 hehe
Dla osób posiadających rockring bardzo blisko blatu polecam slidera, jeśli macie rockring daleko to tracko :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ODPOWIEDZ